Τι έδειξε ο Ερντογάν με την τελευταία επίσκεψη του στην Κύπρο.-Μια απόπειρα αλλαγής προτύπου (λύσης)

Τι έδειξε ο Ερντογάν με την τελευταία επίσκεψη του στην Κύπρο.-Μια απόπειρα αλλαγής προτύπου (λύσης)

 

Ενώ η ομοσπονδιακή λύση  έχει «ρίσκο» , υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα με τη λύση δύο κρατών στη σύγκρουση στην Κύπρο, υποστηρίζουν η Gallia Lindenstrauss και ο  Remi Daniel.

Σε ανάλυση τους , που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ερευνητικού κέντρου του Τελ Αβίβ INSS ( The Institute for National Security Studies), αναφέρουν :

“Το μικρό μέγεθος του νησιού καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης (δύο κρατών)  και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία μονάδα το 2004 αποτελεί εμπόδιο στη διαίρεσή της. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία εγγύηση ότι η Άγκυρα δεν θα προσαρτήσει το τουρκικό τμήμα του νησιού στο μέλλον. Άλλες γειτονικές χώρες φοβούνται επίσης ότι η διαίρεση της Κύπρου θα ήταν το πρώτο βήμα για την τουρκική προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου.

Ωστόσο, η τουρκική ανυπομονησία με την απουσία πολιτικής λύσης αυξάνεται. Στο  δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν για ομοσπονδιακή ενοποίηση της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν το σχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Έκτοτε, αυξήθηκε η εκτίμηση στην Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο ότι η ελληνική πλευρά δεν θα συμφωνήσει στην επανένωση του νησιού, με όρους που εμποδίζουν την επανάληψη της κατάστασης που επικρατούσε τη δεκαετία του 1960, όταν η ασφάλεια της τουρκικής μειονότητας απειλούνταν. Ο Ερντογάν εξέφρασε αυτήν την ανυπομονησία λέγοντας: «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο»”.

*Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά  στον σύνδεσμό

https://www.inss.org.il/publication/erdogan-and-cyprus/?utm_source=activetrail&utm_medium=email&utm_campaign=I

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post