Θρησκευτικές εικόνες της Κύπρου

Θρησκευτικές εικόνες της Κύπρου

Μόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη σε τρεις πολυσέλιδους τόμους ο Κατάλογος 2004 εικόνων της Κύπρου, που συντηρήθηκαν από το 1979 έως το 2018 με επιχορηγήσεις του Ιδρύματος. Οι εικόνες είναι ταξινομημένες κατά Μητρόπολη, Επισκοπή, πόλη, χωριό ή περιοχή, ναό ή μονή.

Ο πρώτος τόμος, 1428 σελίδων, περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κάθε εικόνας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή της παράστασης στην ελληνική δημοτική γλώσσα. Στο τέλος του τόμου υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία και ευρετηριακοί πίνακες των περιεχομένων του καταλόγου, χρονολογημένων εικόνων, εικονογραφικών θεμάτων, πόλεων, χωρίων, περιοχών και μονών, ονομάτων αγιογράφων, δωρητών και αφιερωτών και λειτουργικών αντικειμένων.

Ο δεύτερος τόμος, 1196 σελίδων, και ο τρίτος, 843 σελίδων, περιέχουν ολοσέλιδους έγχρωμους πίνακες των εικόνων. Οι παλαιότερες εικόνες του καταλόγου χρονολογούνται στον 12ο αι. και η νεώτερη το 1986. Στη μακρά περίοδο οκτώ αιώνων μεγάλος αριθμός εικόνων χάθηκε και καταστράφηκε. Αντιπροσωπευτικό μέρος όσων διασώθηκαν περιλαμβάνεται στον κατάλογο. Πρόκειται για εικόνες διαφόρων τεχνοτροπιών, από λαϊκότροπες έως δυτικότροπες – ιταλικής κυρίως επίδρασης – οι οποίες απηχούν όλες τις εκκλησιαστικές τάσεις της κυπριακής κοινωνίας αυτής της περιόδου και αποτελούν τον θησαυρό της Κυπριακής εκκλησιαστικής πίστης και τέχνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα συντήρησης εκκλησιαστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος Ἀναστασίου Π. Λεβέντη

Εὐχαριστίες

Εἰσαγωγὴ Χαράλαμπου Μπακιρτζῆ

Ὁδηγίες χρήσης τοῦ καταλόγου εἰκόνων

Κατάλογος εἰκόνων μὲ λήμματα τῆς Θέκλας Καλλῆ καὶ τοῦ Ἀθανασίου Παπαγεωργίου

Α: Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου
ΑΚ: Ἐπισκοπὴ Καρπασίας
ΑΝ: Ἐπισκοπὴ Λήδρας

Β: Μητρόπολη Πάφου
ΒΛ : Ἐπισκοπὴ Ἀρσινόης

Γ: Μητρόπολη Κιτίου

Ε: Μητρόπολη Λεμεσοῦ

ΕΜ: Ἐπισκοπὴ Ἀμαθοῦντος

ΣΤ: Μητρόπολη Μόρφου

Θ: Μητρόπολη Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς

Ι: Μητρόπολη Τριμυθοῦντος καὶ Λευκάρων

Βιβλιογραφία
Εὑρετήρια

 

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης Γλάδστωνος 40, 1095 Λευκωσία, Κύπρος. Τ.Θ. 22543, 1522 Λευκωσία, Κύπρος. Τηλ.: +357 22 667706 / 674018. Τηλεομ.: +357 22 675002. Email: [email protected] Τιμή πώλησης: 150.00€ πλέον ταχυδρομικά.

 

Share this post