Θόλωσε το μυαλό του Πούτιν

Θόλωσε το μυαλό του Πούτιν

Του Σάκη Μουμτζή*

Ο Ρώσος ηγέτης καλείται να διαχειρισθεί μια κατάσταση πρωτόγνωρη γι’ αυτόν. Να διαχειρισθεί μία αποτυχία. Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία όλες οι κινήσεις του ήταν επιτυχημένες· Γεωργία, Συρία, Κριμαία. Μάλιστα, στη Συρία ανέστησε ένα πεθαμένο καθεστώς.

Είναι απολύτως λογικό όταν κάποιος γνωρίζει μόνον επιτυχίες, στην πρώτη δυσκολία να αιφνιδιαστεί. Το πώς θα αντιδράσει στη συνέχεια, είναι το κριτήριο που θα τον κατατάξει στους σημαντικούς ηγέτες ή στους αυτοκαταστροφικούς.

Σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και κυρίως τον αυτοέλεγχό του. Προχθές, με λόγο παραληρηματικό, ως νέος Βισίνσκι, απείλησε τους Ρώσους πολίτες με «αυτοκάθαρση». Είπε επί λέξει: «Οποιοσδήποτε λαός, και ειδικά ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες, και απλώς να τους φτύνει σαν σκνίπα που κατά λάθος πέταξε στο στόμα τους». Αναβιώνει η θεωρία των «εχθρών του λαού» που, ως πέμπτη φάλαγγα, «προσπαθεί να διχάσει και να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση». Λόγια βγαλμένα μέσα από τις πιο σκοτεινές ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης.

Είναι προφανές πως όσο η κατάσταση στα πεδία των μαχών δεν θα εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Πούτιν, τόσο θα σκληραίνει ο λόγος του και η συμπεριφορά του θα γίνεται αυταρχικότερη. Το επικίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη είναι αν έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα, όπως είχε διαπιστώσει πριν από μερικά χρόνια η φίλη του Άγκελα Μέρκελ. Ή αν, ακόμη χειρότερα, θολώσει το μυαλό του. Αν δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις όντας ψύχραιμος και νηφάλιος. Το καθαρό μυαλό στη διαχείριση μιας κρίσης αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από αυτήν. Γιατί σήμερα η διακύβευση, σε τελική ανάλυση, είναι αν θα καταστραφεί η ανθρωπότητα από μια παρορμητική κίνηση ή από λάθος ανάγνωση των προθέσεων του αντιπάλου.

Η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις δείχνει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για το ποια θα είναι η θέση του την επομένη ημέρα στη διεθνή σκηνή. Ολα φανερώνουν πως θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας παρίας και στη χειρότερη περίπτωση υπόδικος για εγκλήματα πολέμου.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους./ ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Share this post