Θετική διάθεση της Μόσχας ως προς τις σχέσεις της με τον Ν. Χριστοδουλίδη.
Ρώσος πρέσβης – «Καλά γνωστός στην πλευρά μας… μιλούσε τακτικά με Λαβρόφ».
Η φιλία μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ρωσίας βασίζεται σε στενές ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις αιώνων, γι’ αυτό και οι προσωρινές πολιτικές περιπέτειες δεν μπορούν να τη βλάψουν, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, υπογραμμίζοντας τη θετική διάθεση της Μόσχας ως προς τις σχέσεις της με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου.
«Θεωρούμε σημαντικό να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε υποβάθμιση των ρωσοκυπριακών δεσμών και να διατηρήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας με τους Κυπρίους», είπε ο κ. Ζιάζικοφ, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι «καλά γνωστός στη ρωσική πλευρά από την εργασία του ως πρώτος διπλωμάτης της Κύπρου».
Όπως δήλωσε, γνωρίζουν τον ΠτΔ ως έναν καλά προετοιμασμένο, στοχαστικό ειδικό, ο οποίος έχει γνώση των θεμάτων διεθνούς πολιτικής. «Ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφθηκε τη Ρωσία, διευκόλυνε τη διοργάνωση πολυάριθμων συναντήσεων και συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά, μεταξύ άλλων και σε υψηλό επίπεδο, και συνέβαλε επίσης σημαντικά στη διεύρυνση του νομικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία.
Ο πρέσβης Μουράτ Ζιάζικοφ (α) και ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος (δ)
Σημείωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει πως «ακόμη και η έλευση στην εξουσία ενός προσώπου, που είχε προηγουμένως επιδείξει επιθυμία συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά, είναι απίθανο να οδηγήσει σε ουσιαστική διόρθωση της πολιτικής της Λευκωσίας έναντι της χώρας μας στο εγγύς μέλλον. Όπως γνωρίζετε, το κυπριακό κράτος έχει σήμερα ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Ρώσος πρέσβης είπε στο ΤΑΣΣ: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να τονίσω ότι ο κυπριακός λαός ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα φιλικός προς εμάς. Αυτά δεν είναι απλά λόγια. Η φιλία μεταξύ των λαών των χωρών μας βασίζεται στην αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ των απλών ανθρώπων, στις στενές ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι οποίες διαμορφώνονται μεταξύ των χωρών μας εδώ και αιώνες. Δεν νομίζω ότι οποιεσδήποτε προσωρινές πολιτικές περιπέτειες είναι ικανές να καταστρέψουν αυτή τη φιλία. Παρεμπιπτόντως, το πρώτο πράγμα που παρατήρησα μετά την άφιξή μου στην Κύπρο ήταν ότι πολλοί Κύπριοι μιλούν ρωσικά».
Πρόσθεσε ότι τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Παραδόξως, αλλά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις υπέφεραν σοβαρά και κυπριακές επιχειρήσεις», είπε ο Ρώσος Πρέσβης, θυμίζοντας ότι «το 2021 οι Ρώσοι τουρίστες ήταν στην κορυφή της λίστας των ξένων επισκεπτών στο νησί, αποφέροντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη συμβολή των ρωσικών εταιρειών στους τομείς των τραπεζών, των κατασκευών, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν θα υποστήριζα ότι η συνεργασία έχει σταματήσει πλήρως».
Κατά τον κ. Ζιάζικοφ πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο λόγω των κυρώσεων, «αλλά τμήμα των ρωσικών επιχειρήσεων προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και συνεχίζει να εργάζεται στο νησί, ενώ σε ορισμένους τομείς, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής, παρατηρείται αύξηση».
Πολλοί τουρίστες από τη Ρωσία, παρά την έλλειψη απευθείας πτήσεων, εξακολουθούν να βρίσκουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το νησί που αγαπούν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τέτοιοι ανοιχτόκαρδοι και γενναιόδωροι τουρίστες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. «Η Κύπρος ανέκαθεν χάριζε στους ανθρώπους πολύ ήλιο, συναισθήματα, ευχάριστες αναμνήσεις, εντυπωσιακή παραμυθένια φύση. Θα θέλαμε να είναι έτσι και στο μέλλον», σχολίασε ο Ρώσος Πρέσβης στο πρακτορείο ΤΑΣΣ.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, επικεντρωνόμαστε στους τομείς που δεν επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Πρωτίστως, πρόκειται για την αλληλεπίδραση στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, την προώθηση στο νησί της μελέτης της ρωσικής γλώσσας. Βλέπουμε ότι οι Κύπριοι διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για αυτό. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η Δεύτερη Παγκύπρια Ολυμπιάδα Ρωσικής Γλώσσας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες Κύπριοι πολίτες όλων των ηλικιών», ανέφερε.
Ο Μ. Ζιάζικοφ υποστήριξε ότι «στις συζητήσεις μαζί μας, αρκετοί Κύπριοι συνομιλητές δεν κρύβουν ότι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Λευκωσία δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε να υποστηρίξει τις αντιρωσικές κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι η επιβολή τους έπληξε σοβαρά σημαντικούς οικονομικούς τομείς του νησιού – τουρισμό, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, υπηρεσίες (νομικές, ελεγκτικές, λογιστικές κ.λπ.). Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το νησί έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ που συνδέονται με τη Ρωσία», δήλωσε περαιτέρω.
Ερωτηθείς για το «φαινόμενο μπούμερανγκ» στην οικονομία της Κύπρου από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρεσβευτής είπε ότι «το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 70%, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων αυξάνονται», ενώ το 2022 επισκέφθηκαν την Κύπρο 3,1 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, κατά 800.000 λιγότεροι από ό,τι 2019, αριθμός, που αντιστοιχεί «περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την απώλεια ρωσικού μεριδίου κατά το περασμένο έτος».
Επιπλέον, συνέχισε, «ορισμένες ρωσικές εταιρείες, ιδίως εκείνες που είχαν πληγεί από τις κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες δραστηριοποιούνταν με επιτυχία εδώ στο παρελθόν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κυπριακή δικαιοδοσία. Και αυτό, πέραν των επενδύσεων, σημαίνει και την απώλεια δεκάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας».
Είπε ακόμα ότι «η ένταξη της Κύπρου στις αντιρωσικές κυρώσεις έχει εκληφθεί αρνητικά από τους εκπροσώπους των τοπικών επιχειρήσεων, σημαντικό μέρος των οποίων ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τη χώρα μας. Όλοι έχουν κουραστεί από τις κυρώσεις, και αυτοί που προσχώρησαν σε αυτές, και αυτοί εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν και αυτοί που τις επέβαλαν».
Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία απαγορεύει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε υπηκόους Ρωσίας και Λευκορωσίας, εκφράζοντας την άποψη ότι οι σχετικές δυσκολίες ξεκίνησαν το 2018, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο νησί.
«Να σας θυμίσω ότι εκείνη την εποχή, με πρόσχημα την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, οι τράπεζες όντως κατέστησαν πολύ πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα λογαριασμών. Τυπικά, οι καινοτομίες δεν αφορούσαν μόνο τους Ρώσους ή τους Λευκορώσους, αν και, αν κρίνουμε από τις επαφές μας, έγιναν ιδιαίτερα προκατειλημμένες απέναντί τους. Οι απαιτήσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα», είπε.
«Αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τον Φεβρουάριο του 2022 σχετικά με τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ, οι τοπικές τράπεζες έγιναν εξαιρετικά προσεκτικές όσον αφορά τη διενέργεια συναλλαγών με ρωσικές κυβερνητικές και εμπορικές οντότητες σε αμερικανικό νόμισμα», πρόσθεσε. Κάποια στιγμή, είπε ο Ρώσος Πρέσβης, υπήρξαν πράγματι δυσκολίες για την παραλαβή της κρατικής χρηματοδότησης της ρωσικής πρεσβείας σε δολάρια ΗΠΑ από τη Μόσχα, ωστόσο μετά τις σχετικές διευθετήσεις και εξαιρέσεις, «οι δυσκολίες περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό».
Ερωτηθείς για παλαιότερες φημολογίες περί έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ο κ. Ζιάζικοφ είπε ότι «συνήθως δεν σχολιάζουμε φήμες. Κάναμε εγκαίρως μια δήλωση για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι η απόφαση για την έναρξη απευθείας πτήσεων είναι στην αρμοδιότητα της ρωσικής κυβέρνησης από κοινού με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsia). Εξ όσων γνωρίζουμε, το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμη στις εν λόγω υπηρεσίες».
Σχολιάζοντας την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι «σε αυτή την περίπτωση η Ουάσιγκτον επεδίωκε δικά της συμφέροντα. Άλλωστε ακριβώς πέρυσι το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σχέδια αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού επανεξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς».
Επιπλέον, υποστήριξε, «οι Αμερικανοί επιδιώκουν εδώ και καιρό να περιορίσουν κάποια “κακόβουλη επιρροή” της Ρωσίας στην περιοχή και στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ένας από τους όρους προς τους Κύπριους για την άρση του εμπάργκο όπλων ήταν η απαίτηση των Αμερικανών να απαγορεύσουν στα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέρχονται σε κυπριακά λιμάνια. Η Λευκωσία το έκανε αυτό τον Μάρτιο του 2022. Η απόφαση για άρση του εμπάργκο είναι προσωρινή και υπόκειται σε επανεξέταση μια φορά το χρόνο».
Όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια, συνέχισε, «η άρση του εμπάργκο θα αποτελέσει μάλλον αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή».
Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία δεν εισέρχονται τώρα σε κυπριακά λιμάνια ούτε για ανεφοδιασμό, καθώς «η κυπριακή κυβέρνηση επικαλέστηκε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και κάποιες αποφάσεις της ΕΕ» και ανακάλεσε «άδειες εισόδου στο λιμάνι της Λεμεσού, που είχαν δοθεί παλαιότερα».
Πηγή: ΚΥΠΕ