«Θερμός» διάλογος Σοϊλού – Φέζερ για τις τουρκικές επιθέσες σε Συρία και Ιράκ

«Θερμός» διάλογος Σοϊλού – Φέζερ για τις τουρκικές επιθέσες σε Συρία και Ιράκ

Αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ η οποία επισκέπεται σήμερα την Άγκυρα. Αφρομή αποτέλεσαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ ως απάντηση για το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη.

Η κ.Φέζερ υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις πρέπει να έχουν αναλογικότητα ενώ υποστήριξε ότι παράλληλα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των αμάχων προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο επίμαχος διάλογος:

Φέζερ: Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση, λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας.

Σοϊλού:Σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένα δάσκαλo μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διχωρίζονται ανάλογα την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιοχές που ζουν.

Φέζερ: Θέλω να απαντήσω και σε αυτή την ερώτηση. Φυσικά, όπως είπα και πριν, εμείς ως Γερμανία είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των θυμάτων και των συγγενών τους αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συλλυπητήριά μας. Συμμεριστήκαμε αυτή τη στάση εναντίον της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και είμαστε δίπλα στην Τουρκία. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη με τις αντιδράσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο των εθνών και στις οποίες προστατεύονται οι πολίτες. Φυσικά, το επισημαίνουμε.

Πηγή: kathimerini.gr

Share this post