Προφανώς, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, είναι πιο σημαντικός από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στην παγκόσμια μουσική σκηνή, υπερβάλλει και το γνωρίζει.
Όμως το επιχείρημα ότι χρειάζονται μόλις δύο νότες του Ζορμπά για να τον αναγνωρίσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και τέσσερις από την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν, τη Συμφωνία της Μοίρας, τη διασημότερη του Γερμανού συνθέτη είναι καταλυτικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο 96χρονος σήμερα Μίκης Θεοδωράκης είναι σίγουρα από τους μεγαλύτερους εν ζωή συνθέτες και ένας από τους μεγάλους της παγκόσμιας μουσικής.
Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ανακαλύψει την αγάπη του για τη μουσική κι έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις, ενώ το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης. Το 1943 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα και συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές, με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Παράλληλα, αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί από τους Ιταλούς και στη φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο. Συνθέτει έργα «κλασσικής» μουσικής και στις 5 Μαρτίου 1950 παρουσιάζεται στο θέατρο «Ορφέας» της Αθήνας το πρώτο του έργο, «Πανηγύρι της Ασή-Γωνιάς» (1946), από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον δάσκαλό του Φιλοκτήτη Οικονομίδη.
Tο 1959 του απονεμήθηκε το βραβείο «Κόπλεϋ» για τον καλύτερο Ευρωπαίο συνθέτη της χρονιάς.
Πηγή: HELLAS JOURNAL/ DW
ΦΩΤΟ: Ο Μίκης Θεοδωράκης καθισμένος στο καροτσάκι στην σκηνή διευθύνει την ορχήστρα στο τελευταίο τραγούδι της βραδιάς στην συναυλία που διοργανώθηκε προς τιμήν του, στο Παναθηναίκό Στάδιο, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ