Θέμα στην Βουλή για τις τοιχογραφίες, που είναι στην Χάγη

Θέμα στην Βουλή για τις τοιχογραφίες, που είναι στην Χάγη

Και σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών , Γιώργος Περδίκης, και η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών εισηγούνται να συζητηθεί το θέμα «Ο μη επαναπατρισμός τοιχογραφιών στην Κυπριακή Δημοκρατία».
*Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Λευκωσία 10/10/2018

Προς: Πρόεδρο Επιτροπής Συγκοινωνιών και Μέλη Επιτροπής

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και Μέλη Επιτροπής Συγκοινωνιών,

Εισηγούμαστε όπως εγγραφεί και συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών το ακόλουθο θέμα:

«Ο μη επαναπατρισμός τοιχογραφιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες παραδόθηκαν από Συλλέκτη του Εξωτερικού σε Κύπριο ιδρυτή μη κυβερνητικού Οργανισμού εδώ και τέσσερα χρόνια. Ενημέρωση ως προς το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία και τυχόν λόγους κωλύματος της εν λόγω διαδικασίας επαναπατρισμού. »

Ευελπιστώ στην θετική σας ανταπόκριση.

Μετά τιμής,

Άννα Θεολόγου                Γιώργος Περδίκης
Ανεξάρτητη Βουλευτής   Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων –
                                             Συνεργασία Πολιτών

Είναι προφανές ότι η επιστολή στάληκε, με αφορμή την ανάρτηση μας (8.10.2018), στην οποία μεταξύ άλλων γράφαμε:  

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια, αφότου η ακτιβίστρια σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδρύτρια του μη κυβερνητικού οργανισμού «Walk of Truth», Τασούλα Χατζητοφή , παρουσίασε στη Βουλή των Λόρδων, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα: «Αίμα, θησαυρός και ισλαμικό κράτος: Πόλεμος, εξτρεμισμός και η σύληση του πολιτισμού», τέσσερα σπαράγματα τοιχογραφιών , που συλήθηκαν από τα κατεχόμενα.
Όπως είχε δηλώσει η κ. Χατζητοφή εντόπισε τα τέσσερα σπαράγματα (μέρος από το σύνολο) στην κατοχή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, της τα παρέδωσε χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο ο οργανισμός «Walk of Truth» ανακοίνωσε ότι «Τα δύο τελευταία σπαράγματα του ψηφιδωτού διάκοσμου του ναού της Παναγίας Κανακαριάς, η οποία βρίσκεται στο χωριό Λιθράγκωμη, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εντοπίστηκαν στο εξωτερικό…Τα σπαράγματα, που εντοπίστηκαν, είναι ο Απόστολος Μάρκος και το κάτω τμήμα του ψηφιδωτού του Χριστού. Ο Απόστολος Μάρκος βρίσκεται στην κατοχή συλλέκτη στο εξωτερικό, ενώ το κάτω τμήμα του Χριστού έχει ενσωματωθεί σε τοίχο του σπιτιού ιδιώτη στο εξωτερικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για φόνο». 

*Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας στην Νομική Υπηρεσία πρόκειται να γίνει σύσκεψη μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα , Κώστα Κληρίδη, της υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων , Βασιλικής Αναστασιάδη και της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων , δρ. Μαρίνας Σολομίδου  Ιερωνυμίδου.

Share this post