Θέμα στην Ε.Ε. για τον Άγιο Ευλάλιο την παρεμπόδιση εκπαίδευσης στο Ριζοκάρπασο

Θέμα στην Ε.Ε. για τον Άγιο Ευλάλιο την παρεμπόδιση εκπαίδευσης στο Ριζοκάρπασο

 

Κ. Μαυρίδης: Αυτά συμβαίνουν σε έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο

Με δύο ξεχωριστές παρεμβάσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε) , ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), κατήγγειλε την καταστροφή των ψηφιδωτών της εκκλησίας του Αγίου Ευλαλίου στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας και την παρεμπόδιση της ομαλής παροχής εκπαίδευσης στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Άγιος Ευλάλιος, φωτογραφία Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου

Όσο αφορά τα ψηφιδωτά του Αγίου Ευλαλίου, ο κ. Μαυρίδης κατήγγειλε προς την Επιτροπή ότι, τα μισοκαλυμμένα από χώμα και πέτρες ψηφιδωτά, τα οποία έχουν αρχαιολογική και θρησκευτική αξία, είναι εντελώς απροστάτευτα και εκτεθειμένα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πάνω τους πεζοί και ζώα αλλά και αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων οχημάτων του τουρκικού κατοχικού στρατού. Όπως επισημαίνει, η ανεπανόρθωτη αλλοίωση και καταστροφή των ψηφιδωτών είναι θέμα χρόνου.

Σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Μαυρίδης παρέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι κατοχικές αρχές αυθαίρετα και αδικαιολόγητα έχουν επαναλάβει και φέτος την ίδια τακτική όσον αφορά τον κατάλογο των εκπαιδευτικών που κατήρτισαν οι νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να στελεχώσουν τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο.

Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι υπήρξαν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που παρεμποδίστηκαν να διδάξουν, ενώ υπήρξε περίπτωση από το υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό η οποία και αυτή απορρίφθηκε να συνεχίσει. Όπως σημειώνει, αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το ψευδοκράτος παρεμβαίνει, παρεμποδίζει και επιχειρεί να ελέγξει την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει και τις ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου νέων ζευγαριών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωβουλευτής θέτει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σοβαρό ζήτημα της παρεμπόδισης της απρόσκοπτης εκπαίδευσης των ελληνοκυπρίων μαθητών στο Ριζοκάρπασο και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως χαρακτηριστικά καταλήγει: «αυτά τα αδιανόητα συμβαίνουν σε έδαφος της ΕΕ και απαιτούν άμεση παρέμβαση της Επιτροπής».

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

Share this post