Θέμα παραίτησης Αναστασιάδη έθεσε ο Στ. Στεφάνου. Για “αστείο” μίλησε στέλεχος του ΔΗΣΥ

Θέμα παραίτησης Αναστασιάδη έθεσε ο Στ. Στεφάνου. Για “αστείο” μίλησε στέλεχος του ΔΗΣΥ

Δεκασέλιδη επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης για τα “χρυσά” διαβατήρια

Θέμα παραίτησης του προέδρου Αναστασιάδη έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου, μέλος του Π.Γ και βουλευτής του ΑΚΕΛ , Στέφανος Στεφάνου.

Ως «πολύ αστεία» χαρακτήρισε την θέση  Στέφανου Στεφάνου να παραιτηθεί η κυβέρνηση ο υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Σταυρίδης.

Μιλώντας στην ίδια εκμπομή ,ο  κ. Σταυρίδης εξήγησε πως “δεν γίνεται το ΑΚΕΛ να ζητά την παραίτηση του προέδρου  Αναστασιάδη, λόγω ενός σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνίστησε και στέλεχος του ΑΚΕΛ.

«Είναι δυνατόν οι φίλοι του ΑΚΕΛ να μην γνώριζαν την απασχόληση του στελέχους τους τη στιγμή, που συζητούσαν στη Βουλή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα;», διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε τέλος «υποκριτικό» το αίτημα του ΑΚΕΛ, παραπέμποντας στη στάση του κόμματος, όταν ο ΔΗΣΥ ζητούσε την παραίτηση Χριστόφια μετά την τραγωδία στο Μαρί.

Αντίδραση της Προεδρίας

Για το ζήτημα της παραίτησης του προέδρου Αναστασιάδη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει:”Τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έθεσαν σήμερα ζήτημα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, απαντώντας σε θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για πιθανή αυτοδιάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Οι πολίτες τίμησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σαφή και ισχυρή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για πέντε χρόνια. Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η  εντολή των πολιτών ορίζει.

 

Η προσπάθεια των δύο κομμάτων συμπίπτει με κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ακραίες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ενότητα πολιτών και πολιτικής ηγεσίας, την ίδια ώρα που συντρέχει η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού  η οποία απειλεί και με οικονομικές συνέπειες τη χώρα. Αυτή δεν είναι η ώρα πρόταξης των κομματικών συμφερόντων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Είναι η ώρα για τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική ενότητα. Οι πολίτες που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών θα κρίνουν και θα καταδικάσουν ανάλογες συμπεριφορές.

Επιστολή Ευρωπαίου Επιτρόπου

ΕΞΑΛΛΟΥ , η εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” αποκαλύπτει την δεκασέλιδη επιστολή , την οποία έστειλε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders , εκ μέρους της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)  στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το θέμα των “χρυσών” διαβατηρίων. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε δύο μήνες προθεσμία στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Μάλτας, για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές της  για τα επενδυτικά τους προγράμματα που αφορούν στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Όχι στέρηση ιθαγένειας

«Με επιστολή της 6ης Απριλίου 2020, οι κυπριακές αρχές απάντησαν ότι, σύμφωνα με πάγια αρχή της διεθνούς νομολογίας, η επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί επαρκή λόγο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Οι κυπριακές αρχές σημείωσαν επίσης ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν επιτρέπουν τη στέρηση της ιθαγένειας από πρόσωπα που την απέκτησαν βάσει του άρθρου 111Α του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου.

Χωρίς πραγματικό δεσμό

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι «Η ίδια η επένδυση, ενώ δημιουργεί οικονομικό δεσμό μεταξύ του επενδυτή και άλλων οικονομικών παραγόντων στην Κύπρο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί τη βάση για πραγματικό δεσμό ιθαγένειας μεταξύ ενός προσώπου και ενός κράτους [..] Αντίθετα, η επένδυση ενός προκαθορισμένου ποσού είναι το αντάλλαγμα για την απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας και, ως εκ τούτου, της ιθαγένειας της ΕΕ».

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι «Πολλοί οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία προωθούν ενεργά το πρόγραμμα, τονίζοντας, στο διαφημιστικό υλικό τους, την αξία των δικαιωμάτων που θα αποκτήσουν έναντι των άλλων κρατών μελών οι αιτητές που θα λάβουν την κυπριακή ιθαγένεια».

Θέλουν πραγματικά στοιχεία

«Επιπλέον, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν και ο πολύ περιορισμένος αριθμός απορρίψεων δείχνουν ότι η ιθαγένεια χορηγείται συστηματικά στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος [..] Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνησή σας να της παράσχει τον αριθμό των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν εξαρτώμενων προσώπων, ανά έτος από το 2013».

Υπονόμευση εμπιστοσύνης μεταξύ κρατών ΕΕ

Αναφέρεται ακόμα ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κύπρος για τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές είναι ικανό να υπονομεύσει —προς το οικονομικό όφελος ενός μόνο κράτους μέλους— την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών στις διαδικασίες πολιτογράφησης των άλλων κρατών μελών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική ιθαγένεια της ΕΕ»

Τέλος, η Επιτροπή καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να της «υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τα προαναφερθέντα, εντός δύο μηνών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής. Η Επιτροπή, αφού εξετάσει τις εν λόγω παρατηρήσεις, ή αν δεν της υποβληθούν εμπρόθεσμα παρατηρήσεις, διατηρεί το δικαίωμα να εκδώσει, αν συντρέχει λόγος, αιτιολογημένη γνώμη, όπως προβλέπεται στο ίδιο άρθρο».

 

Την επιστολή σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει  σχετικά με την κατάληξη της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου στο ΑΚΕΛ

To ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει συνεχώς θέματα που όχι μόνο έχουν συζητηθεί επανειλημμένως και στα οποία έχουν δοθεί πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις, αλλά και για τα οποία έχουν διεξαχθεί ανεξάρτητες έρευνες που καταδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καμία σχέση έχει με όσα του αποδίδει το ΑΚΕΛ, αφού ουδέν μεμπτό προέκυψε,αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος. Στην δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει:

“Είναι προφανής η σκοπιμότητα του ΑΚΕΛ. Τα ασήκωτα βάρη που προκύπτουν από την ανάμιξη του στα όσα αποκαλύφθηκαν στο βίντεο του Al Jazeera πρέπει με κάθε τρόπο να υποβαθμιστούν και να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης αλλού.

Όσο και να προσπαθεί το ΑΚΕΛ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη τα γεγονότα είναι εκεί μιλούν από μόνα τους.

Δικηγόρος ποιανού κομματικού στελέχους διαφημίζει τις ικανότητες και τις διασυνδέσεις που έχει για να ξεγελά το ΚΕΠ και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια Υπουργών, οι οποίοι του αρνούνταν βοήθεια, κατά την ομολογία του δικηγόρου, στο βίντεο;

Σε ποιου το σπίτι έγινε το φαγοπότι και το τσούγκρισμα των ποτηριών;

Ποιος επρόκειτο να πωλήσει στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ;

Η κρίση που προέκυψε από το βίντεο του Al Jazeera και τα όσα καταγράφονται σε αυτό, και που προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων, αφορούν πρώτα και πάνω από όλα στέλεχος του ΑΚΕΛ.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος

Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα οργανωμένο κύκλωμα που υποστήριζε ότι μπορεί να ξεγελά το σύστημα, τους κανόνες και τη νομοθεσία που αφορούσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με πρωταγωνιστή, μεταξύ άλλων, και ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή του κόμματος, και όχι με εμπλοκή οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου.

Υπενθυμίζω ότι για τα θέματα, τα οποία το ΑΚΕΛ ατεκμηρίωτα συνεχώς επαναλαμβάνει, διεξήχθησαν έρευνες από τη Moneyval, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου και τη ΜΟΚΑΣ, σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες ξένων χωρών, και από τις οποίες αποδείχθηκε ότι ουδέν μεμπτό προέκυψε, καταρρίπτοντας την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να ρίξει σκιές  στην εντιμότητα και να σπιλώσει την προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Σημειώνω ακόμα ότι τα όσα ανυπόστατα επικαλείται συνεχώς το ΑΚΕΛ τέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο των Προεδρικών Εκλογών του 2018 ενώπιον του κυπριακού λαού και το ΑΚΕΛ έλαβε την απάντηση των πολιτών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα παρουσίασε αδυναμίες. Θα δικαιολογούνταν αν όσα οι επικριτές της Κυβέρνησης της καταλογίζουν αν η Κυβέρνηση παρέμενε απαθής στις αδυναμίες που παρουσιάζονταν.

Είναι, όμως, καλά γνωστό σε όλους πως πέντε στο σύνολο βελτιώσεις έγιναν στο ΚΕΠ από το 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, όταν και θεσπίστηκε μια αυστηρή νομοθεσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χωρίς, αμφιβολία, ωστόσο, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα, μετά το ντροπιαστικό περιεχόμενο του βίντεο του Al Jazeera που οδήγησε και στην απόφαση της Κυβέρνησης να τερματίσει το Πρόγραμμα, αποτελεί μια λυπηρή και ανεπιθύμητη εξέλιξη.

Η Κυβέρνηση έχει, ήδη, δρομολογήσει διαδικασίες έρευνας και ελέγχου όλων ανεξαιρέτως των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα εφαρμογής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μέχρι και σήμερα, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν”. 

Share this post