Θέμα διαφωνίας ΕΕ – Τουρκίας το Κυπριακό , δηλώνει αξιωματούχος της Ε.Ε- Μη αποδεκτή λύση δύο κρατών

Θέμα διαφωνίας ΕΕ – Τουρκίας το Κυπριακό , δηλώνει αξιωματούχος της Ε.Ε- Μη αποδεκτή λύση δύο κρατών

Ως βασικό θέμα διαφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία χαρακτήρισε το Κυπριακό κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, “έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Και το συζήτησα με τον ομόλογό μου στην Άγκυρα όπου βρέθηκα πριν από 10 μέρες. Επιμένουμε στη λύση υπό τον ΟΗΕ και η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το θέμα της Τουρκίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε, ότι “έχουμε ισχυρή διατλαντική σχέση πλέον με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και φυσικά το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα από τα θέματα που είμαστε μαζί, ανταλλάσσουμε σημειώσεις και έχουμε κοινό στόχο. Η πολιτική μας είναι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να βελτιώσουμε τη σχέση μας. Η θετική ατζέντα είναι στο τραπέζι και θέλουμε να προχωρήσουμε σε νέα κεφάλαια συνεργασίας”.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι “το θέμα της αιρεσιμότητας έχει σκοπό να κάνει την Τουρκία να συνεργαστεί, γιατί ξέρουμε τι είχε συμβεί στο παρελθόν με τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα η κατάσταση είναι καλή, αλλά μπορεί να χειροτερέψει”.

Έκανε λόγο για “συνολική προσέγγιση (comprehensive approach) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η θετική συνεργασία θα συνεχιστεί”.

“Οπότε η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αφορά και στα εργαλεία να διαχειριστούμε τις διαφορές και τις διαφωνίες. Θα δούμε και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συζήτησης της επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου στην Αττάλεια”, σημείωσε.

Επεσήμανε εκ νέου ότι “ένα βασικό θέμα διαφωνίας με την Τουρκία είναι το Κυπριακό. Εχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Και το συζήτησα με τον ομόλογό μου στην Άγκυρα όπου βρέθηκα πριν από 10 μέρες. Επιμένουμε στη λύση υπό τον ΟΗΕ και η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή”.

“Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε μια ευρύτατη ατζέντα με την Τουρκία. Για το θέμα το προσφυγικό, δεν έχω πληροφορίες. Για το αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, ακόμα δεν έχει “κλείσει” ότι θα το αναλάβει η Τουρκία. Εκτιμάμε ότι η πολιτική λειτουργία του αεροδρομίου στην Καμπούλ μπορεί να διασφαλίσει τις διεθνείς πτήσεις και τη συνεργασία για ένα καλό μέλλον στο Αφγανιστάν. Με την Τουρκία έχουμε κοινή προσέγγιση για το θέμα, είμαστε θετικοί να αναλάβει η Τουρκία”, κατέληξε.

Κληθείς να διευκρινίσει τι σημαίνει η παρουσία Μπορέλ στο συνέδριο στην Αττάλεια τη στιγμή που μετέχει και ο Τατάρ υπό μη αναγνωρισμένη ιδιότητα, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την εν λόγω υποτιθέμενη ιδιότητα και “το είπαμε στους οργανωτές ότι δεν δεσμευόμαστε”.

Διευκρίνισε όμως “την ίδια στιγμή ο Τατάρ είναι επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γι αυτό του μιλάμε. Γιατί είναι πολύ σημαντική θέση για μας. Κανένα ερώτημα δεν τίθεται για την αναγνώριση ή νομικά θέματα, αλλά μιλάμε με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας”.

Λευκορωσία, Ιράκ και Λατινική Αμερική – Καραϊβική, θα είναι τα κύρια σημεία της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης. Η Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στον απόηχο της τρέχουσας επίσκεψης Μπορέλ στη χώρα και ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αν και το κείμενο των συμπερασμάτων θα εξεταστεί και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων – ΣΓΥ την Τρίτη).

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας οι Υπουργοί θα έχουν πρόγευμα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία (Tιχανόφσκαγια), ενώ κατέγραψε την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, την καταστολή που εφαρμόζει το καθεστώς Λουκασένκο και τις κινήσεις μετά την αεροπειρατεία. Ο ίδιος έκανε λόγο για περισσότερους από 480 πολιτικούς κρατούμενους και προανήγγειλε συμφωνία και υιοθέτηση των κυρώσεων σχετικά με την πτήση της Ryanair. Όπως είπε οι Υπουργοί θα εξετάσουν τις στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και τόνισε ότι η ΕΕ έχει ταυτόχρονα υιοθετήσει ένα πακέτο για να υποστηρίξει το μέλλον μιας δημοκρατικής Λευκορωσίας, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις αποκατασταθεί η δημοκρατία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεύμα όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράκ με τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν, την οποία χαρακτήρισε “εύθραυστη” και τόνισε ότι “θέλουμε να συνεργαστούμε με τις αρχές του Ιράκ”, αναγγέλλοντας και αποστολή παρακολούθησης στις εκλογές θα διεξαχθούν σύντομα σύντομα. Ακολούθως θα συζητηθεί η κατάσταση στη Λατινική Αμερική.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ατζέντας όπου συζητούνται τα “τρέχοντα ζητήματα”, ο αξιωματούχος κατέγραψε τα αποτελέσματα από την επίσκεψη Μπορέλ στην Ινδονησία, το διάλογο Σερβίας -Κοσσυφοπεδίου (πριν από 3 ημέρες) και τη συνάντηση υψηλού επιπέδου του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ενώ τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος βρίσκεται σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο ίδιος ενημέρωσε για συνάντηση που πραγματοποίησε ο Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τσαβούσογλου και τόνισε ότι θα συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα και ότι η Τουρκία “είναι σημαντικός βασικός γείτονας”. Επεσήμανε ακόμα ότι “η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες”, αλλά επεσήμανε ως αρνητικό σημείο τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εμπλέκεται στο Κυπριακό, εξηγώντας ότι η λύση που προτείνει (εκτός προβλεπομένων ΣΑΗΕ) δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Τέλος αναφέρθηκε στην επερχόμενη συζήτηση για το Λίβανο, περιέγραψε τις διαφαινόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, (Ισραήλ – νέος πρωθυπουργός) και τις προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία.

Share this post