Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων στο Φανάρι.- Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη

Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων στο Φανάρι.- Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη

Ουκρανοί προσκυνητές στο Φανάρι και ευχετήριο μήνυμα Zelenskyy

Με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Συμμετείχε και ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.

Ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων.

Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, κληρικοί από την Ουκρανία, αγιορείτες Μοναχοί, εκπρόσωποι χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλεως, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας υπό τον Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητός τους “Παναγία η Παμμακάριστος”, Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους, οι Γενικοί Πρόξενοι των Η.Π.Α. και της Ουκρανίας στην Πόλη, Ευγεν. κ. Julie Eadeh και Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, και η Πρόξενος της Ελλάδος Ευγεν. κ. Δανάη Βασιλάκη, με τους οικείους τους και συνεργάτες τους, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, μέλη της Ουκρανικής παροικίας της Πόλεως και προσκυνητές από την Ουκρανία έψαλαν τα παραδοσιακά τους κάλαντα στον Πατριάρχη .

Στη δεξίωση που επακολούθησε παρέστησαν και ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο και  δι’ Αυτού προς την Ρωμαίηκη Κοινότητα, οι Εντιμ. κ. Haydar Ali Yildiz, Δήμαρχος του Πέρα (Beyoğlu), κ. Muammer Keskin, Δήμαρχος του Şişli, κ. Rıza Akpolat, Δήμαρχος του Beşiktaş, και κ. Erdem Gül, Δήμαρχος των Πριγκηποννήσων (Adalar), με συνεργάτες τους.

Την παραμονή, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό των Χριστουγέννων, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Το Μήνυμα, εκτός από την ελληνική, δόθηκε στην δημοσιότητα σε διάφορες γλώσσες.


150 Ουκρανοί προσκυνητές στο Φανάρι

Την αγάπη και την συμπαράστασή του προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος υποδέχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, όμιλο περίπου 150 Ουκρανών προσκυνητών,  από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες των οποίων τα παιδιά, οι αδελφοί ή οι σύζυγοι είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους και την ελευθερία του Ουκρανικού λαού, είτε έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Καλωσορίζοντας τους προσκυνητές, που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες και κρατούσαν λάβαρα των ενοριών τους, αλλά και σημαίες της πατρίδας τους υπογεγραμμένες από τους στρατευμένους συγγενείς τους, υπενθύμισε τους πνευματικούς δεσμούς του Ουκρανικού λαού με την Μητέρα τους Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, από την οποία έλαβαν το βάπτισμα στην χριστιανική πίστη και τον βυζαντινό πολιτισμό, τον 10ο αιώνα, και επεσήμανε ότι παρά τις πολιτικές ανακατατάξεις και τις όποιες αλλαγές μεσολάβησαν έκτοτε, “αυτοί οι δεσμοί που μας συνδέουν είναι ισχυροί, και θα παραμείνουν ισχυροί εις το διηνεκές, για πάντα.”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην περυσινή επίσκεψή του στο Κιέβο, με αφορμή την επέτειο των 30 ετών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί τότε την τραγωδία που θα ακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Με ευχαριστήσατε διότι καταδίκασα και καταδικάζω αυτόν τον ανίερο πόλεμο, τον οποίο χαρακτήρισα διαβολικό. Πως θα ήταν δυνατόν η Μητέρα Εκκλησία να μην καταδικάσει αυτόν τον πόλεμο, όταν βλέπει να σκοτώνονται άδικα τα παιδιά της;” ρώτησε ο Παναγιώτατος. “Η νίκη θα είναι μαζί σας, διότι η αλήθεια και το δίκαιο πάντοτε νικούν στο τέλος”, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους λαούς και τους διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτόν τον άδικο πόλεμο. 

“Είπα και επαναλαμβάνω ότι αυτή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι άδικη, είναι έγκλημα, είναι αμαρτία. Δεν είναι μία πράξις ορθόδοξος, δεν είναι μία πράξις χριστιανική”, τόνισε ο Πατριάρχης.

Ευχετήρια επιστολή του Προέδρου της Ουκρανίας προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη

 

Τις θερμές ευχές του ιδίου και του “ανίκητου Ουκρανικού λαού” για την επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων, “που για αιώνες ενσαρκώνει τη νίκη της ειρήνης, της αγάπης και της ενότητας”, εκφράζει με επιστολή του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο  Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy.

“Δυστυχώς, δεν έχουν τη δυνατότητα όλοι οι Ουκρανοί να συναντώνται με τις οικογένειες τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Ως αποτέλεσμα του  ευρείας κλίμακας εγκληματικού πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσσία, εκατομμύρια ουκρανικών οικογενειών έχασαν τα σπίτια τους, και εκατοντάδες χιλιάδες αδελφοί και αδελφές μας θα βρίσκονται την ημέρα των Χριστουγέννων στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους.”

Στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στην ουκρανική και την αγγλική γλώσσα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σημειώνει ότι σε αυτή την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, “όλοι μας πιστεύουμε ότι παρά τις προκλήσεις θα αποκαταστήσουμε, με κοινές προσπάθειες, την ειρήνη στην πατρίδα μας. Και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο.”

Στη συνέχεια σημειώνει:

“Ο Ουκρανικός λαός εκτιμά ιδιαιτέρως την Παναγιότητά σας για την πνευματική στήριξη, τις καθημερινές προσευχές, τις εξαιρετικής σημασίας προσωπικές σας προσπάθειες για την ενότητα του κόσμου, για την επίτευξη μίας δίκαιης ειρήνης και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.”

O κ. Mustafa έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο επέδωσε γράμμα του Εξοχ. Προέδρου της Παλαιστίνης κ. Mahmoud Abbas, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post