Θεατρική παράσταση: «Η Δίκη των Έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές»

Θεατρική παράσταση: «Η Δίκη των Έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές»

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η ΜΗΡΚΑ ΑΜΚΕ παρουσιάζουν αύριο, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 (ώρα 20:00) τη θεατρική παράσταση «Η Δίκη των Έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές». Η παράσταση μας μεταφέρει στον Νοέμβριο του 1922, στην πολύκροτη δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή*.

Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία ενός συγκλονιστικού γεγονότος στον απόηχο του Διχασμού και της εθνικής τραγωδίας, να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του ακριβώς στον χώρο όπου διαδραματίστηκε έναν αιώνα πριν.

«Η Δίκη των Έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές», είναι  ένα ιστορικό δράμα που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία φωτίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή.

Τρεις ήρωες, σε μία νέα και αφιλόξενη πατρίδα αποζητούν τη δική τους δικαίωση μετά τα δεινά που υπέστησαν. Δύο πλευρές, δύο διαφορετικές όψεις του δράματος συμβολίζουν τη χωρισμένη στα δύο, κοινωνία εκείνης της εποχής. Θα καταφέρουν να δικαιωθούν; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πόσο αντικειμενικά μπορούμε να κρίνουμε;

 

 

 

Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται προκράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βασει τη σειρά προσέλευσης.

**************************************

Η Δίκη των Έξι, όπως έμεινε στην Ιστορία η δίκη των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής έχει λήξει.Τρεις πρώην πρωθυπουργοί, πέντε υπουργοί και ένας αρχιστράτηγος περιμένουν με αγωνία στα κελιά τους να μάθουν την ετυμηγορία των δικαστών. Στις  15η Νοεμβρίου 1922  οι δικαστές, άπαντες βενιζελικοί αξιωματικοί, ανακοίνωσαν  την απόφασή τους.

  Καταδίκασαν  σε θάνατο διά τυφεκισμού τους: Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργό), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργό), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργό), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, υπουργό Στρατιωτικών), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, υπουργό Εξωτερικών), Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, αρχιστράτηγο Μικράς Ασίας και Θράκης). Οι υποστράτηγος ε.α. Ξενοφών Στρατηγός (53 ετών, υπουργός Συγκοινωνιών) και ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας (54 ετών, υπουργός Εσωτερικών), καταδικάστηκαν  σε ισόβια κάθειρξη.

Οι συγγενείς των καταδικασθέντων τα κατοπινά χρόνια θα υποστηρίξουν ότι οι άνθρωποί τους είχαν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν με τις επικρατούσες συνθήκες προκειμένου να σώσουν τον στρατό και τον ελληνισμό της Ιωνίας. Τον Ιανουάριο του 2008 ο Μανώλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του εκτελεσθέντος Πέτρου, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας επανάληψη της δίκης, με το αιτιολογικό της ύπαρξης νέων στοιχείων (μιας επιστολής του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Παναγή Τσαλδάρη από το μακρινό 1929 και ενός αποσπάσματος από ομιλία του Βενιζέλου στη Βουλή στις 31 Μαρτίου 1932). Στις 20 Οκτωβρίου 2010 το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει με την απόφαση 1675/2010 αθώους και τους έξι καταδικασθέντες, ακυρώνοντας οριστικά την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου, που είχε ληφθεί 88 χρόνια νωρίτερα.

 

 

 

Share this post