Θαυμασμός Ιμάμογλου για το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Ρωμηοσύνης στην Πρίγκηπο

Θαυμασμός Ιμάμογλου για το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Ρωμηοσύνης στην Πρίγκηπο

Του Νικολάου Μαγγίνα*

Το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Ρωμηοσύνης στην Πρίγκηπο, ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κτίρια του κόσμου, επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, κ.Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επισκέψεώς του στη νήσο προκειμένου να ενημερωθεί για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Στην είσοδο του περιβόλου του Ορφανοτροφείου τον Δήμαρχο της Πόλεως, ο οποίος συνοδευόταν από υψηλόβαθμα στελέχη του Μητροπολιτικού Δήμου, καθώς και από τον  Δήμαρχο Πριγκηποννήσων κ. Erdem Gul, υποδέχθηκε εγκάρδια ο Άρχων Μ.Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παντελεήμων  Βίγκας. Στη συνέχεια ο κ. Ιμάμογλου και οι συνεργάτες του ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού ιδρύματος του Πατριαρχείου και ενημερώθηκαν για τη διαχρονική προσφορά του Ορφανοτροφείου, αλλά και για τις σημερινές προσπάθειες διάσωσής και αξιοποίησής του.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει εκφράσει τη βούλησή του όπως, αφού πραγματοποιηθούν τα σωστικά και ανακαινιστικά έργα, αξιοποιηθεί το κτίριο για τη “στέγαση” περιβαλλοντικών και διαθρησκειακών πρωτοβουλιών της Μητρός Εκκλησίας.

Ο Δήμαρχος κ.Ιμάμογλου μίλησε με θαυμασμό για το μεγαλείο που αποπνέει το επιβλητικό ξύλινο κτιριακό συγκρότημα και εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί και ο Μητροπολιτικός Δήμος για την διάσωση του Ορφανοτροφείου.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του Δημάρχου ο κ.Βίγκας του προσέφερε αντίγραφο του υπό έκδοση βιβλίου του Αρχιτέκτονα κ.Μεχμέτ Αλπέρ, στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά ιστορικά στοιχεία του Ορφανοτροφείου, αλλά και οι αρχιτεκτονικές μελέτες που εκπόνησε ο συγγραφέας, κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’90, για την αναστήλωση του κτίριου.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε σήμερα (22.6.2020) στην εφημερίδα “Απογευματινή” της Πόλης

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

 

 

 

 

 

Share this post