Θα συνεχίσουν να τελούνται οι ακολουθίες

Θα συνεχίσουν να τελούνται οι ακολουθίες

ΠΑΡΑ ΤΟ «ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Οι τρεις μείζονες κοινότητες , δηλαδή το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Κουστωδία της Αγίας Γης των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες έχουν την ευθύνη δια το Προσκυνηματικό καθεστώς, δηλώνουν ότι οι ακολουθίες στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως «θα συνεχίσουν να τελούνται συμφώνως προς το Τυπικό και Προσκυνηματικό Καθεστώς υπό των διακονητών εκάστης κοινότητος, με μειωμένη συμμετοχή πιστών προς αποφυγή των συνεπειών τού ιού COVID- 19». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση, μετά το «σφράγισμα» του Παναγίου Τάφου , στο οποίο προχώρησαν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , χθες βράδυ οι Αρχές του Ισραήλ.
Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και οι θρησκευτικοί ηγέτες των άλλων δύο κοινοτήτων, αναφέρεται: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μέσα στη Βασιλική οι προσευχές των Τριών Κοινοτήτων θα εντατικοποιηθούν, ζητώντας από τον Επουράνιο Πατέρα το τέλος της πανδημίας, την ίαση των ασθενών, την προστασία του ιατρικού προσωπικού και την αιώνια σωτηρία για όσους έχασαν τη ζωή τους». Επίσης, τονίζεται ότι « θα ενταθεί η προσευχή από τον τόπο όπου, με τη θυσία της ζωής Του στο Γολγοθά και μέσω της Ανάστασής Του από τον Τάφο την τρίτη ημέρα, ο μόνος γεννημένος και αγαπημένος Υιός Ιησούς Χριστός, νίκησε το κακό, την αμαρτία και το θάνατο».
Όπως είχαμε γράψει το πρωί του Ευαγγελισμού  στον ναό της Αναστάσεως εισήλθαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και Αρχιερείς για την τέλεση της Δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στην οποία παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα , Χρήστος Σοφιανόπουλος.

 

Μια ιστορική στιγμή: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος στον περίβολο του Παναγίου Τάφου,  τον Μάϊο του 2014 .

Το κλείσιμο του Πανάγιου Τάφου αποφασίστηκε, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της ισραηλινής αστυνομίας με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών δογμάτων , είπε ο Ουάντι Άμπου Νάσαρ, εκπρόσωπος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων. «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η εντολή ισχύει για μία εβδομάδα, αν και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση», είπε ο Νάσαρ.

 

Τον Μάρτιο του 2017 σε ειδική τελετή ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου και του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, έγινε η παρουσίαση του έργου συντήρησης του Παναγίου Τάφου. Το έργο είχε αναλάβει επιστημονική ομάδα ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν να κλείσουν και όλες οι συναγωγές και η προσευχή να γίνεται στο ύπαιθρο, χωρίς να συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι κάθε φορά. Επίσης, κάλεσαν τους Εβραίους πιστούς να μην φιλούν τις πέτρες στο αρχαίο τείχος, στην άκρη του Όρους του Ναού (η Πλατεία των Τεμενών). Από την Κυριακή έχουν σταματήσει και όλες οι προσευχές στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Άκσα.

Share this post