Θ. Λαλάκος: Οι πρόγονοι μας έθεσαν το εθνικό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού

Θ. Λαλάκος: Οι πρόγονοι μας έθεσαν το εθνικό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού

“Το πρόταγμα της Επανάστασης  ήταν «Ελευθερία ή Θάνατος», απηχώντας με ακρίβεια το νόημα της φράσης του Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη στον Περί Στεφάνου λόγο του: «δεν άξιζε να ζουν παρά μόνον μέσα στην ελευθερία»”.

“Η Ελληνική Επανάσταση πέτυχε τον κύριο σκοπό της: την ανακήρυξη και διεθνή αναγνώριση εθνικού κράτους. Του πρώτου στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε μια εποχή που οι διεθνείς συνθήκες, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, δεν ευνοούσαν ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επέφερε αλλαγή συνόρων και αλλαγή του χάρτη της εποχής. Χρησίμευσε ως παράδειγμα και φάρος ελπίδας και για άλλους υπόδουλους λαούς. Και απετέλεσε το εφαλτήριο για την σταδιακή λύτρωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού Έθνους – δυστυχώς όχι όλων – όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν”, υπογράμμισε ο πρέσβης της Ελλάδος , εκφωνώντας τον πανηγυρικό της Ημέρας κατά την σημερινή Δοξολογία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.(Το πλήρες κείμενο στο τέλος).

 

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρέσβης υπέδειξε:  ” Η Επανάσταση του 1821 πέτυχε, παρά τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσχέρειες, χάρη σε έναν συνεπή και αδιάκοπο, αν και άνισο, αγώνα, χάρη στον αγνό πατριωτισμό, τον ιδεαλισμό, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλεια των προγόνων μας, οι οποίοι έθεσαν το εθνικό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού. Με την ίδια αξιοπρέπεια, την ίδια επιμονή, την ίδια πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, ελλαδικός και κυπριακός Ελληνισμός, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Μεγαλόνησο. Ενωμένοι θα το επιτύχουμε”.

Η Δοξολογία τελέστηκε  στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία, λίγα μέτρα μόνο μακριά από την “νεκρή” ζώνη. Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία , της οποίας  προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας,  Γρηγόριος. 

Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου , Χρυσόστομος Β’. 

Της  επίσημης δοξολογίας  προέστη ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος . Παρόντες ήταν ο προεδρεύων τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αδάμος Αδάμου, ο Πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Υπουργός Παιδείας, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πολιτικών κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας Κύπρου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της κυπριακής εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωματείων και άλλοι.

Μετά την πανηγυρική δοξολογία, ακολούθησε τρισάγιο στο μαυσωλείο των μαρτύρων της  πίστεως και της πατρίδος, στον προαύλιο χώρο του ναου της Παναγίας Φανερωμένης, κατά το οποίο μνημονεύθησαν τα ονόματα των απαγχονισθέντων και σφαγιασθέντων κατά την επανάσταση τού 1821 Κυπρίων, κληρικών και λαϊκών.

 

 

Πανηγυρικός πρέσβη της Ελλάδος Θ. Λαλάκου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

ΦΩΤΟ: Χρίστος Αβρααμίδης/ ΙΑΚ

 

 

 

 

 

 

Share this post