Τέσσερις ώρες κράτησε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως οποιαδήποτε ανακοκοίνωση

Τέσσερις ώρες κράτησε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως οποιαδήποτε ανακοκοίνωση

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με Τσαβούσογλου , όταν υπάρξει κατάλληλο κλίμα

Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι δύο αντιπροσωπείες ξεκίνησαν τις διερευνητικές επαφές στις 10:30 το πρωί.

Ως είθισται, οι δύο αντιπροσωπείες θα ενημερώσουν τις ηγεσίες τους για τα διαμειφθέντα.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά, την δε αντίστοιχη τουρκική, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο Μπαρίς Καλκαβάν.

Αύριο ο κ. Ονάλ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της -επιχειρούμενης από την ίδια- «αναβάθμισης» των συνομιλιών πίεζε όλο το προηγούμενο διάστημα και για άμεση συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενδεχόμενο στο οποίο τοποθετήθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι.

«Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα», ανέφερε ο κ. Δένδιας που αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές επανέλαβε ότι το μοναδικό σημείο διαφοράς των δύο κρατών είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε.

Εστειλε μάλιστα μήνυμα στην Αγκυρα τονίζοντας:

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού».

 

Share this post