Τεράστιο δίκτυο διαφθοράς υπέρ του Πούτιν δρα στην Ευρώπη

Τεράστιο δίκτυο διαφθοράς υπέρ του Πούτιν δρα στην Ευρώπη

Της Alex Finley*

Το σκάνδαλο της Φωνής της Ευρώπης είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα ρωσικής επιρροής στην ήπειρο. Πέρυσι, το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) αποκάλυψε ότι πολιτικοί στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κύπρο πληρώνονταν από Ρώσους πράκτορες για να εισαγάγουν νομοθεσία κυριολεκτικά γραμμένη από Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών.

Το OCCRP αποκάλυψε επίσης παραδείγματα μελών του κοινοβουλευτικού προσωπικού, ακτιβιστών κομμάτων και μελών δεξαμενών σκέψης που δημοσιεύουν άρθρα σε ευρωπαϊκούς τύπους με το όνομά τους, ενώ τα άρθρα στην πραγματικότητα γράφτηκαν από Ρώσους χειριστές. Ένας ακτιβιστής από την Αυστρία παραπονέθηκε μάλιστα στον υπεύθυνο του χειριστή για την ποιότητα ενός άρθρου που είχε συντονιστεί με το Κρεμλίνο. «Δεν είμαι ρομπότ», είπε.

Παρόλα αυτά, δημοσίευσε το άρθρο με το όνομά του σε ελβετικό μέσο ενημέρωσης. Έχουμε τώρα συντριπτικά στοιχεία για τεράστιες επιχειρήσεις φιλορωσικής επιρροής σε όλη την Ευρώπη που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν πολιτικούς, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και άλλους—και ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες ήταν επιτυχείς. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουμε ακόμη την πλήρη έκταση της επιρροής. Αλλά θα ήταν ανόητο, για να μην αναφέρουμε επικίνδυνο, να πιστεύουμε ότι έχουμε ανοσία.

Η Alex Finley είναι πρώην αξιωματικός της CIA και συγγραφέας της σειράς Victor Caro και με χθεσινό άρθρο της στο The New Republic εξηγεί πώς ένα τεράστιο δίκτυο διαφθοράς υπέρ του Πούτιν που αποκαλύφθηκε στην Ευρώπη είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις Η.Π.Α.

Η Alex Finley είναι πρώην αξιωματικός της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της CIA και  υπηρέτησε στη Δυτική Αφρική και την Ευρώπη. Έχει εμπειρία συνεργασίας με ξένους συνδέσμους και στρατιωτικούς εταίρους και έλαβε βραβείο για την εξαιρετική συνεισφορά της στην αντιτρομοκρατική αποστολή. Πριν ενταχθεί στη CIA, η Άλεξ ήταν δημοσιογράφος, καλύπτοντας το Καπιτώλιο, το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Ενέργειας. Έγραφε για θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την εσωτερική ασφάλεια. Όταν δεν κυνηγά ρωσικά γιοτ ολιγαρχών για τη δημοφιλή στήλη #YachtWatch, η Alex εργάζεται ως βοηθός καθηγητής, διδάσκοντας για την τρομοκρατία και την παραπληροφόρηση/κρυφή επιρροή. Κείμενα της δημοσιεύτηκαν  στις εκδόσεις Slate, Reductress, Funny or Die, Politico, The Center for Public Integrity και άλλες εκδόσεις. Έχει μιλήσει στο BBC, στη Washington Journal, στο MSNBC, στο CNN και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης. Είναι η συγγραφέας του Victor in the Rubble, μια σάτιρα για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του  Victor in the Jungle, μια σάτιρα για τις παγίδες του λαϊκισμού.  

Russia Is Buying Politicians in Europe. Is It Happening Here Too? | The New Republic

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post