Τεράστιες οι οικονομικές δυνατότητες για τον τουρκικό λαό, αν λυθούν οι θαλάσσιες διαφορές με την Ελλάδα

Τεράστιες οι οικονομικές δυνατότητες για τον τουρκικό λαό, αν λυθούν οι θαλάσσιες διαφορές με την Ελλάδα

Δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τουρκική τηλεόραση

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Στην εκτίμηση ότι οι θαλάσσιες διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα κρατούν ‘κλειδωμένο’ ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών οικονομικής ευμάρειας για τον τουρκικό λαό, προχώρησε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι  Μπλίνκεν, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο NTV.

Σε ερώτησή της, η δημοσιογράφος μετέφερε στον Μπλίνκεν την άποψη ότι οι ΗΠΑ σταμάτησαν να δείχνουν αμεροληψία στις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τον ρώτησε —λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αθήνα και συζητήσει με τον Νίκο Δένδια— εάν οι ΗΠΑ προτίθενται να επαναφέρουν τις ισορροπίες στην προηγούμενή τους μορφή, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν βήματα εξομάλυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μπλίνκεν απάντησε ότι, αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από την καταστροφή, ίσως είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες όπως η Αρμενία, το Ισραήλ και η Ελλάδα, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πολύ» καθώς, αν οι θαλάσσιες διαφορές μπορέσουν να επιλυθούν «τότε οι δυνατότητες είναι τεράστιες».

Συγκεκριμένα, ο διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου και του Τόνι Μπλίνκεν ήταν ο εξής:

«—Θα έχετε συζητήσεις (στην Ελλάδα) αύριο. Μετά το σεισμό ο ΥΠΕΞ (Νίκος Δένδιας) ήταν εδώ. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό ήταν το σχόλιό του. Και γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χάνουν την αμεροληψία τους στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι μετά από αυτή την ατμόσφαιρα, αν η Τουρκία και η Ελλάδα προχωρήσουν (με βήματα εξομάλυνσης), θα επανεκτιμήσετε την ισορροπία της πολιτικής σας;

—Μπλίνκεν: Δεν υπάρχει καμία ανισορροπία.

—Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, υπάρχει.

—Μπλίνκεν: Από τη δική μας οπτική γωνία, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι και, φυσικά, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές συνεργασίες και σχέσεις για εμάς. Ήταν απίστευτα ευχάριστο να βλέπουμε τους Έλληνες —και επίσης, παρεμπιπτόντως, τους Αρμένιους, τους Ισραηλινούς— να εργάζονται πλάι-πλάι με τους Τούρκους για να βοηθήσουν ανθρώπους στον σεισμό. Και ελπίζει κανείς ότι, αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή, ίσως είναι η βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες. Νομίζω ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις. Τα υποστηρίζουμε πολύ αυτά. Ανυπομονώ για τις συζητήσεις στην Ελλάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.

—Και πιστεύετε ότι και η Ελλάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά με την Τουρκία;

—Μπλίνκεν: Νομίζω ότι και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες, τόσο για να κατευνάσουν τις όποιες εντάσεις όσο και για να βρουν μια θετική πορεία προς τα εμπρός για τη βελτίωση των σχέσεων. Παρεμπιπτόντως, εάν κάποιες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφορές —για παράδειγμα, οι θαλάσσιες διαφορές— μπορέσουν να επιλυθούν, τότε οι δυνατότητες είναι τεράστιες, συγκεκριμένα για την Τουρκία, διότι η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ροής ενέργειας κατά μήκος της Μεσογείου, επίσης του Αιγαίου, αλλά ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια. Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Έτσι, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών, επειδή δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους.»

Όσον αφορά στα άλλα θέματα, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ  παρέχουν βοήθεια ύψους $185 εκ. για την αντιμετώπιση των καταστροφών, ενώ για το θέμα των F-16 επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει το αίτημα της Τουρκίας αλλά τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ανησυχίες τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. «Διότι όσο και αν η κυβέρνησή μας θέλει να προχωρήσει αυτό το θέμα, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου». Κληθείς να σχολιάσει τα περί σχεδίου Β’ της Άγκυρας για μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι «δεν πρόκειται να μπω σε υποθετικές συζητήσεις. Μπορώ απλώς να σας πω ότι το υποστηρίζουμε σθεναρά».

Για το θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «πιστεύω ότι θα συμβεί σύντομα και, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβεί σύντομα».

Για το θέμα της Συρίας, Ο Τόνι Μπλίνκεν είπε ότι «εκτιμούμε και σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια όσον αφορά τα νότια σύνορά της. Ομοίως, νομίζω ότι η Τουρκία κατανοεί και σέβεται τις δικές μας ανησυχίες για την ασφάλεια, τις οποίες μάλιστα μοιράζεται όσον αφορά το ISIS, το Daesh. Επενδύσαμε πάρα πολύ στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον μας να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα επέτρεπαν στο ISIS να επανεμφανιστεί. […] Φυσικά δεν είμαστε υπέρ ενός κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία».

Τέλος, σε σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι η ρωσική οικονομία έχει πληγεί ασχέτως από τα όσα λέει η Μόσχα, ανέφερε ότι ένα εκατομμύριο Ρώσοι — ‘τα καλύτερα μυαλά’ όπως είπε— δεν θέλουν να έχουν συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια και εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν «να έρθει στα συγκαλά του».

ΦΩΤΟ: Secretary Antony Blinken @SecBlinken

Share this post