Τέλος στο παρόν Επενδυτικό Πρόγραμμα βάζει η κυβέρνηση
Μετά τις αποκαλύψεις για τα “χρυσά” διαβατήρια και τον διεθνή σάλο η κυβέρνηση, σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε τον τερματισμό του περιβόητου Επενδυτικού Προγράμματος.
Μετά τη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος. Η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση, που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση θα έχει ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020″.
Σε ερώτηση, αν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την Κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας ότι η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.
Σε άλλη ερώτηση για τα όσα δημοσιοποίησε ο Al Jazeera, o εκπρόσωπος είπε : «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».
Τέλος, σε ερώτηση, αν το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησαν και τα θέματα με την πανδημία του κορονοϊού, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
Η θέση του ΔΗΣΥ
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ανακοίνωση, τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του συμφωνούν πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών.
«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνεί πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών. Αυτή ήταν και η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα κακής διαχείρισης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του προγράμματος, έπληξαν το κύρος της χώρας και δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει στην κυβέρνηση τις προτάσεις και εισηγήσεις του για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων» δήλωσε.
Αποκλειστικές δηλώσεις στο Sigmalive και στην δημοσιογράφο Μύρια Οδυσσέως έκανε ο David Harrison, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα του Al Jazeera που έκανε την έρευνα για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε «η έρευνα στην πραγματικότητα άρχισε από το Ηνωμένο Βασίλειο και αρχικά δεν είχε να κάνει με την Κύπρο. Διερευνούσαμε την διαφθορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τότε ο «αντιπρόσωπος» του Κινέζου εγκληματία (παρίστανε ότι) ήθελε διαβατήριο. Και του προτείναμε ο σύνδεσμος που είχαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ήξερε κάποιον που μπορούσε να του εξασφαλίσει ευρωπαϊκό διαβατήριο στην Κύπρο. Και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που ήρθαμε στην Κύπρο. Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ μέρος της ευρύτερης διερεύνησης. Οδηγηθήκαμε στην Κύπρο από την πορεία της έρευνας. Έτσι ήρθαμε στην Κύπρο, είχαμε τον δημοσιογράφο που παρίστανε τον αντιπρόσωπο του Κινέζου που ήταν εγκληματίας, αν και πρόκειται για ένα φανταστικό στοιχείο, επειδή (ο δημοσιογράφος) ήταν υπό κάλυψη» .
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αλλαγή ονόματος που ζήτησε ο υπό κάλυψη δημοσιογράφος για τον «πελάτη», ενώ είπε ότι «στην Κύπρο συνάντησαν ένα ολόκληρο δίκτυο με κρατικούς αξιωματούχους, δικηγόρους, έναν βουλευτή και τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι δημιούργησαν (αυτό το δίκτυο) και εξέφρασαν την βούληση να μας βοηθήσουν, να βοηθήσουν τον «πελάτη» με το εγκληματικό παρελθόν να πάρει διαβατήριο».
Έφερε ως παράδειγμα τα «παράθυρα» για να πάρει κάποιος διαβατήριο, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει πόσο καλά οργανωμένες ήταν αυτές οι επιχειρήσεις, «γιατί δεν ήμασταν η πρώτη περίπτωση, μας το είχαν πει. Το έκαναν και για άλλους πελάτες».
Μάλιστα, απαντά στις αντιδράσεις από μερίδα ατόμων που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ και ισχυρίζονται ότι ήξεραν για τον υπό κάλυψη δημοσιογράφο, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να δουν το ντοκιμαντέρ και να αποφασίσουν μόνοι τους».
Πρ. Επ. Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας: Θεμιτή η υπό κάλυψη δημοσιογραφία για λόγους δημοσίου συμφέροντος
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι δεοντολογικά ορθή η πρακτική της υπό κάλυψη δημοσιογραφίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη μεγάλη υπόθεση της Amazon (υπό κάλυψη δημοσιογράφος εργάστηκε ως απλός εργαζόμενος -χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του στις αποθήκες της Amazon).
Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, το οποίο λέει ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ δεν μπορούν να εξασφαλίζουν πληροφορίες με δόλιο τρόπο, όμως με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος μπορούν να ενεργούν με αυτό τον τρόπο. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει θέμα αναφορικά με το πότε εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. «Και είναι εδώ που πρέπει να καταλάβει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ότι άλλο το κρατικό και άλλο το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Παυλίδης.
*Ακούστε τις θέσεις του κ. Παυλίδη στον σύνδεσμο
https://soundcloud.com/politis1076/13-10-2020a-3