Τέλος Ιουλίου στο ΕΔΑΔ η υπόθεση για την περίκλειστη Αμμόχωστο

Τέλος Ιουλίου στο ΕΔΑΔ η υπόθεση για την περίκλειστη Αμμόχωστο

Η Νομική Υπηρεσία απορρίπτει κατηγορίες περί αδιαφορίας

 

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουλίου έδωσε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε σχέση με ατομική προσφυγή , που αφορά ακίνητη περιουσία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφορικά με τις ατομικές προσφυγές, που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, μια εκ των οποίων φαίνεται να αφορά περιουσία εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον τύπο, σημειώνει ότι “τέτοιου είδους ζητήματα εθνικής σημασίας, που άπτονται πτυχών του Κυπριακού προβλήματος και των συνεπειών της παράνομης εισβολής και κατοχής, τυγχάνουν από μέρους της κυβέρνησης χειρισμού με την δέουσα σοβαρότητα και με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Δημοκρατίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, προστίθεται,  βρίσκεται σε συντονισμό με τη Νομική Υπηρεσία για τον, από πλευράς της Δημοκρατίας, χειρισμό των προαναφερθεισών ατομικών προσφυγών ενώπιον του ΕΔΑΔ.

Αργά απόψε η Νομική Υπηρεσία , σχολιάζοντας δηλώσεις του δικηγόρου κ. Αχ. Δημητριάδη καθώς, επίσης, και του δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλ. Γαλανού, σχετικά με ατομικές προσφυγές διεκδίκησης περιουσιών στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων αντίστοιχα,  διευκρινίζει, με ανακοίνωση τα ακόλουθα:


1. Επανειλημμένα με τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Δημητριάδης και Γαλανός ισχυρίζονται ότι το Κράτος και/ή η Νομική Υπηρεσία άφησαν να παρέλθει και να λήξει η προθεσμία κατά την οποία όφειλε η Δημοκρατία να δηλώσει κατά πόσον θα παρέμβει στη διαδικασία, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους, εις μεν την προσφυγή Panayi and Shiartou ήταν η 10.6.2019, εις δε την προσφυγή της K.V. Mediterranean Tours Ltd είναι η Τρίτη 19.6.2019.
2. Τούτο είναι αναληθές, εφόσον με επιστολές του ημερ. 18.3.19 και 26.3.19 το ΕΔΑΔ, ειδοποιούσε τη Δημοκρατία ότι στην πρώτη περίπτωση οι αιτητές και η Τουρκία (και όχι η Δημοκρατία), είχαν προθεσμία μέχρι την 10.6.2019 να συζητήσουν το ενδεχόμενο φιλικής διευθέτησης και στη δεύτερη περίπτωση οι αιτητές και η Τουρκία έχουν προθεσμία μέχρι την 18.06.2019 για φιλική διευθέτηση και όπως πρόσθετε το Δικαστήριο, αν οι δύο διάδικοι δεν διευθετούσαν την υπόθεση εντός των πιο πάνω προθεσμιών, τότε, (δηλαδή μετά τις ταχθείσες προθεσμίες), οι υποθέσεις θα προχωρούσαν στο επόμενο, αντιπαραθετικό στάδιο οπότε το Δικαστήριο θα ζητούσε ή θα ζητήσει από τη Δημοκρατία να το πληροφορήσει κατά πόσο η Κυβέρνηση της επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της να παρέμβει («… if the case moves to the contentions phase, you will be invited to inform me whether or not your Government wish to exercise their right to intervene…»).


3. Παρά ταύτα, εις μεν την πρώτη υπόθεση δεν είχαμε πάρει καμιά ειδοποίηση ότι καλούμεθα να ασκήσουμε το δικαίωμα παρέμβασης και επομένως καμιά προθεσμία δεν έχει υπερβεί ή λάβει η Δημοκρατία. Εις δε τη δεύτερη υπόθεση, επίσης, δεν έχουμε λάβει καμιά ειδοποίηση, αφού εν πάση περιπτώσει η προθεσμία που είχε δοθεί στους διάδικους για φιλική διευθέτηση μέχρι 18.06.2019, δεν έχει ακόμα παρέλθει.
4. Επομένως είναι εντελώς αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι στην μια υπόθεση παρήλθε οποιαδήποτε προθεσμία και δεν απάντησε η Δημοκρατία αν επιθυμεί να παρέμβει όπως και ο ισχυρισμός ότι στην άλλη υπόθεση θα λήξει η προθεσμία την 18.6.19.
5. Ζητήσαμε σήμερα από το ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο να επιβεβαιώσει τα πιο πάνω και με επιστολές που λάβαμε σήμερα το απόγευμα από τη Γραμματεία, επιβεβαιώνεται ότι τα γεγονότα είναι ως ανωτέρω, ότι από δικό τους λάθος είχε δοθεί η ένδειξη ότι η Δημοκρατία δεν απάντησε και ότι καμιά ημερομηνία δεν έχει παρέλθει για τη Δημοκρατία, την οποία θα καλέσουν να παρέμβει αν επιθυμεί, σε ευθετώτερο χρόνο.
6. Είναι επομένως λυπηρό το ότι κάποιοι βιάστηκαν ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να κατηγορήσουν, να ειρωνευτούν περί επανάληψης παραλείψεων τύπου χαλουμιού κλπ. χωρίς να μπουν στον κόπο να επιβεβαιώσουν προηγουμένως τις όποιες πληροφορίες τους.

Στο μεταξύ , η Τουρκία προχώρησε σε φιλικό διακανονισμό με Ελληνοκύπριο πρόσφυγα για περιουσία στην κατεχόμενη Κυθρέα, καταβάλλοντας με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών αποζημίωση ύψους 428,360 στερλινών, υπό την πίεση του ενδεχομένου παραπομπής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Πρόκειται για την υπόθεση του Ιωάννη Κυριακίδη, ο οποίος είχε προσφύγει στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ στα κατεχόμενα το 2011, ενώ η πληρωμή της αποζημίωσης εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο του 2017. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της υπόθεσης, Μουράτ Χακκί, ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 14 παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της ‘επιτροπής’.

Share this post