Τελική Προεκλογική Συγκέντρωση Δημοκρατικού Συναγερμού (Βίντεο)

Τελική Προεκλογική Συγκέντρωση Δημοκρατικού Συναγερμού (Βίντεο)

Αβέρωφ: Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για να μετασχηματιστεί η οικονομία της χώρας, να γίνει πράξη η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος για τη νέα γενιά.-

Πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ  η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη. 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού,  Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του, εξήρε τους αγώνες των πολιτών για να αφήσει η χώρα την πανδημία πίσω της και στάθηκε στη σωστή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε επιπρόσθετα το διακύβευμα των εκλογών στις 30 Μαΐου. 

«Στην εποχή μετά την πανδημία, το επόμενο μεγάλο και έμπρακτο βήμα στην αναπτυξιακή μας προοπτική περνά μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως το παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για να μετασχηματιστεί η οικονομία της χώρας, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να γίνει πράξη η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος για τη νέα γενιά. Για να μπορέσουμε όμως να αξιοποιήσουμε τα 4,5 δις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα  και όχι μια Βουλή-Βαβέλ που θα λειτουργεί ως τροχοπέδη, με ευκαιριακές συμμαχίες και λαϊκίστικές αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες που έχει δώσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε κρίσιμες για την πορεία του τόπου στιγμές, υπό τον ιστορικό ηγέτη της παράταξης,  Γλαύκο Κληρίδη,  αλλά και τα όσα έργα και πολιτικές έχουν γίνει πράξη από το 2013 σε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ έδωσε το στίγμα για το πως θα προχωρήσει η χώρα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διακρίνεται για τη σοβαρότητα, για τη σύγχρονη αντίληψη και τον πατριωτισμό του. Και έχουμε όραμα με συγκροτημένες και στοχευμένες πολιτικές για να χτίσουμε την Κύπρο του αύριο μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Έγνοια μας είναι μια και μόνη: Πώς, επιτέλους, θα κάνουμε τούτο το κράτος ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημιουργικό κράτος που να νοιάζεται πραγματικά για τους νέους και τους πολίτες του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 Ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει για την ομιλία του προέδρου Αναστασιάδη: 

“Έχουμε όραμα, έχουμε στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική και έγνοια μας είναι πώς, επιτέλους, θα κάνουμε αυτό το κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και δημιουργικό” .  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έργο της  διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και στο έργο της παρούσας διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δύο διακυβερνήσεις μεσολάβησε μια δεκαετία «ξηρασίας, συμπαιγνίας, μια δεκαετία συνεργασίας ανόμοιων δυνάμεων».

Αναφερόμενος στο έργο της παρούσας διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε παραλάβει «ένα κράτος καταχρεωμένο. Όμως, φύγαμε από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα από ό,τι ακόμα και οι δανειστές μας υπολόγιζαν», ενώ η ανεργία μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνική πολιτική του κράτους που περιλαμβάνει το ΓΕΣΥ, το ΕΕΕ, αλλά και τη στήριξη διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, συνταξιούχων, ευάλωτων ομάδων, καθώς και των νέων.

Αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο αριθμό έργων υποδομής που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα οκταετούς διακυβέρνησης του, σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμη ότι «με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χτίζουμε την Κύπρο του Αύριο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Έχουμε όραμα, έχουμε στοχευμένη πολιτική, έχουμε συγκροτημένη πολιτική. Έγνοια μας είναι μια και μόνη: Πώς, επιτέλους, θα κάνουμε τούτο το κράτος ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημιουργικό κράτος που να νοιάζεται πραγματικά για τους νέους και τους πολίτες του. Και όχι με άρνηση ή λαϊκισμό.

Όταν εξαγγείλαμε το Σχέδιο – που δεν είναι παρά μια συνεννόηση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια – ένα από τα πολλά οφέλη που έχουμε – για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, ήταν και η εκπόνηση από το κάθε κράτος μέλος, μιας εθνικής στρατηγικής.

Τι μας είπαν κάποιοι; Ξαναζεσταμένο φαΐ. Διερωτάται κανείς αν πραγματικά ενδιαφέρθηκαν ποτέ να δουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη, να δουν πώς πραγματικά οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενεργούν, ή αν απλά και μόνο θα συνεχίσουν μέσα από τον λαϊκισμό να δημιουργούν την αστάθεια».

Πρόσθεσε ότι «τις κρίσιμες ώρες, αυτή η Κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα».

Απαντώντας σε επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετατρέπεται σε κομματάρχη”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «να αρνηθώ το κόμμα μου για να ικανοποιήσω τον κ. Κυπριανού που στα συνέδρια του ουδέποτε έλειψε ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τους έλεγε ‘το κόμμα και τα μάτια σας΄;

Εμείς, τουλάχιστον, δεν αρνηθήκαμε την πολιτική μας ταυτότητα, αλλά δεν αρνηθήκαμε και την ιδιότητα του πολίτη, ανεξάρτητα οπουδήποτε και αν ανήκει. Διότι οι πολιτικές μας ήταν γενικές, ήταν για όλο τον λαό. Και αν υπάρχουν σήμερα κάποιοι που μεμψιμοιρούν είναι διότι έλειψαν οι ‘Μάκηδες΄», επειδή υπάρχει αξιοκρατία.

Αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας, ο Πρόεδρος είπε ότι για πρώτη φορά καταργήθηκε ο κατάλογος διορισίμων και «προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση για το πόσο άξιος είναι κανείς, κάτι που αφορά και τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του κράτους».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος είπε ότι το 2019, «η πατρίδα μας, όχι μόνο είχε ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά είχε ρυθμούς ανάπτυξης 4,5%, τους υψηλότερους στην ΕΕ. Και όχι μόνο. Την ίδια ώρα παρουσίαζε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αφού πολύ πιο νωρίς είχαμε βγει από το Μνημόνιο, όταν κάποιοι, με την ίδια νοοτροπία που λειτουργούν και σήμερα, μας έλεγαν ότι θα θέλαμε δύο ή τρία Μνημόνια».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντιμετωπίσαμε την πανδημία, μια κατάρα που έπληξε την ανθρωπότητα. Σταθήκαμε και πάλι με αποφασιστικότητα, σταθήκαμε και πάλι με σχέδιο και την αντιμετωπίσαμε. Ό,τι και αν πουν, όσα και αν λένε στην Κύπρο, υπάρχουν άλλοι κριτές, όχι απλά με πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με επιστημονικά κριτήρια που κατατάσσουν την Κύπρο εκεί που της ανήκει. Μια χώρα η οποία έχει αποτελεσματική διακυβέρνηση, έχει ισχυρή στήριξη και μπορεί να επιτυγχάνει στόχους.

Είμαστε πρώτοι στα τεστ ταχείας ανίχνευσης. Είμαστε δεύτεροι σε μικρότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που έχουν κατορθώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα να μας κατατάσσει στην τρίτη-τέταρτη θέση. Είμαστε από τις χώρες που είχαν την ελάχιστη διάρκεια εγκλεισμού. Είμαστε, όμως, και από τις χώρες που σταθήκαμε με αποφασιστικότητα δίπλα στους εργαζόμενους. Η ανεργία μόλις που άγγιξε το 7.2%, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη ο μέσος όρος ήταν πέραν του 8,5%».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι βρισκόμαστε στο στάδιο εξόδου από την πανδημία και χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σημειώνοντας ότι «έτσι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου που αναγνωρίζεται και από χώρες της περιοχής και από την Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος αναπτύσσει περαιτέρω τις σχέσεις της και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμα ότι «λάθη δεν κάνουν όσοι δεν κάνουν τίποτα.

Κάναμε και προσφέραμε πολλά και σταθήκαμε συμπαραστάτες στους πολίτες όπως και είχαμε υποχρέωση, όμως, διαπράξαμε και λάθη. Όχι αυτά που μας αποδίδουν. Όχι τα όσα αναφέρονται στη διαφθορά.

Αν πράγματι ενδιαφέρονταν για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα έπρεπε να είχαν περάσει τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει και που στόχο έχουν την πάταξη της διαφθοράς.

Δεν διστάσαμε μόλις, με ήχο και εικόνα, διαπιστώθηκε ότι στελέχη, όχι δικά μας αλλά δικά τους, διέπραξαν ή καταχράστηκαν το πρόγραμμα – που είχε αδυναμίες και ελλείψεις, όπως ορθά επισημαίνει η Επιτροπή, εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι το δικό τους να αμφισβητήσουμε εκθέσεις – να πάρουμε αμέσως την απόφαση. Τερματίσαμε το πρόγραμμα, διορίσαμε επιτροπή αποστέρησης υπηκοοτήτων, ζητήσαμε και διορίστηκε η επιτροπή Νικολάτου.

Δεν θα διστάσουμε να παραπέμψουμε σε δίκη τον οποιονδήποτε παρανόμησε ή καταχράστηκε ένα πρόγραμμα που άφησε στην οικονομία του τόπου 7,5 δις ευρώ, με το οποίο εργοδοτήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, που ευεργετήθηκαν άλλες τόσες χιλιάδες ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που έγιναν», είπε, τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την προεκλογική συγκέντρωση άνοιξε με ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Χάρης Γεωργιάδης,  ενώ  χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ ,  Αντρέας Ελευθερίου.

Τα δικά τους επίσης μηνύματα απέστειλαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας , Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ , Ντόναλτ Τουσκ, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή , Μανφρεντ Βέμπερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ , Αντόνιο Ιστουρίζ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης  έγινε  η παρουσίαση όλων των υποψηφίων της παράταξης για τις εκλογές στις 30 Μαΐου. 

 

 

Μήνυμα Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη 

Μηνύματα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τους κ. Ντόναλτ Τούσκ, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ και κ. Αντόνιο Ιστουρίζ 


Share this post