Τέλη Αυγούστου σχεδιάζει να επανέλθει η Λουτ

Τέλη Αυγούστου σχεδιάζει να επανέλθει η Λουτ

Τατάρ: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο  για δεν απέκλεισε  ανεπίσημο γεύμα  με τον κ. Αναστασιάδη

Στην Κύπρο αναμένεται να επανέλθει σύντομα για επαφές η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η κ. Λουτ έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επισκεφθεί την Κύπρο περί τα τέλη Αυγούστου, αλλά  ακόμη δεν έχουν ορισθεί ημερομηνίες για την επίσκεψη . Η τελευταία επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Ακολούθησαν οι χωριστές διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο  Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ο κ.  Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για να συμμετάσχει στις εργασίες της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και  στο περιθώριο της Συνέλευσης  θα έχει  συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Με τον γ.γ. του ΟΗΕ αναμένεται ότι θα συναντηθεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. 

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο  ΤΑΚ ο  Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τον προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και ότι θα μπορούσαν να γευματίσουν ανεπίσημα με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά δεν θα υποχωρήσει από την πρόταση έξι σημείων που παρουσίασε στη Γενεύη.  Ο Τάταρ υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μπαίνεις σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς να αναγνωρίζεις την “κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων”. Ανέφερε ότι η “ισότητα και κυριαρχία” είναι στην ατζέντα του και αυτή την πολιτική υιοθετεί και η Άγκυρα.

Επίσης , υποστήριξε  πως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 80% του τουρκοκυπριακού  “λαού” τάσσεται υπέρ δύο χωριστών κρατών και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών που υπερασπίζονται την ομοσπονδία πιστεύουν ότι θα υπάρχουν δύο ομόσπονδα κράτη σε αυτή, στη βάση της ισότητας, όπως είπε, αλλά αυτό, πρόσθεσε, “δεν ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς ομοσπονδία σημαίνει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο Τατάρ  ισχυρίστηκε ότι “υπάρχουν  δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια και ουδείς  μπορεί να το αρνηθεί”. Ανέφερε ότι προσπαθούν κάποιοι να τραβήξουν τους Τ/κ πίσω πριν από το 1974, ακόμη και πριν από το 1960 και διερωτήθηκε αν ο “λαός” του “θα δεχθεί μηδέν στρατιώτες και καμία εγγύηση”.

 

 

Share this post