Τελετή αριστούργημα στις Φυλακές

Τελετή αριστούργημα στις Φυλακές

Μουσικοχορευτική παράσταση από τους κρατούμενους σπουδαστές.- Απέσπασαν θερμά χειροκροτήματα

Μια παράσταση πολύ υψηλών προδιαγραφών παρουσίασαν σήμερα οι κρατούμενοι σπουδαστές στην  των σχολείων των Φυλακών. Η παράσταση περιελάμβανε τραγούδι , χορό , αφήγηση και  δρώμενα επί σκηνής , που συνοδεύονταν από προβολή διαφανειών. Όλα ήταν άριστα και παρουσιάστηκαν ως στην σκηνή να ήταν επαγγελαμτίες  καλλιτέχνες .  Αξίζει πραγματικά αυτή και άλλες παραστάσεις των κρατουμένων να βγουν εκτός Φυλακών για να μπορέσει να τις απολαύσει το ευρύ κοινό και να γνωρίσει το ανθρωποκεντρικό έργο, που τα τελευταία χρόνια επιτελείται στις Φυλακές με την άγρυπνη καθοδήγηση της διευθύντριας , Άννας Αριστοτέλους. 

 

Στο τέλος της τελετής , που είχε τίτλο : «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», οι παριστάμενοι επιβράβευσαν τους κρατούμενους με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η ατμόσφαιρα εξέπεμπε  πολύ συγκίνηση και ένα τεράστιο ευχαριστώ προς τους κρατούμενους, την διευθύντρια και όλο το προσωπικό των Φυλακών. 

Στην αρχή προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο κλιπ  για την ζωή στις Φυλακές.


Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η διευθύντρια , Άννα Αριστοτέλους , η οποία τόνισε: “Ο σωφρονισμός, η αυτοβελτίωση, η αναμόρφωση, η προσωπική ανάπτυξη, η αυτοσυνειδησία και η αυτογνωσία των κρατουμένων μας, είναι στοιχεία τα οποία καλλιεργούνται καθημερινά μέσα στις Φυλακές μας, αφού αποτελούν θεμέλιες προϋποθέσεις για την ομαλή επανένταξη και επιτυχή αποκατάσταση τους – προσωπική και επαγγελματική – στην ελεύθερη κοινωνία. Ωστόσο, για ορισμένους κρατούμενους μας, μπορεί να σημαίνει την πρώτη τους ένταξη στην κοινωνία, αφού ίσως για πρώτη φορά υπεισέρχονται σε διεργασίες που επενεργούν θετικά στην εξέλιξη και προσωπική τους ανάπτυξη, προσανατολίζοντας τους στην υγιή οργάνωση της ζωής τους, θέτοντας στόχους και αποκτώντας στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες τους καθιστούν ενεργοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες”.

 

Η κυρία Αριστοτέλους έκανε ένα απολογισμό του έργου της από το 2014 και , εκτός των άλλων , ανακοίνωσε , με χαρά και περιφάνεια, σχετικά με τον την πανδημία του κορονοϊού: ” Είμαστε από τις Φυλακές που λάβαμε έγκαιρα προληπτικά μέτρα, στις 10 Μαρτίου του 2020, δηλαδή την επόμενη μέρα του πρώτου περιστατικού στη χώρα μας, κρατώντας τον κορωνοϊό εκτός των Φυλακών μας μέχρι και σήμερα – που μπορεί να είμαστε η μοναδική Φυλακή στον κόσμο που το πετύχαμε αυτό, με μηδέν κρούσματα κρατουμένων από την έναρξη της πανδημίας, ενώ παράλληλα έχουμε διαφυλάξει τα δικαιώματα των κρατουμένων μας χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ένταση στον χώρο των Φυλακών. Τα μέτρα αποτέλεσαν καλή πρακτική για άλλες Φυλακές, αφού τα έχουν υιοθετήσει προσαρμόζοντας τα στα δικά τους δεδομένα και ανάγκες όπως οι Βρετανικές Βάσεις, και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του οργανισμού EUROPRIS, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, και επικαιροποιούνται ανάλογα”.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε  ειδικά στο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και της ΟΕΒ για την εργοδότηση αποφυλακισθέντων.

 

  Ήδη σε διάστημα έξι μηνών, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις επέδειξαν ενδιαφέρον να προσλάβουν αποφυλακισθέντες σε 92 θέσεις εργασίας, όλων των ειδικοτήτων.

Η  υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει  τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος,  ώστε οι Φυλακές να καταστούν ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Απολογισμός έργου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

 

 

Χαιρετισμός υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Μετά το τέλος της εκπληκτικής παράσρασης η διευθύντρια ανέβηκε στην σκηνή και συγχάρηκε όλους τους συντελεστές της .

Στον κόσμο, που ήταν κατενθουσιασμένος , δεν του έκανε καρδιά να φύγει. Αν δεν ήταν τα μέτρα για τον κορονοϊό , είναι βέβαο ότι θα ακολοθούσε ένα τρελλό πανηγύρι!

Την τελετή και την παράσταση παρακολούθησαν γνωστοί ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης, οι οποίοι βοηθούν τους κρατούμενους και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την επιτυχία τους

ΦΩΤΟ: Α Χ, Βικέτος 

Share this post