Τελεσίγραφο Ισραήλ για Αφροδίτη μέχρι 4 Μαρτίου – Σενάριο για αποζημιώσεις

Τελεσίγραφο Ισραήλ για Αφροδίτη μέχρι 4 Μαρτίου – Σενάριο για αποζημιώσεις

«Εάν οι κυπριακές και ισραηλινές εταιρείες, που έχουν λάβει άδεια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη-Yishai δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα μέχρι τις 4 Μαρτίου, το κράτος θα εμπλακεί», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar σε επιστολή της προς τη Nammax Oil and Gas Ltd, σύμφωνα με την εφημερίδα του Ισραήλ “Jerusalem Post”.
Υπενθυμίζεται ότι η Delek Drilling, η Chevron και η Shell αναπτύσσουν το κοίτασμα Αφροδίτη στην Κύπρο και η Israel Opportunity, η Nammax Oil & Gas, η Petroleum Services Holdings (PSH) και η Eden Energy αναπτύσσουν το γειτονικό κοίτασμα Ishai.
«Το Ισραήλ δεν εγκατέλειψε ποτέ τα δικαιώματά του στo κοίτασμα Yishai, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να μην ανοίξει μονομερώς το κοίτασμα… Αυτή η στάση έχει γίνει σαφής σε όλες τις πλευρές πολλές φορές σε διάφορες περιπτώσεις», έγραψε απαντώντας σε επιστολή από τη Nammax, που εδρεύει στην Herzliya, η οποία, μαζί με την Israel Opportunity, κατέχει την άδεια λειτουργίας του οικοπέδου.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι Ισραήλ και η Κύπρος έχουν εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Ένα πολύ μικρό ποσοστό του κοιτάσματος Αφροδίτη βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και το υπόλοιπο ανήκει στην Κύπρο. Οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2010 να το αναπτύξουν από κοινού.
Το  υπουργείο Ενέργειας  του Ισραήλ εκτιμά ότι το ισραηλινό τμήμα του Αφροδίτη-Yishai έχει 10 δισεκατομμύρια έως 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  (bcm) φυσικού αερίου, πολύ λιγότερο από το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, το οποίο εκτιμάται ότι έχει 605 bcm.
Αφού η Κύπρος κινήθηκε προς την ανάπτυξη του  Αφροδίτη, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ υπό τον πρώην υπουργό Yuval Steinitz συμφώνησε με την Υπουργό Ενέργειας  της Κύπρου , Νατάσας Πειλίδου, τον περασμένο Μάρτιο ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα διαπραγματευθούν και θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός ενός έτους.
«Το παράθυρο ευκαιρίας για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπορικών πλευρών πλησιάζει στο τέλος του», έγραψε η Elharrar. «Εάν οι εταιρείες δεν καταλήξουν σε λύση μέχρι τις 4 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν και πάλι από τα κράτη».
Παρά τις προηγούμενες συμφωνίες, με τις οποίες οι χώρες θα αναπτύξουν από κοινού το κοίτασμα φυσικού αερίου, η συμφωνία του 2021 έλεγε ότι το Ισραήλ θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο τμήμα Αφροδίτη-Yishai και θα λάβει χρηματική αποζημίωση, αναφέρει η “Jerusalem Post”.
Μια μελέτη από τον οικονομολόγο Yehoshua Hoffer για τον όμιλο συμμετοχών Yishai διαπίστωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει στην κυβέρνηση περίπου 1,3 δις ευρώ σε δικαιώματα και φόρους.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια διαπραγματεύσεων για την Αφροδίτη-Yishai, που Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας έχει δηλώσει επίσημη στάση του υπουργείου για το θέμα, δείχνοντας την προσωπική της ανάμειξη, είπε ο Nammax.
Η ομάδα συμμετοχών Yishai είπε ότι ήταν ικανοποιημένη με την επιστολή της Elharrar. «Μέχρι τώρα, το Ισραήλ έσερνε τα πόδια του και για αδιευκρίνιστους λόγους παραδόθηκε στις ιδιοτροπίες της Κύπρου παρά την υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των χωρών», ανέφερε.
«Όσο το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δεχτεί τις απαιτήσεις της Κύπρου και των εταίρων της και να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα και τα περιουσιακά του στοιχεία στη δεξαμενή… Το Ισραήλ θα πρέπει τουλάχιστον να λάβει κατάλληλη και σεβαστή αποζημίωση… Η ανάπτυξη της Αφροδίτης είναι γεγονός επί τόπου, και η υπουργός κάνει το σωστό για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ισραηλινού κοινού», σημειώνεται.
ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Share this post