Τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές

Τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές

*Ο Ν. Αναστασιάδης ζητά από τους Ελληνοκυπρίους ισχυρή εντολή.

*Στ. Μαλάς : “Όχι άλλα ψέματα, αλαζονικές συμπεριφορές”

Τα τελευταία τους μηνύματα , πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής , οι υποψήφιοι , Νίκος Ανατασιάδης και Σταύρος Μαλάς έστειλαν τα τελευταία τους μηνύματα.

Την ψήφο των πολιτών και μια ισχυρή εντολή , ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη του όγδοου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία.
Σε τηλεοπτικό μήνυμα του ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ως «ιδιαίτερα κρίσιμη».
Επίσης, σημειώνει ότι «η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει το μέλλον όλων των Κυπρίων».
Απευθυνόμενος σε όσους την περασμένη Κυριακή τον ψήφισαν και σε όσους έκαναν άλλες επιλογές, αλλά και σε όσους δεν προσήλθαν στις κάλπες, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει :
«Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: Από την απόφαση σας θα κριθεί, εάν θα επιστρέψουμε στις δογματικές πολιτικές, που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή εάν θα συνεχίσουμε με σταθερότητα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Από την απόφαση σας , προσθέτει, θα εξαρτηθεί «εάν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης, που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους ή θα πάμε πάλι στην εποχή των ελλειμμάτων και του υπέρογκου δημόσιου χρέους».
Επίσης, υποστηρίζει ότι « γνωρίζει τις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού σε σχέση με το Κυπριακό, έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού και δημιουργεί πραγματικές προοπτικές για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».
Ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι , αν επανεκλεγεί, «θα εργασθεί με όλες του τις δυνάμεις για την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεργασία, που θα οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα στους κοινούς μας στόχους».

Ο Στ. Μαλάς

Ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, τονίζει: «Ένα μόνο πράγμα με ενδιαφέρει, να υπάρξει ανάμεσα σε εσάς, σε μένα και σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ένα συμβόλαιο τιμής και ελπίδας».
Ο  Σταύρος Μαλάς, ο οποίος στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκέντρωσε 30,24% και ο Νίκος Αναστασιάδης κατετάγη πρώτος στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος με ποσοστό 35,51%, κατακλείει το μήνυμα του ως εξής: «Όχι άλλα ψέματα, αλαζονικές συμπεριφορές, αντιφάσεις, αδικίες και λόγια εντυπωσιασμού».

Στο μήνυμα του ο κ. Μαλάς αναφέρει και τα εξής:

“Ας κρατήσουμε από την ιστορία μας τα θετικά, ας εργαστούμε συλλογικά για μια στερεή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για αλληλεγγύη στους ασθενέστερους.
Για ισότιμη μεταχείριση των γυναικών.
Για υγιές και καινοτόμο περιβάλλον απασχόλησης των νέων.
Για ένα σύγχρονο και δίκαιο κοινωνικό κράτος.
Να κάνουμε με συνεννόηση, συναίνεση και σύνεση την εθνική μας ενότητα τη μεγάλη δύναμη μιας κυβέρνησης όλων των Κυπρίων.
Μιας τέτοιας κυβέρνησης φιλοδοξώ να είμαι ο Πρόεδρος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας ζήτησα να με εμπιστευθείτε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας εμπιστεύομαι.
Γιατί ΔΕΝ είμαστε ΟΛΟΙ οι ίδιοι.”

Τα έγγραφα

Τρία έγγραφα από την διάσκεψη για το Κυπριακό τον περασμένο Ιούλιο έστειλε σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον ανθυποψήφιο του στις εκλογές της Κυριακής , Σταύρο Μαλά.
Πρόκειται για τα εξής:
1. Το έγγραφο που κατέθεσε η πλευρά μας στις 5 Ιουλίου 2017 στη βάση των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ.
2. Το άτυπο έγγραφο (non paper) που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ το βράδυ της 6ης Ιουλίου 2017.
3. Επισημάνσεις του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη όσον αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έγγραφα εστάλησαν σε απάντηση των ισχυρισμών του υποψηφίου προέδρου, Σταύρου Μαλά, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαλόγου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 31 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση , αναφέρεται, ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε για λόγους εθνικού συμφέροντος, να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων».
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι εναπόκειται στον κ. Μαλά, «εάν θεωρεί σκόπιμο, να τα δώσει στη δημοσιότητα».

Ο υποψήφιος πρόεδρος , Σταύρος Μαλάς, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο φάκελο με τα έγγραφα, που παρέλαβε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και δηλώνει ότι «το επίμαχο έγγραφο που αναφέρεται στις αρμοδιότητες του προέδρου και του αντιπροέδρου επιβεβαιώνουν, αυτό που είχε πει στη διακαναλική συζήτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά το συγκεκριμένο έγγραφο επιβεβαιώνει αυτό που είχε πει στη διακαναλική συζήτηση. «Δηλαδή, ότι ο κ. Αναστασιάδης επανέφερε το βέτο του προέδρου και αντιπροέδρου σε μια σειρά θεμάτων», υποστηρίζει ο υποψήφιος πρόεδρος. Το ίδιο, προσθέτει, αποδεικνύεται και από άλλα δικά του( του κ. Αναστασιάδη) έγγραφα, «που όλα μαζί και το καθένα χωριστά επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας αυτά που είχα πει», προσθέτει.
Ο κ. Μαλάς, απαντώντας στον Ν. Αναστασιάδη, δηλώνει ότι « δεν προτίθεται να δώσει ο,τιδήποτε στη δημοσιότητα». Παραπέμπει σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» , ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2017, όπου είχε δημοσιευτεί το έγγραφο. http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/428014/apokalyptiko-oi-protaseis-ptd-sto-kran-montana.

«Σε περίπτωση, που ο κ. Αναστασιάδης αποφασίσει να παραμείνει συνεπής με τη δημόσια δέσμευση του να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο, τον παρακαλούμε να το δώσει αυτούσιο και όχι απλά την ανάλυση του Προεδρικού, η οποία βρίθει από ανακρίβειες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στον κ. Μαλά απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ακόλουθη δήλωση:

“Φειδωλή σε αντίληψη είναι η όποια ερμηνεία ότι από τα έγγραφα που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Σταύρο Μαλά θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού έχουν επανέλθει τα οποιαδήποτε βέτο σε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο.

Δυστυχώς, ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Μαλάς την υστάτη των εκλογών υπέκυψε στον πειρασμό ενός άκρατου λαϊκισμού επί του εθνικού μας θέματος”.

Ο Στ. Μαλάς για τον ΥΠΟΙΚ

Λόγω του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας δεν προχώρησε ο Σταύρος Μαλάς  στην ανακοίνωση του ονόματος του υπουργού Οικονομικών, εφόσον εκλεγεί.
Σε ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος για την Προεδρία, περιγράφει τα χαρακτηριστικά του υπουργού που προτίθεται να διορίσει. Αναφέρει πως στη θέση αυτή  θα πρέπει να βρίσκεται ένας άνθρωπος που να γνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρου, και διεθνώς  και να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε χρηματοοικονομικά θέματα.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση έγραψε ότι ο κ. Μαλάς θέλει ως υπουργό Οικονομικών τον κ.  Τάσο Γιασεμίδη, εξ απορρήτων του τέως  προέδρου της βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος  είναι οικονομολόγος με διευθυντική θέση σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο.

Η τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης, με αφορμή κατηγορία του γγ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ψέματα σχετικά με την αποχώρησή του από το Μοντ Πελεράν και την απόσυρση του χάρτη για το εδαφικό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την αλήθεια και κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο ότι λειτουργεί με ανεύθυνο τρόπο, θέτοντας πάνω από όλα τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
«Αυτός ο Πρόεδρος» είπε «δεν μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό». Ο γγ του ΑΚΕΛ ανέφερε, ακόμη, ότι χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης είπε ψέματα, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε για την απόσυρση του τουρκοκυπριακού χάρτη, ενώ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις εξελίξεις. Επιπλέον, ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε τις αναφορές ότι η επιλογή να ανακοινωθεί χθες η απόσυρση του τουρκοκυπριακού χάρτη, συνιστά παρέμβαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην προεκλογική εκστρατεία προς όφελος του Σταύρου Μαλά.
Οι δηλώσεις Κυπριανού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σημείωσε ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να τον χαρακτηρίζει ψεύτη, ή κάτι άλλο. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι βαριά κατηγορία, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι σχετικά με τον χάρτη η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για την πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να τον αποσύρει, αλλά ουδέποτε πληροφορήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι το αίτημα έγινε αποδεκτό.
«Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέραμε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτε. Γνώριζε για την πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά όχι για την επιστροφή του χάρτη από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι έγινε αποδεκτή η απόσυρση του χάρτη, θα έκανε προσπάθειες, ώστε να περιληφθεί στο πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι, αφού ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ δεν τα πήγε καλά στην προχθεσινή τηλεοπτική συζήτηση, το ΑΚΕΛ βρήκε τρόπο για να μεταθέσει τη συζήτηση αλλού.
«Πάει να δημιουργηθεί μια εικόνα από το ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος σκεφτόταν τις εκλογές, αντί το Κυπριακό και για αυτό προσπαθούσε να απεμπλακεί από τον διάλογο. Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να απεμπλακεί, δεν θα πήγαινε ούτε στο Μον Πελεράν ΙΙ, ούτε στη διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Το επιτελείο του  Σταύρου Μαλά, καλεί με ανακοίνωσή του, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «να απαντήσει γιατί ο απερχόμενος Πρόεδρος (Νίκος Αναστασιάδης) ενώ γνώριζε μετά το Κρανς Μοντανά για την πρόθεση του κ. Ακιντζί να αποσύρει το χάρτη δεν προέβη σε καμιά ουσιαστική ενέργεια για να το αποτρέψει».
Τα Ηνωμένα Έθνη -αναφέρεται στην ανακοίνωση- διά του εκπροσώπου Τύπου τους, Αλίμ Σιντίκ, τοποθετήθηκαν. «Τι απαντά ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης; Είναι και τα Ηνωμένα Έθνη ψεύτες; Ή και τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν;», καταλήγει η ανακοίνωση του επιτελείου Μαλά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης , ο οποίος ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την δήλωση, περιορίστηκε στο «ουδέν σχόλιον».
Υπενθυμίζεται ότι χθες , όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποστήριξε πως την επιστροφή του χάρτη «την μάθαμε σήμερα από τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού». Ο κ. Μαυρογιάννης είχε αναφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές του Δεκέμβρη το αίτημα του κ. Ακιντζί για να αποσύρει τον χάρτη του. Το συζητήσαμε με τα Ηνωμένα Έθνη και τους είπαμε ότι δεν συμφωνούμε και δεν δίνουμε την συγκατάθεσή μας για να δοθεί πίσω ο χάρτης στον κ. Ακιντζί από τα Ηνωμένα Έθνη». Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν επανήλθαν για να μας πουν ότι πράγματι επέστρεψαν τον χάρτη στον κ. Ακιντζί».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, επιβεβαίωσε προχθές  ότι ο διεθνής οργανισμός επέστρεψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη, που κατατέθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από το σχετικό αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί. Την Ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, ενημέρωσε η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ωστόσο, ο κ. Σιντίκ δεν προσδιόρισε χρονικά πότε έγινε η ενημέρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπέρ Αναστασιάδη

Με σαφή τρόπο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Χρυσόστομος είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του υποψηφίου Σταύρου Μαλά ότι «δεν θα έχει ρόλο η Εκκλησία στον διορισμό του υπουργού Παιδείας» σε περίπτωση εκλογής του, ανέφερε: «Αφού δεν θα εκλεγεί ο κ. Μαλάς, τι να κάνω σκέψεις αν θα με ρωτήσει ή αν δεν θα με ρωτήσει».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε  ότι η Εκκλησία «θα υποστηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές».
Σχολιάζοντας αναφορές εκ μέρους του γγ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, σχετικά με την δήλωσή του για τον κ. Μαλά, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δεν θέλει να δώσει συνέχεια. «Εγώ προβλέπω ότι ο άνθρωπος δεν θα εκλεγεί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Λίγο μυαλό νομίζω διαθέτω και όταν μιλώ ξέρω τι λέω. Θα το δείτε την Κυριακή, πρώτοι εσείς και μετά εμείς».

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι με τον κ. Αναστασιάδη «είχε μία θαυμάσια και όμορφη συνεργασία κατά τη διάρκεια της πεντανετίας». Η συνεργασία θα συνεχιστεί και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης, συμπλήρωσε.
Ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε πως την Εκκλησία την ενδιαφέρει το εθνικό θέμα. «Εμείς θα είμαστε κοντά στον πρόεδρο και θα ενημερωνόμαστε επί του εθνικού θέματος και θα ακούει τις απόψεις μας» υπογράμμισε. Τέλος, σημείωσε ότι μιλάει εκ μέρους της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν για τη λύση του Κυπριακού και «να σταματήσουν να ζητούν πολιτικά οφέλη, καθώς το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά εθνικό».

Share this post