Ταξίδι στην Πολίτικη Ρωμιοσύνη με τον Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο

Ταξίδι στην Πολίτικη Ρωμιοσύνη με τον Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο

Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο στα Μύρα της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Δρ. Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν, διοργανώνει το διαδικτυακό πρόγραμμα με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ». 
Οι συνεντεύξεις της σειράς «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ», θα προσφέρουν στο ευρύ κοινό μια εικόνα των Κων/πολιτών και θα εστιάσουν σε ζητήματα που αφορούν την ζωή στην Πόλη, τους προβληματισμούς των πολιτών και θέματα κοινοτικά. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους σύγχρονους πολίτες – προσωπικότητες της Πόλης. 
Στην συνέντευξη , που ακολουθεί η Δρ. Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν συνομιλεί με τον  Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο.
Δρ. Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων, υπέρτιμος και έξαρχος Λυκίας, κ. Χρυσόστομος (Καλαϊτζής), εγεννήθη εις τα Αγρίδια της Ίμβρου το 1946. Τα πρώτα γράμματα τα διήκουσε εις την γενέτειράν του και εις την συνέχειαν ετελείωσε την Κεντρικήν Σχολήν της Ίμβρου (Γυμνάσιον), ενώ τας λυκειακάς σπουδάς εσυνέχισεν εις το Λύκειον της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Μετά ταύτα ενεγράφη και εφοίτησεν εις το Ακαδημαικόν Τμήμα αυτής αποφοιτήσας το έτος 1972. Εν συνεχεία ενεγράφη εις το Ποιμαντικόν Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφοιτήσας το έτος 1974. Εν τω μεταξύ το 1972 εχειροτονήθη Διάκονος.
Τας ανωτέρω θεολογικάς σπουδάς του συνεπλήρωσε εις την Γερμανίαν (Regensburg και Μόναχον) και εις την Γαλλίαν (Παρισίους), ένθεν επιστρέψας διωρίσθη, τον Ιούνιον του 1979, εις τα Πατριαρχεία εις τας θέσεις, κατά σειράν, του Πατριαρχικού Διακόνου, του Διακόνου της Σειράς, του Τριτεύοντος και του Δευτερεύοντος. Μέγας Αρχιδιάκονος διωρίσθη υπό του νυν Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου το 1991. Το έτος 1989 ανηγορεύθη εις Διδάκτορα της Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τιτουλάριος Μητροπολίτης εξελέγη από της θέσεως του Μ. Αρχιδιακόνου την 14ην Νοεμβρίου 1995, την δε 4ην Σεπτεμβρίου 2000 κατετάγη εις τους εν ενεργεία Ιεράρχας του Οικουμενικού Θρόνου. Είναι συγγραφέας βιβλίων και μελετών, κυρίως ιστορικού περιεχομένου. Ανάμεσα σε αυτά είναι: “Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Ίμβρου”, “Και ο Λόγος περί Κανονισμών”,  “Το Μετόχιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Μόσχα “Ο Άγιος Σέργιος” και οι ηγούμενοι αυτού”  , ” Ο διαβότητος παπα-Ευθύμ και τα κατ’ αυτόν, «Χρεωστική ιστορική ανασκόπηση για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης”.
*ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο στα Μύρα της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

Αργά το βράδυ  (3.6.2021) ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος έλαβε τηλεφωνικώς την είδηση από την διευθύντρια του μουσείου Λυκιακού Πολιτισμού στα Μύρα κυρία  Nilüfer Sezgin ότι δόθηκε  άδεια να λειτουργήσοει  της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μύρα, σήμερα κρατικό μουσείο.
“Φαίνεται ότι πείσαμε τον Άγιὀ μας ότι δεν είναι καλή η μοναξιά ούτε στον παράδεισο καί ἐβαλε το χέρι Του και μας βοήθησε στην προσπάθειά μας αυτή τη φορά. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος
ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

Share this post