Τατάρ: Στην Γενεύη έγινε “ιστορικό βήμα”

Τατάρ: Στην Γενεύη έγινε “ιστορικό βήμα”

Μ. Τσαβούσογλου : “Ενδιαφέρουσες” απόψεις από την βρετανική πλευρά

Ως τροπαιούχος εμφαβίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ερσίν Τατάρ,μετά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης. Ο Τατάρ  μίλησε για «ιστορικό βήμα» και υποστήριξε  πως μια δίκαιη, διαρκής συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισότιμο καθεστώς των μερών, με αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών.

Επίσης, δήλωσε  ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες γνώριζε τις απόψεις του, όταν προσκάλεσε τα μέρη στην άτυπη συνάντηση, στη Γενεύη.

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τατάρ είπε ότι η ειδική απεσταλμένη του γ.γ.  του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ μπορεί να έρθει για να έχει κάποιες επαφές και να διερευνήσει, εάν υπάρχει κοινό έδαφος . «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της», τόνισε .

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι μέχρι να  εξευρεθεί κοινό έδαφος, δεν μπορεί να γίνει νέα συνάντηση. «Εάν η διεθνής κοινότητα, οι εγγυήτριες χώρες θέλουν συμφωνία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά που λέμε», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει «να επιβεβαιώσει την ισότητά μας». Τέλος, ανέφερε  ότι « έχει εναλλακτικές λύσεις».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος προς τους Τούρκους και τ/κ δημοσιογράφους, ανέφερε ότι στην Γενεύη «ο ε/κ ηγέτης δεν αποδέχθηκε την ιδέα της κυριαρχίας του τ/κ λαού, έτσι όπως αναφέρεται η τουρκική πλευρά στην τ/κ κοινότητα».

Η τουρκική πλευρά «ζήτησε από την αυτού μεγαλειότης ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίσει το τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει στους τ/κ», δήλωσε και επέρριψε ευθύνες σε αυτή με το σκεπτικό ότι «δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο της Κύπρου». Επίσης, επανέλαβε  τις  τουρκικές θέσεις για την λύση των δυο κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε  «ενδιαφέρουσες»  απόψεις της βρετανικής πλευράς και δήλωσε ότι  μαζί με τον κ. Τατάρ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ερντογάν για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

 

 

 

 

Share this post