Τατάρ-Σανέρ και Οζερσάϊ επισκέφτηκαν σήμερα τα οδοφράγματα

Τατάρ-Σανέρ και Οζερσάϊ επισκέφτηκαν σήμερα τα οδοφράγματα

“Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εξέλιξη,  γιατί πιστεύουμε ότι με αμοιβαία βήματα μπορεί να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ κατά την επίσκεψή του στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Προηγουμένως επισκέφθηκε το  οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Σε ερώτηση, εάν έχει κάποιο μήνυμα για τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη και ευχήθηκε να συνεχιστούν οι διελεύσεις με επιτυχία, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες.

«Ελπίζω ότι αυτή η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση να βελτιώσουν τις σχέσεις μας, γιατί στο τέλος της ημέρας, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία και επαφές. Ελπίζω ότι όλα θα είναι καλύτερα, και η οικονομία, γιατί όλοι είχαμε οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Ελπίζουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει και οι άνθρωποι θα βρουν ευκαιρίες απασχόλησης καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας μειώνονται σταδιακά. Κι ευχόμαστε οι άνθρωποί μας να μπορέσουν να συνεργαστούν σε κάθε περίπτωση, προς όφελός τους»,  είπε.

Τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και ο Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκαν  στον επιτυχημένο – όπως είπαν – τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με τον κ. Σανέρ   να δηλώνει ότι “οι διελεύσεις και οι αφίξεις επισκεπτών στο  αεροδρόμιο Erzan γίνονται με βάση τους κανονισμούς του ΠΟΥ”.

Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς, είπε, να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει, λέγοντας ότι ο στόχος τους είναι να ενισχύσουν και να επιτύχουν στην οικονομία, όπως έκαναν και στην διαχείριση της πανδημίας.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε επίσης ότι “πρέπει να τερματιστεί ο διαχωρισμός για τους εκ Τουρκίας που μένουν στην ΤΔΒΚ”  και θέλουν να περάσουν στην ε/κ πλευρά, αλλά δεν τους επιτρέπεται. Το θέμα, είπε, το έχει μεταφέρει στα ΗΕ. “Δεν πρέπει ούτε να δημιουργηθούν προβλήματα σε πολίτες χωρών μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών που θέλουν να επισκεφθούν την ΤΔΒΚ “, πρόσθεσε.

Κοντά στο Μπουγιούκ Χαν οι κύριοι Τατάρ και Σανέρ και η συνοδεία τους είχαν μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι και δύο γυναίκες «βουλευτές» του κόμματός τους, που επισκέπτονταν την περιοχή.

Ο Ερσίν Τατάρ συνομίλησε επίσης με ένα άτομο που πέρασε από την ε/κ στην τ/κ πλευρά, καθώς και με καταστηματάρχες της περιοχής. 

 

ΕΞΑΛΛΟΥ,  ο Κουντρέτ Οζερσάιήταν ο πρώτος τ/κ πολιτικός που πήγε το πρωί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, πέρασε από τον έλεγχο και μετέβη στην οδό Λήδρας ,  όπου συνομίλησε με ε/κ καταστηματάρχες.

Σε ένα τραπέζι που τοποθέτησαν οι Τ/κ καταστηματάρχες της οδού Λήδρας, όσοι περνάνε από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο οδόφραγμα, μπορούσαν  να κεραστούν λουκουμάδες, ενώ υπήρχε  και μια πινακίδα «Καλωσήρθατε» στα ελληνικά και τούρκικα.

 

Όσον αφορά τις διελεύσεις, σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, μέχρι το μεσημέρι  στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από τις κατεχόμενες περιοχές προς τις ελεύθερες περιοχές διακινήθηκαν 123 Ε/κ πολίτες και 751 Τ/κ. Από ελεύθερες προς κατεχόμενες περιοχές πέρασαν 200 Ε/κ και 118 Τ/κ.

Στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας προς ελεύθερες περιοχές διακινήθηκαν 12 Ε/κ και 103 Τ/κ (αναμεσά τους και μαθητές), ενώ προς κατεχόμενα πέρασαν 2 Ε/κ, 6 Ευρωπαίοι πολίτες και 9 Τ/κ. Στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας από κατεχόμενες προς ελεύθερες περιοχές διακινήθηκαν 40 Ε/κ και 36 Τ/κ, ενώ από ελεύθερες προς κατεχόμενες περιοχές 76 Ε/κ (επέστρεψαν οι 40) και 36 Τ/κ εκ των οποίων οι 6 επέστρεψαν.

 

Στο οδόφραγμα Δερύνειας προς κατεχόμενα διακινήθηκαν 28 οχηματα, 33 Ε/κ και 21 Τ/κ, ενώ προς ελευθερες περιοχες πέρασαν 18 οχηματα, 19 Τ/κ και 14 Ε/κ.

 Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα γίνεται με την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού ύστερα από εξέταση PCR ή rapid τεστ αντιγόνου, το οποίο πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, όσον αφορά το όνομα του διερχόμενου προσώπου, μαζί με αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, δικαίωμα διακίνησης θα έχουν όλοι οι Κύπριοι (Ε/κ και Τ/κ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, νοουμένου ότι θα συνοδεύονται από τον πολίτη της ΕΕ, υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας και υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.

Επίσης δικαίωμα διακίνησης θα έχουν υπήκοοι τρίτων χωρών που που διαθέτουν κυπριακή θεώρηση (90 μέρες), υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες) (περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας), υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες), και υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες).

Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR, αναφέρεται.

Τέλος σημειώνεται ενημερωτικά ότι η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα οδοφράγματα κάθε 15 μέρες και, αναλόγως των κρουσμάτων, θα προσαρμόζεται η πολιτική διακίνησης.

 

Share this post