Τατάρ: “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα συμφωνία”
“‘Εχουμε δύο χωριστά κράτη εδώ και 60 χρόνια. Είναι αδύνατο να γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω”.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε ότι εισηγήθηκε στον Βρετανό πρέσβη να προσκαλέσει η κυβέρνηση του τον ίδιο “και τον Αναστασιάδη στο Λονδίνο για διάλογο μέσα σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπου θα μπορούμε να μιλάμε και να συζητάμε”.
Σήμερα, ανέφερε, ” μπορεί να μην έχουμε κοινό έδαφος, αλλά μπορεί να το έχουμε σε δύο χρόνια. Για να έχουμε μια καλύτερη Κύπρο με τις ελπίδες μας να αναβιώνουν συνεχώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον διάλογο”.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και στον πολιτικό της συντάκτη, Ανδρέα Πιμπίση, ο Τατάρ δήλωσε ότι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων είναι αδιαπραγμάτευτα.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της θέσης του και καλεί τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθούν τις “πραγματικότητες” στο νησί, γιατί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στη συνέντευξή του “εδώ και 60 χρόνια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν χωριστά στο δικό τους κράτος”. Ο Ερσίν Τατάρ τονίζει ακόμα πως οι Τουρκοκύπριοι δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλο πλην της Τουρκίας. Καμιά εμπιστοσύνη στους Ελληνοκύπριους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ακολουθεί η συνέντευξη στον Ανδρέα Πιμπίση
– Αυτό που όλοι διερωτώνται είναι το κατά πόσο θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ή θα συνεχίσει η αποστολή μηνυμάτων από τη μια πλευρά στην άλλη, είτε προς τα Ηνωμένα Έθνη είτε προς άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
– Προφανώς η θέση μας είναι αρκούντως ξεκάθαρη. Θέλουμε την κυριαρχική μας ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, πλήρως αποδεκτό ή να επαναβεβαιωθεί. Αποτελεί εγγενές δικαίωμα λόγω των Συμφωνιών του 1960.
Όλοι μας έχουμε μια ιστορία στο νησί, είμαστε συνιδιοκτήτες, συνεταίροι, είμαστε δύο λαοί στο νησί. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνθέτουν τον πληθυσμό της νήσου. Κοιτάζοντας τους αριθμούς μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες από Τούρκους, αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα. Είμαστε οι Τούρκοι και καθορίζεται στο Σύνταγμα τι ακριβώς είμαστε. Οι Ελληνοκύπριοι είναι Έλληνες και καθορίζεται στο Σύνταγμα τι ακριβώς είναι.
Το Σύνταγμα είναι συνεταιριστικό. Όταν κοιτάζεις τα σημειώματα πριν από τη συμφωνία του 1960, συμπεριλαμβανομένων των ομιλιών στη Βρετανική Βουλή, μιλούσαν από τότε για διαχωρισμό/διχοτόμηση. Γνώριζαν από τότε ότι θα ήταν δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης στην Κύπρο.
Το Σύνταγμα του ’60 ήταν μια λειτουργική ομοσπονδία αλλά δεν διήρκησε για πολύ διότι, όπως εμείς πιστεύουμε η ελληνοκυπριακή ηγεσία στηριζόμενη στην ελληνική ηγεσία ήθελε εξ υπαρχής την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, χρόνια πριν. Έχω πολλά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι από την ημέρα που ήρθαν οι Βρετανοί το 1878 ξεκίνησε και το κίνημα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι το γνώριζαν αυτό και πάντα αγωνίζονταν για την ελευθερία τους, αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία και τα δικαιώματά τους, αγωνίζονταν για τη συνύπαρξή τους στο νησί.
Ποτέ δεν είχαμε πολιτική της ένωσης της Κύπρου με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι πριν από το 1878 και για 400 χρόνια, εδώ ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και η συμφωνία του 1878 ήταν πολύ ξεκάθαρη, όταν οι Βρετανοί φύγουν από το νησί τότε αυτό θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή την Οθωμανική αυτοκρατορία ή την Τουρκική Δημοκρατία που ακολούθησε.
Όλα αυτά τα λέω για να υποδείξω πως είναι προς όφελος τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα στο νησί. Η πραγματικότητα είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών λαών στο νησί, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.
Εμείς οι Τουρκοκύπριοι δεν αποδεχόμαστε να είμαστε μια αρχή κάτω από την ΚΔ. Διότι κοιτάζοντας τις προθέσεις πίσω από τις γραμμές για τη σύσταση μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας, βλέπουμε ότι στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου η πλειοψηφία να κυριαρχήσει επί της μειοψηφίας. Δεν θέλουμε να είμαστε μια μειονότητα στο νησί. Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στον ένα και στον άλλο, και αυτό σημαίνει ότι οι Ε/κ θα πρέπει να αποδεχτούν και να επαναβεβαιώσουν την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού, των γειτόνων τους.
Ως γνωστό, το πρόταξα αυτό ως νέα πολιτική και το έφερα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Δηλαδή ότι εφεξής η πολιτική μας μετά το σχέδιο Ανάν, μετά το Κραν Μοντάνα, μετά την αποτυχία εκείνων των προσπαθειών θα είναι αυτή που κατάθεσε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.
Ξέρουμε όλοι πως απέτυχε εκείνη η προσπάθεια. Ο Αναστασιάδης είχε πει πως μόλις υπογραφεί η συμφωνία πρέπει να υπάρχει «μηδέν στρατός» και «μηδέν εγγυήσεις». Οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν και όλα τα στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως. Είναι κάτι που κανένας Τ/κ δεν μπορεί αν αποδεχθεί. Για την ασφάλειά μας, για την ευμάρεια μας, για την προστασία μας, χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα που μας προστατεύουν.
Εάν λοιπόν υπάρξει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας μας και μαζί με το ίσο διεθνές στάτους, αυτό θα μας ενθαρρύνει να καθίσουμε επισήμως να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό πρόβλημα και όλες τις πτυχές που συνδέονται μαζί του.
– Γιατί εμμένετε τόσο στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας;
– Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό η νέα μας πολιτική στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία. Εμμένουμε στην κυριαρχική μας ισότητα και ίσο διεθνές στάτους και θα πρέπει να αναγνωριστεί.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει η ΚΔ αναγνωρισμένη, πλήρες μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει ένα ισοζύγιο. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία σε βάρος μας, γιατί μόλις οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν οι Ε/κ φίλοι μας και γείτονες μας, θα συνεχίσουν ως ΚΔ και εμείς θα συνεχίσουμε ως μη αναγνωρισμένο κράτος στο βορρά.
Εάν θέλουμε να δούμε το στάτους μας να αναγνωρίζεται σ’ ένα σεβαστό επίπεδο, τότε χρειαζόμαστε σίγουρα την κυριαρχική μας ισότητα και ίση διεθνή εκπροσώπηση.
– Άρα δεν υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να πάει πίσω ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί, όπως πολλοί εδώ στο νησί το θεωρούν εφικτό;
– Έχω πολλούς Ελληνοκύπριους φίλους και μεταξύ αυτών και ο κ. Αναστασιάδης. Έχουμε κάθε λόγο να συνεργαστούμε. Όμως όταν δεις την πολιτική πτυχή και τις πραγματικότητες όπως είπα, οι Τ/κ έχουν το δικό τους ξεχωριστό κράτος για σχεδόν 60 χρόνια.
Είναι καλύτερα να προστατεύσουμε την ειρήνη και να μείνουμε με το δικό μας κράτος, να μείνετε με το δικό σας κράτος και να συνεργαζόμαστε ειρηνικά για σωρεία θεμάτων που μας απασχολούν όπως είναι το έγκλημα, το περιβάλλον, οι υδρογονάνθρακες, όλο το φάσμα των ζητημάτων. Μπορούμε να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε επί καθημερινής βάσεως μαζί για ένα καλύτερο μέλλον.
– Ως δύο χωριστά κράτη;
– Μα έχουμε δύο χωριστά κράτη εδώ και 60 χρόνια. Είναι αδύνατο να γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω.
– Είπατε προηγουμένως ότι η πρόταση την οποία θέσατε στη Γενεύη ήταν συνεπακόλουθο των γεγονότων μετά το 2004 και το 2017. Και στις δύο περιπτώσεις η λύση για την οποία γινόταν συζήτηση ήταν η ομοσπονδία.
– Χρησιμοποιήσαμε την ευκαιρία για να επιδείξουμε τις καλές μας προθέσεις. Οι Ε/κ δεν έδειξαν καλές προθέσεις και είπαν όχι. Ωστόσο οι υποσχέσεις που μας είχαν δοθεί δεν έχουν εκπληρωθεί και συνεχίζουμε να έχουμε εμπάργκο και απομόνωση κάτι που πλήττει την οικονομία μας πολύ σκληρά.
Οι Ε/κ μονομερώς έγιναν δεκτοί στην ΕΕ. Ως εκ τούτου γίνατε πιο δυνατοί γιατί είστε πλήρες μέλος της ΕΕ.
Αντιδρούμε, γιατί οι συμφωνίες του 1960 αναφέρουν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί σε έναν οργανισμό ή ένα μπλοκ στο οποίο δεν συμμετέχουν η Ελλάδα και η Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έκαναν δεκτή την Κύπρο παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ανοικτό ζήτημα και χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι είχαν πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν.
Έχουμε χάσει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη μας στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν γιατί γνωρίζαμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια. Αλλά μόλις η ΚΔ έγινε μέλος της ΕΕ άρχισαν να μας λένε πως ο μηχανισμός εγγυήσεων είναι αναχρονιστικός και ότι ένα νέο σύστημα εγγυήσεως θα πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι διαστάσεις της προσέγγισης έχουν αλλάξει και δεν είναι ανεκτές από εμάς.
– Αυτά που λέτε σε μένα τώρα τα είπατε και στον κ. Αναστασιάδη;
– Είχαμε αρκετές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Γενικό Γραμματέα. Οι θέσεις του δεν αλλάζουν, μιλά για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με όλα τα ζητήματα που συνδέονται με αυτήν καθώς και για το ζήτημα των εγγυήσεων. Η θέση σας παραμένει αναλλοίωτη γιατί είστε στην Ευρώπη.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα συμφωνία
– Έχει λεχθεί και είναι γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τη Βρετανία για να βοηθήσει τη διαδικασία να πάρει μπρος. Συζητήσατε και με τους Βρετανούς…
– Είμαστε πολύ αποφασισμένοι μαζί με την Τουρκία. Και διαχωρίζουμε την κυριαρχική ισότητα και ίση διεθνή εκπροσώπηση μας. Αυτά δεν θέλουμε να τα συζητήσουμε.
– Αυτό που ζητάτε είναι να σας αναγνωρίσουν ως χωριστό κράτος ή αυτό που ονομάζεται ΚΔ να αποαναγνωριστεί;
– Αυτά θα συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Η ΚΔ είναι, όπως εμείς πιστεύουμε, ένα ελληνοκυπριακό κράτος. Και εμείς υπάρχουμε ως ξεχωριστό τουρκοκυπριακό κράτος.
Αυτό που απουσιάζει είναι μια συμφωνία. Γιατί στην πράξη υφίστανται δύο κράτη στο νησί. Εμείς δεν αναγνωριζόμαστε, ωστόσο έχουμε χωριστό κράτος. Θέλουμε η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους μας να γίνει αποδεκτό. Αν αυτό πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αναγνωριστεί και δεν φέρουν ένσταση οι Ελληνοκύπριοι, τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό πρόβλημα σ’ όλες του τις πτυχές.
– Πριν γίνει αυτό δεν υπάρχουν συνομιλίες;
– Θέλω πάντα τον διάλογο, αλλά όχι επισήμως. Οι επίσημες συνομιλίες είναι κάτι το διαφορετικό. Είμαι πάντα θετικός στις συνομιλίες και στον διάλογο. Γιατί όταν μιλάς, τότε γνωρίζει και ο ένας τον άλλο. Όταν διεξάγονται συνομιλίες, τότε δείχνεις ότι τάσσεσαι υπέρ της συνέχισης της ειρήνης, της σταθερότητας και για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Δεν είμαστε ξένοι ο ένας προς τον άλλο. Γεννηθήκαμε στο ίδιο νησί, έχουμε ομοιότητες. Αλλά δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις πικρές γεύσεις του παρελθόντος, της πρόσφατης ιστορίας.
Η συνέχεια είναι αυτό που προτείνουμε εμείς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι που απουσιάζει.
– Αλλά ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί αυτά που εσείς προτείνετε.
– Πιστεύω ότι αυτό που προτείνουμε είναι πάρα πολύ δίκαιο.
– Μιλάτε για την ανάγκη επαφών, αλλά μεταξύ των δύο ηγετών δεν βλέπουμε συναντήσεις.
– Δεν πρόκειται να συζητήσουμε την ομοσπονδία. Γιατί η ομοσπονδία είναι εκτός χρόνου, έληξε. Υπήρξαν τόσες πολλές ευκαιρίες που πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα.
Η νέα μας θέση, με τη στήριξη της Τουρκίας, είναι όπως σας την περιέγραψα. Στηρίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική μια λύση. Όταν τα προσέξεις όλα αυτά θα αντιληφθείς πως όλα όσα προτείνουμε είναι λογικά.
Η ΚΔ δεν μας εκπροσωπεί
– Τί γίνεται με το θέμα της ενέργειας;
– Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Ενεργούμε από κοινού με την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι κάποιες περιοχές ανήκουν σε μας και κάποιες είναι στην Τουρκία. Αν οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαιώματα, αυτό είναι λάθος.
Ο κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρότεινε να βρεθούμε όλοι μαζί και για συζητήσουμε σε μια διάσκεψη όλα αυτά τα ζητήματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται συμμετοχή σε μια τέτοια διάσκεψη. Η νοοτροπία τους ότι «η Κύπρος είναι δική μας και όλα τα δικαιώματα στην ΑΟΖ ανήκουν στην ΚΔ».
Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Η ΚΔ δεν μας εκπροσωπεί. Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδρυτές, συνεταίροι με εγγενή δικαιώματα λόγω του Συντάγματος του 1960. Γι’ αυτό όλοι οι σχεδιασμοί που αφορούν τα δικαιώματα για υδρογονάνθρακες πρέπει να σχεδιαστούν μαζί μας από κοινού.
– Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι μπορεί να επωφεληθείτε περισσότερο μέσω της ΚΔ.
– Υπάρχει ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Εμείς ενεργούμε μαζί με την Τουρκία. Εμείς διεκδικούμε το δίκαιο μερίδιο μας. Δεν διεκδικούμε το δικό σας μερίδιο αλλά το δικό μας.
– Μαζί με την Τουρκία μπορείτε να το εξασφαλίσετε;
– Της έχουμε εμπιστοσύνη.
– Είναι θέμα εμπιστοσύνης σε όλες τις πτυχές;
– Τώρα που είμαστε σ’ αυτή τη θέση έχουμε το δικό μας κράτος, έχουμε ειρήνη, τότε πρέπει να εργαστούμε για το κοινό μέλλον.
Μιλώντας προς ξένες δυνάμεις και άλλες χώρες δεν βοηθά οποιονδήποτε. Θα πρέπει να μιλούμε μεταξύ μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας μαζί.
«Εάν λέγατε ναι, τότε τα Βαρώσια θα επέστρεφαν»
– Ποιες είναι οι επόμενες σας κινήσεις με τα Βαρώσια;
– Τα Βαρώσια έχουν ανοίξει. Το συμβούλιο περιουσιών εξετάζει όλες τις αιτήσεις και μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί οι περιουσίες μπορεί να επιστραφούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
– Όταν επιστραφούν οι περιουσίες θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να πάνε να κατοικήσουν εκεί;
– Μπορεί να κάνουν οτιδήποτε επιθυμούν. Αυτή είναι η πολιτική μας. Τα Βαρώσια είναι εντός των ορίων της ΤΔΒΚ. Ήτα κλειστά τα τελευταία 47 χρόνια. Μετά από 47 χρόνια σκεφτήκαμε ότι είναι καλό να ανοίξει η περιοχή, να καθαριστεί και να φτιάξουμε υποδομές, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον κόσμο να επιστρέψει.
– Θα αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι ή ολόκληρη την περιοχή των Βαρωσίων;
– Τα Βαρώσια θα χρειαστούν κάποιο χρόνο. Αλλά η πολιτική μας θα συνεχιστεί.
– Θα συνεχίσετε και σε άλλες γειτονιές των Βαρωσίων;
– Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα συμβάντα. Γιατί οι αρχικοί ιδιοκτήτες του 1974 έχουν λάβει υποσχέσεις ότι θα επιστρέψουν. Δυστυχώς το Κυπριακό δεν επιλύθηκε παρά τις ευκαιρίες που δόθηκαν. Πιστεύουμε ότι ανοίγοντας την πόλη κατ’ αυτό τον τρόπο αποτελεί μια κίνηση για να δώσουμε πίσω στους ιδιοκτήτες του 1974 τα δικαιώματά τους.
– Μετά τις ανακοινώσεις σας ο Αναστασιάδης κατηγορήθηκε ότι έχασε τα Βαρώσια.
– Αυτά είναι πολιτική. Ποιος είπε όχι στο σχέδιο Ανάν; Οι Ελληνοκύπριοι. Είναι γεγονός ότι ο Αναστασιάδης είπε ναι (γέλια), αλλά οι Ελληνοκύπριοι συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν. Εάν λέγατε ναι τότε, τα Βαρώσια θα επέστρεφαν.
– Τι γίνεται με εκείνους που έχουν περιουσίες είτε στο νότο είτε στο βορρά;
– Το Κυπριακό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Όταν συζητάμε για το Κυπριακό για εμάς τους Τ/κ το πρώτο που θέτουμε είναι η ασφάλεια μας, να επιβιώσουμε με ασφάλεια.
Όταν ερχόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα περιουσίας, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Έχουμε χιλιάδες που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και μετακινήθηκαν στο βορρά. Ξέρω ότι υπάρχουν Ε/κ που άφησαν τις περιουσίες τους και μετακινήθηκαν στον νότο.
Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια γενική ανταλλαγή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιτροπή ακίνητων περιουσιών η οποία αξιολογεί την κατάσταση. Οι Ε/κ που αιτούνται στην επιτροπή λαμβάνουν αποζημίωση ή στην περίπτωση των Βαρωσίων παίρνουν πίσω τις περιουσίες τους. Aυτά είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να βελτιώσουμε τον μηχανισμό αποζημιώσεων.
Είπα στους Βρετανούς να μας προσκαλέσουν στο Λονδίνο
– Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται νέο ψήφισμα από πλευράς ΗΕ. Τι περιμένετε;
– Τα ΗΕ προφανώς προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να συζητούμε. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν στη Γενεύη και επανέλαβαν και στη Νέα Υόρκη ότι θα συζητήσουν επισήμως το Κυπριακό, όταν επιτευχθεί κοινό έδαφος. Ο ΓΓ λέει ότι τα χέρια του δεν είναι πλήρως ελεύθερα γιατί υπάρχουν τα ψηφίσματα και οι παράμετροι των ψηφισμάτων.
Εμείς λέμε ότι εκείνα τα ψηφίσματα είναι 60 χρονών και τώρα είναι ετεροχρονισμένα. Μπορεί να υπήρξαν και νέα, αλλά επί της ουσίας είναι τα ίδια και μιλούν για ΔΔΟ. Μετά το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει.
Οι Ε/κ φίλοι μας στο νότο αρνούνται να μοιραστούν το νησί μαζί μας κατά ένα ρεαλιστικό τρόπο.
Οι Ε/κ μετά την ένταξή σας στην ΕΕ απομακρύνεστε όλο και περισσότερο. Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι ότι επιθυμείτε εντός του πλαισίου της ΕΕ, την μία κυριαρχία, μια οντότητα. Ο Αναστασιάδης το παραδέχθηκε ενώπιον μου και ενώπιον του ΓΓ ότι η ΚΔ θα συνεχίσει και μετά τη λύση, γιατί η ΚΔ αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, αναγνωρίζεται από τα ΗΕ και είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Και απαιτεί εμείς οι Τ/κ να ενωθούμε με αυτή την ΚΔ.
Είναι κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε γιατί κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε ένα άγνωστο μέλλον όπου ενδεχομένως να χάσουμε την ταυτότητά μας.
– Θα δούμε κάποιον απεσταλμένο του ΓΓ να έρχεται στο νησί;
– Είπα στον ΓΓ ότι μπορεί να μην ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις, γιατί δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Ωστόσο είμαι υπέρ του διαλόγου.
Το είπα στον Βρετανό πρέσβη που ήταν πριν μερικές μέρες εδώ: «Προσκάλεσε εμένα και τον Αναστασιάδη στο Λονδίνο για διάλογο μέσα σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπου θα μπορούμε να μιλάμε και να συζητάμε».
Σήμερα μπορεί να μην έχουμε κοινό έδαφος, αλλά μπορεί να το έχουμε σε δύο χρόνια. Για να έχουμε μια καλύτερη Κύπρο με τις ελπίδες μας να αναβιώνουν συνεχώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον διάλογο.