Τατάρ: Πρώτα επίσημη αποδοχή του “ίσου διεθνούς στάτους” και μετά διαπραγματεύσεις
Στις 21 Ιουνίου ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα πει στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ πως επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να γίνουν μόνο εάν γίνει αποδεκτό το “ίσο διεθνές στάτους και Τ/κ κυριαρχία”.
Για τα Βαρώσια ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις 3 χιλιάδες Ε/Κ και ξένοι στην Επιτροπή Αποζημιώσεων ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους.
Για τις επαφές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα επιδράσει θετικά στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού με αφορμή τη συμμετοχή του στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στόχος της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια δεν μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα και αυτό πλέον το έχουν εκφράσει έντονα.
Σύμφωνα με την Άννα Αντρέου, ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη , ο Ερσίν Τατάρ υποστήηριξε πως “σπαταλείται άδικα χρόνος κατά τις διαπραγματεύσεις και πως η Ε/κ πλευρά έχει επωφεληθεί από το παρών στάτους κβο” και πρόσθεσε: “Πλέον εμείς υποστηριζουμε λύση δύο κρατών. Πριν ‘εκλεγώ’ ‘πρόεδρος’ επικέντρωσα ολόκληρη την προεκλογική μου εκστρατεία σε αυτό. Είπαμε ότι πλέον θέλουμε να οδηγήσουμε τη διαδικασία αυτή με ένα νέο όραμα πλέον στην Κύπρο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας. Μέχρι τώρα, όλες τις προτάσεις των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΗΕ, τις έχει εγκρίνει όλες σχεδόν η τουρκική πλευρά, η Ε/κ τις έχει απορρίψει όλες. Επειδή η Ε/κ πλευρά ποτέ δεν έχει αφομοιώσει έναν συνεταιρισμό σε εκείνη τη βάση (της ομοσπονδίας) με εμάς, δεν ήθελαν να μοιραστούν με τους Τ/Κ ούτε τον πλούτο ούτε την εξουσία. Στόχος τους ήταν όπως παλιά, να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί, και αυτό δεν το κρύβουν. Πλέον με τη στήριξη της Τουρκίας αναφερόμαστε σε δύο ανεξάρτητα ξεχωριστά κράτη που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα. Μόνο αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει μόνιμη και κυρίαρχη λύση”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα συναντήσει την Τζέην Χολ Λουτ στις 21 Ιουνίου και θα συζητήσουν, εάν στην Γενεύη υπήρξε κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών.
“Στη συνάντησή μας με τη Λουτ, θα τονίσουμε ότι μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο, εάν γίνει αποδεκτό το ίσο διεθνές στάτους μας και ότι ο ‘Τ/κ λαός΄ είναι κυρίαρχος όσο ο ‘Ε/κ λαός’. Η ίδια άλλωστε αυτό το γνωρίζει. Στη Γενεύη άλλωστε αυτό το θέταμε συνεχώς”, ανέφερε.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία είναι ισχυρή χώρα στην περιοχή και στον κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τί λέει η Τουρκία και η στήριξή της Τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με τις προσπάθειες της Λουτ μπορεί να υπάρξει δεύτερη συνάντηση, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας συνάντησης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την νέα πολιτική και στάση τους.
Για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα άνοιξαν τον Οκτώβριο του 2020, αναφέροντας ότι “με βάση το διεθνές δίκαιο οι περιουσίες θα επιστραφούν στους πρώτους ιδιοκτήτες τους με βάση ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει η Επιτροπή Αποζημίωσης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μια διαδικασία ανοίγματος, αυτό είναι συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Για την επιστροφή περιουσιών στα Βαρώσια έχουν υποβάλει αίτημα πάνω από 3 χιλιάδες Ε/Κ και ξένοι στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, όπως γνωρίζω. Αφού υποβάλουν αίτηση κι εμείς επιστρέφουμε τις περιουσίες, επομένως από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουμε καλή εξέλιξη. Προσπαθούμε να μην κινούμαστε ενάντια στο διεθνές δίκαιο”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Για τις επαφές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα επιδράσουν θετικά στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.