Τατάρ: Δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο ο γ.γ. του ΟΗΕ

Τατάρ: Δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο ο γ.γ. του ΟΗΕ

O ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στον Ερσίν Τατάρ ότι δεν  θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως στην συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες επανέλαβε την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου». Στις 11 το βράδυ στην τηλεόραση του «Μπαϊράκ» ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στον ΓΓ αυτό που του είχε πει και στις Βρυξέλλες, πως η τ/κ πλευρά είναι αντίθετη και δεν δέχεται τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου με την επιβεβαίωση και απόφαση του ΣΑ και την αντίληψη ότι “αυτό θα δημιουργήσει την αντίληψη ότι θα αρχίσουν επίσης διαπραγματεύσεις χωρίς να εκπληρωθεί το αίτημα για ίση κυριαρχία και ίσο διεθνές καθεστώς”.

«Το επαναλάβαμε αυτό. Και επειδή σε αυτό το θέμα είναι υποχρεωμένος να μας ακούσει, μας επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ που δεν θα έχει περισσότερες εξουσίες από αυτές που είχε η κ. Λουτ», είπε ο Τατάρ .

Ο Ερσίν Τατάρ μιλούσε από το «Τουρκικό σπίτι» στην Νέα Υόρκη  σε απευθείας σύνδεση με το δελτίο ειδήσεων. Είπε ότι στηρίζει τις Τεχνικές Επιτροπές και επειδή η ζωή συνεχίζεται πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας, όπως είναι τα θέματα υγείας, «από κάτω προς τα πάνω». «Μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία στο πλαίσιο της χρήσης εξουσίας από κράτος σε κράτος, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, που θα μπορέσει να στηρίξει τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών, να μπορούν να γίνουν βήματα που θα αγγίζουν την καθημερινή ζωή, θα δίδουν περισσότερη ελπίδα στον τ/κ και τον ε/κ λαό».

ΦΩΤΟ: “YENI DUZEN”

Για να μπορέσει, συνέχισε, να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας σε αυτές τις εργασίες, να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ θεσμών που με τον χρόνο θα μετατραπεί σε συνεργασία «από κράτος σε κράτος και έτσι θα μπορεί να δημιουργηθεί μια λύση στην Κύπρο που πλέον θα βασίζεται στον ρεαλισμό και τις πραγματικότητες».

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε – όπως είπε – στον κ. Γκουτέρες την θέση του ότι για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους, θέση που έθεσε στην Γενεύη. «Σε αντίθετη περίπτωση, συνολικές διαπραγματεύσεις σε παλιά βάση δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Αλλωστε αυτό το έχουν δει και οι ίδιοι».

Με καλέσατε στην Ελβετία να έρθω με νέες ιδέες και ήρθα, τις επαναλαμβάνω με τον ίδιο τρόπο και εδώ, ανέφερε ο κ. Τατάρ πως είπε στην συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, η διάρκεια της οποίας ήταν 45 λεπτά κατά τον «Μπαϊράκ», ενώ άλλα ΜΜΕ, όπως η Γενί Ντουζέν έγραψαν 25 λεπτά.

Υποστήριξε ότι η αντίθετη πλευρά – δηλαδή η ε/κ – επιθυμεί συνέχιση του στάτους κβο, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό, ενώ η δική του θέση – είπε – “είναι ρεαλιστική και βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου”. Του εξήγησε, πρόσθεσε, “λεπτομερώς ότι μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να έρθει μόνο με την συνεργασία κράτους με κράτους, κι αυτό ο κ. Γκουτέρες το κατάλαβε, το κατανοεί”. 

Του είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστούν οι παράμετροι για την λύση του Κυπριακού που προνοούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επικαλούμενος την δήλωση του ΓΓ για «τετραγωνισμό του κύκλου», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι, εάν η πρότασή του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους θεωρηθεί ως διέξοδο, τότε δεν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Επανέλαβε επίσης ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και από την εμπειρία του στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε πολύ “επιθετική” την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ΓΣ του ΟΗΕ την Παρασκευή «που δεν συμβάλλει στην διαδικασία του διαλόγου».

«Ως Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

Ανακοίνωση της «προεδρίας» νωρίτερα χθες ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ έδωσε συνέντευξη και στο γαλλικό France 24 και δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις αρκεί η βάση να είναι ρεαλιστική. «Μια ρεαλιστική βάση είναι μόνο εφικτή με μια συμφωνία που θα βασίζεται σε δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη».

“Τα δύο κράτη”, συνέχισε, “μπορεί να έχουν φιλικές σχέσεις και συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και το περιβάλλον”. Η Κύπρος, πρόσθεσε, «μπορεί να γίνει η Σιγκαπούρη της Ευρώπης ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο»

Για το θέμα του Βαρωσίου υποστήριξε ότι ήταν ένα νόμιμο βήμα, «ωστόσο όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά την αναγνώριση της κυριαρχίας μας».

Προτάσεις «από κάτω προς τα πάνω»

Μιλώντας επίσης στον «Μπαϊράκ» χθες το βράδυ, πριν από την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε, σύμφανα με την “YENI DUZEN” ότι υπάρχει μια ασσυμετρία στο καθεστώς των δύο πλευρών, η μια βλέπει τον εαυτό της ως μόνη κυρίαρχη και η άλλη πλευρά έχει αφεθεί χωρίς στάτους. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχει πρόθεση να αλλάξει το υφιστάμενο στάτους κβο και υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτό να υπάρξει μια συμφωνία με ισορροπία και ισότητα.

ΦΩΤΟ: “YENI DUZEN”

Ο κ. Ολγκούν είπε ότι πηγαίνουν στον ΓΓ με εποικοδομητικές προτάσεις για να ξεπεραστεί αυτό. Σε μια αναζήτηση λύσης δεν είναι αρκετή η διαδικασία από πάνω προς τα κάτω αλλά και από κάτω προς τα πάνω, ανέφερε λέγοντας ότι θα κάνουν μια σειρά από προτάσεις για την δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κλίματος ενεργούς συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα «’Εχουμε μια σειρά από προτάσεις».

Ερωτηθείς. εάν η συνάντηση αυτή θα είναι ένα σημάδι για το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς της Δευτέρας, ο κ. Ολγκούν είπε βεβαίως. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε καβγά στο νησί, πρέπει να συνεργαστούμε. Αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι θεσμική και ουσιαστική. Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα σέβεται την ισότητα των μερών», πρόσθεσε.

Ο Τατάρ συνοδευόταν από τον Ειδικό Εκπρόσωπό του Εργκούν Ολγκούν και τους Ταχσίν Ερτουγκρούλογλου και Οσμάν Ερτούγκ, οι οποίοι είναι μέλη της διαπραγματευτικής του  ομάδας, και τον Εκπρόσωπο του στην Ν.  Υόρκη Μεχμέτ Ντάνα.

ΠΗΓΗ: ΡΙΚ  (ΡΑΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)- “YENI DUZEN”

Share this post