Ταμασού Ησαΐας: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοιτίδα των απανταχού μαρτύρων Ελλήνων

Ταμασού Ησαΐας: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοιτίδα των απανταχού μαρτύρων Ελλήνων

Μνημόσυνο στον ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Σήμερα Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, στην αυλή της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, όπως κάθε φορά την ημέρα μνήμης της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και ενώπιον του Περήφανου αγάλματος του τελευταίου Αυτοκράορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγο, τελέστηκε μνημόσυνο και κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

tamasou martyres 2

Στην προσφώνησή του προς τους παρευρισκόμενους στο ιερό μνημόσυνο ο Μητροπολίτης Ησαΐας τόνισε:

“Ως Έλληνες είναι χρέος μας τέτοια μέρα κάθε χρόνο να τιμούμε με ιερά ευλάβεια το μνημόσυνο του αειμνήστου και ευσεβεστάτου αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και αυτό διότι στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται όλες εκείνες οι αρετές του έθνους των Ελλήνων με κορωνίδα την αυτοθυσία υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Στο πρόσωπό του τιμούμε τους απανταχού αγωνιζόμενους Έλληνες, τους εγγύς και τους μακράν, και ιδιαίτερα τους μαρτυρικούς Κωνσταντινουπολίτες τους πρόσφυγες της Κύπρου, τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, των χωρών της Κάτω Ιταλίας, τους Έλληνες που βρίσκονται διάσπαρτοι στη Μέση Ανατολή από την Συρία μέχρι τις Ινδίες, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και την Αμερική.

Πάνω από όλους όμως, σήμερα θυμόμαστε αυτές τις μέρες της αποφράδος εκείνης ημέρας τους μάρτυρες της Αλώσεως του 1453 μ. Χ. και τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που ξανά 100 χρόνια πριν, σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς.

tamasou martyres 2

Οι Τούρκοι, που σήμερα υποκρίνονται τους “Ειρηνευτές”, ακόμη επιμένουν στην ίδια βαρβαρότητα και ζητούν ανερυθρίαστα να κατακτήσουν και όσα Ελληνικά νησιά δεν κατάφεραν να κατακτήσουν από την Κυπρο μέχρι το Αιγαίο ενώ δεν αναγνωρίζουν την αυταπόδεικτη από την ιστορία γενοκτονία των Ποντίων.

Τιμούμε ακόμη σήμερα τους πνευματικούς κληρονόμους του Ορθοδόξου Βυζαντίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί την κοιτίδα των απανταχού μαρτύρων Ελλήνων και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την αγάπη και το σεβασμό μας προς το σεπτό κέντρο του ορθόδοξου πολιτισμού.

Η Ελλάδα για όσους στις φλέβες και στην ψυχή τους ακόμη κυλάει Ελληνικό αίμα και ξέρουν ιστορία, δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια, που χάραξαν τα προσωρινά βίαια συμφέροντα των εχθρών μας, αλλά παραμένει η μεγάλη χώρα εκείνης της ιδέας που έφερε στον κόσμο το φως του πολιτισμού και αποκάλυψε στην οικουμένη το Φως του Ιησού Χριστου.

“Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά, νέα δύναμη το έθνος θα πάρει σαν και πριν να βαδίσουμε εμπρός κι ο καινούργιος στρατός με καμάρι θα σταθεί των συνόρων φρουρός. Όλη ορθή μες στον ήλιο προβάλει και ψηλά το κεφάλι κρατεί μια πατρίδα πολύ πιο μεγάλη, μια πατρίδα πολύ πιο τρανή”.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΥΡΩΝ».

ΠΗΓΗ: imtamasou.org.cy

 

 

 

 

Share this post