Ταμασού Ησαΐας: Δεν θα διακόψω την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου.

Ταμασού Ησαΐας: Δεν θα διακόψω την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου.

“Βέβαια και δεν θα διακόψω  (σ.σ: την μνημόνευση κατά την Θεία Λειτουργία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’)  . Τον Αρχιεπίσκοπο και τον αναγνωρίζω και τον μνημονεύω και τον σέβομαι ως Προκαθήμενο” , κατέστησε σαφές ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, από τον οποίο ο ageliaforos  ζήτησε να διευκρινήσει δήλωση του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” ότι “δεν θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο, αν προηγουμένως δεν αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και όχι από μόνος του ο Μακαριότατος σχετικά με το Ουκρανικό”. Από τον Μητροπολίτη Ταμασού ζητήσαμε να αποσαφινήσει κατά πόσο η δήλωση αυτή σημαίνει και διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου στην Θεία Λειτουργία κατά την Μεγάλη Είσοδο (στα Άγια) και μετά την Αγία Αναφορά. 

Ο κ. Ησαίας εξήγησε : Με την πράξη του (σ.σ: του Αρχιεπισκόπου) είναι που διαφωνώ και το είπα δημόσια. Δεν μπορώ να συλλειτουργήσω με τον Επιφάνιο ( σ.σ: Μητροπολίτη Κιέβου) ή  να παραστώ σε Λειτουργία που μνημονεύεται, διότι αυτό θα σήμαινε ότι τον αναγνωρίζω και αυτόν και την Εκκλησία του. Είπα στον δημοσιογράφο ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει μόνο,  όταν συνέλθει και το αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος,  στην οποία και βεβαίως θα συμμετέχω, έστω και υπό διαμαρτυρία, εάν κληθούμε  . Τώρα έχουμε απόφαση Συνόδου που είναι διαφορετική από αυτή την εκ των υστέρων του Προκαθημένου .

Εμείς δεν θελουμε να παραβούμε  την εντολή της Συνόδου για ουδετερότητα μέχρι να αποφασίσει διαφορετικά η Σύνοδος .Τότε ίσως και να  πειστώ από επιχειρήματα για κάτι άλλο, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα να το συζητήσω και τελικά να έχει η Σύνοδος τον τελικό λόγο. Όλα είναι θέμα αρχιερατικής συνειδήσεως”.  

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ταμασού στις δηλώσεις του στο ageliaforos.com

διευκρίνησε ότι: Α) Όταν χρησιμοποιώ τον πληθυντικό αυτός είναι ευγενείας,  λόγω της ιδιότητας μου του Αρχιερέα, Β) Αξίζει  να τονιστεί ότι οι δηλώσεις στο “Φιλελεύθερο”  ήταν απαντήσεις σε ερωτήματα του δημοσιογράφου,  εξ΄ ου και οι ανάλογες απαντήσεις “, Γ) Στις δηλώσεις μου είπα ότι η Εκκλησία βρίσκεται “ενώπιον σχίσματος, αλλά “ενώπιον εν δυνάμει σχίσματος”.

Το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

Σε σημερινό ρεπορτάζ  “Ο Φιλελεύθερος”, με τίτλο: “Συνοδικοί κόβουν τα συλλείτουργα με Αρχιεπίσκοπο”  έγραψε: 

“Ενώπιον σχίσματος βρίσκεται η Εκκλησία της Κύπρου σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ο οποίος τονίζει πως από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εξαρτάται κατά πόσον θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο κ. Ησαΐας είπε ότι η ενέργεια του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου να μνημονεύσει τον μητροπολίτη Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Ουκρανίας έχει διχάσει την Σύνοδο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συλλειτουργεί με κάποιον ο οποίος θα μνημονεύει τον Επιφάνιο, διότι αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει κάποιον που δεν έχει χειροτονηθεί κανονικά. 

Παράλληλα ο μητροπολίτης Ησαΐας θέτει τον μητροπολίτη Επιφάνιο “persona non grata” στην Μητρόπολή του “Ούτε και μπορώ να συλλειτουργήσω με τον Επιφάνιο ή τους συνοδούς του ή να τους επιτρέψω να μεταφέρουν στους πιστούς τα άγια μυστήρια. Δεν μπορώ να τους επιτρέψω να εισέρχονται στη μητρόπολή μου, όχι από ιδιοτροπία ή εγωισμό αλλά επειδή δεν επιθυμώ να συγκρουστώ με την αρχιερατική μου συνείδηση”.

Κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, πως θα καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, μόνο θέματα για τα οποία θεωρεί ότι θα έχει την πλειοψηφία και υπογραμμίζει ότι διαφωνεί με αυτή τη νοοτροπία, που οδηγεί σε ατομικές ενέργειες οι οποίες απέχουν από τη συλλογικότητα που έπρεπε να έχει η Ιερά Σύνοδος η οποία αποφασίζει συλλογικά, είπε. Δεν νοείται, πρόσθεσε, να θέλουμε να γίνεται πάντοτε το δικό μας.

Ως προς τη διασύνδεση του θέματος με τις μελλοντικές αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Ταμασού Ησαΐας ανέφερε πως η δημιουργία διπολισμού, δημιουργεί παράλληλα και μια άλλη δεξαμενή ψηφοφόρων, οι οποίοι αντί να κρίνουν με βάση τα πραγματικά θεολογικά δεδομένα, δυνατόν να κρίνουν επηρεαζόμενοι με βάση το πώς θα χρωματιστούν κάποιοι άνθρωποι από διάφορους ενδιαφερόμενους”. 

Share this post