Tagesspiegel: «Ο Ερντογάν αφήνει να ρεύσουν τα ρούβλια του Πούτιν – Αυξάνεται η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία»
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να ακούει για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αντίθετα» σχολιάζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel με τίτλο «Ο Ερντογάν αφήνει να ρεύσουν τα ρούβλια του Πούτιν και υπογραμμίζοντας ότι «η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξάνεται» με φόντο τη στενότερη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και οικονομίας. Ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις για την στενή σχέση Μόσχας – Άγκυρας ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.
Η Tagesspiegel σημειώνει τη δήλωση Ερντογάν μετά τη συνάντηση με το ρώσο ομόλογο του, πως η πόρτα της Άγκυρας είναι ανοιχτή σε όλους σημειώνοντας ότι στο Σότσι ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε στον Πούτιν, ότι στο μέλλον θα πληρώνει μέρος των ενεργειακών προμηθειών της Ρωσίας στην Τουρκία σε Ρούβλια. Και παρατηρεί ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται επειγόντως ο Ερντογάν πριν από τις επόμενες εκλογές λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας τονίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα
Η τουρκική οικονομία
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ο Ερντογάν συμφώνησε με τον Πούτιν σε στενότερη συνεργασία, η οποία θα εκτείνεται από τον ενεργειακό τομέα έως το χρηματοπιστωτικό. Η τουρκική ηγεσία αναμένει ότι αυτό θα δώσει ώθηση, προκειμένου η τουρκική Οικονομία να τεθεί και πάλι σε κίνηση ενόψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Εάν η Τουρκία πληρώσει μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Ρούβλια, αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Σότσι.
Για την Τουρκία, η προγραμματισμένη πληρωμή σε Ρούβλια, όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο, έχει το πλεονέκτημα ότι θα της δώσει τη δυνατότητα να διατηρήσει τα φθίνοντα αποθέματά της σε Δολάρια. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια Δολάρια τους τελευταίους μήνες για να στηρίξει τη λίρα. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Οικονομίας Μουρά Κουμπιλάι, η τουρκική Οικονομία θα χρειαστεί τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον 220 δις δολάρια για να αντισταθμίσει τα εμπορικά της ελλείμματα και να εξυπηρετήσει τα δάνειά της. Κι αυτό τη στιγμή που η Τουρκία δεν λαμβάνει σχεδόν καθόλου κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως έγραψε ο Κουμπιλάι σε ανάλυσή του για το Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή στην Ουάσιγκτον. Τώρα ο Ερντογάν προφανώς ελπίζει σε βοήθεια από τη Ρωσία σημειώνει η Tagesspiegel.
Η τουρκική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο
Το άρθρο σημειώνει ότι λίγο πριν από τη συνάντηση στο Σότσι, η Μόσχα πλήρωσε 5 δις Δολάρια στην Τουρκία και κάλυψε με αυτόν τον τρόπο μέρος των 20 δις Δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω ρωσικών τραπεζών, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση. Η Washington Post ανέφερε ότι η Ρωσία προτίθεται να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για επενδύσεις στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Η Τουρκία – συνεχίζει το δημοσίευμα – εξαρτάται στην Ενεργειακή της Πολιτική από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην τουριστική της βιομηχανία από τους Ρώσους παραθεριστές. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν σύντομα να πληρώνουν στην Τουρκία με ρωσική τραπεζική κάρτα, η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει τις δυτικές πιστωτικές κάρτες που δεν ισχύουν πλέον στη Ρωσία. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν στοχεύουν να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς Εμπορίου από τα 17 σήμερα στα 100 δις Δολάρια ετησίως.
Απίθανο η Άγκυρα να σώσει την οικονομία της μέσω Μόσχας
Πάντως, κατά την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας , είναι απίθανο να σώσει η Τουρκία την Οικονομία της μέσω της στενότερης συνεργασίας με τη Ρωσία. Η Ρωσία εξάγει πολύ περισσότερο στην Τουρκία από το αντίστροφο. Επιπλέον, η τουρκική Οικονομία είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση: Ο όγκος του Εμπορίου της Τουρκίας με τη Γερμανία είναι διπλάσιος από αυτόν με τη Ρωσία.
Η Τουρκία κινδυνεύει όμως – όπως επισημαίνει το δημοσίευμα – να πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης, εάν επιτρέψει τις ενισχυμένες ρωσικές επενδύσεις. Οι Financial Times επικαλούνται αξιωματούχο της ΕΕ που δήλωσε ότι η Τουρκία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε πλατφόρμα για Εμπόριο με τη Ρωσία. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ήδη προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση τον Ιούνιο να μην επιτρέψει τα παράνομα ρωσικά εμβάσματα.
Καχυποψία στη Δύση
Οι πολιτικοί στη Δύση – όπως τονίζεται – αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη στενή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία ότι απομακρύνεται από τη Δύση και επισημαίνει τις επιτυχίες της ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση με την Ουκρανία, όπως πρόσφατα με τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα Σιτηρά. Οι αμφιβολίες στη Δύση για την πορεία της Τουρκίας δεν αναμένεται όμως να αμβλυνθούν εύκολα. Κατόπιν αιτήματος του Πούτιν, ο Ερντογάν θα συμμετάσχει το Σεπτέμβριο σε μια συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για μία συνεργασία ασιατικών κρατών με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα.
Παρά την καλή του σχέση με τον Πούτιν, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτα στο Σότσι σε σχέση με την Εξωτερική Πολιτική. Απέτυχε μάλιστα να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο να κινηθεί προς μία εκεχειρία στην Ουκρανία και να συμφωνήσει σε μια νέα τουρκική εισβολή στη Συρία αναφέρει χαρακτηριστικά η Tagesspiegel.
Μπέρμποκ και Κολονά τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας
Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν επαίνεσε τη στάση του αρχηγού του ρωσικού κράτους ως «δίκαιη». Ταυτόχρονα, επέκρινε την ομοσπονδιακή Υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τη Γαλλίδα ομόλογό της Κατρίν Κολονά, οι οποίες τάχθηκαν στο πλευρό της Αθήνας στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τα νησιά του Αιγαίου. Η Γερμανία και η Γαλλία επέτρεψαν να τους εκμεταλλευτεί η ελληνική προπαγάνδα, δήλωσε ο Ερντογάν».
ΠΗΓΗ: tanea.gr