Τα Πάθη τα Σεπτά ( Ο Όρθρος της Μ. Παρασκευής)

Τα Πάθη τα Σεπτά ( Ο Όρθρος της Μ. Παρασκευής)

Ψάλθηκε απόψε, 29.04. 2021,  στους Ιερούς Ναούς ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής. Στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα , Λευκωσίας (πλησίον της Ι. Αρχιεπισκοπής) χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. 

ΦΩΤΟ: ΙΑΚ

Αναγνώστηκαν τα 12 Ευαγγέλια. Το πρώτο και μεγαλύτερο, γνωστό ως «το Ευαγγέλιο της Διαθήκης» ή  “Αρχιερατική προσευχή” , ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος . Το Ευαγγέλιο αυτό  περιλαμβάνει τις υποθήκες του Χριστού προς τους μαθητές και την αρχιερατική προσευχή Του.

ΦΩΤΟ: ΙΑΚ

Τα υπόλοιπα Ευαγγέλια ανέγνωσαν εναλλάξ οι εφημέριοι του Ναού, π. Δημήτριος Δημοσθένους , και  ο π. Κυπριανός Κουντούρης.

Το δωδέκατο ανέγνωσε από Άμβωνος ο διάκονος ,  π. Μιχαήλ Νικολάου. Όλα τα Ευαγγέλια  εξιστορούν τη σύλληψη, τη δίκη, τα πάθη, το σταυρικό θάνατο, την ταφή του Κυρίου, καθώς και την ασφάλιση του τάφου με τη βοήθεια της κουστωδίας.

Μεταξύ του πέμπτου και έκτου Ευαγγελίου έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, εκφωνουμένου του αντιφώνου ( ήχος πλ.β’) “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…”

                                              ΦΩΤΟ: ΙΑΚ

Τους ωραιοτάτους και μεστούς νοημάτων ύμνους απέδωσαν οι πρωτοψάλτες τού Καθεδρικού αδελφοί , Ανδρέας (δεξιός χορός) και Μάριος( αριστερός χορός) Κουκκίδη.


Στο τέλος της Ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε ευχές στους πιστούς και μετά κυρίες άρχισαν να προετοιμάζουν τον στολισμό με φρέσκα άνθη του του κουβουκλίου, όπου θα τοποθετηθεί αύριο , μετά την Αποκαθήλωση, το Σώμα του Χριστού.

 

Share this post