Τα ονόματα των Τ/κ πολιτικών που χάνουν το κυπριακό διαβατήριο

Τα ονόματα των Τ/κ πολιτικών που χάνουν το κυπριακό διαβατήριο

Αντίθεση από ΑΚΕΛ -ΔΗΣΥ. Υπέρ ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις Ποστασί» δημοσίευσε τα ονόματα  τ/κ πολιτικών που χάνουν το κυπριακό διαβατήριο. Αυτοί είναι : 

 • Τ/κ ηγέτης Έρσιν Τατάρ
 • «Πρωθυπουργός» Έρσαν Σανέρ
 • «Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού» Ολγκούν Αμτζάογλου
 • «Υπουργός Εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν
 • «Υπουργός Υγείας» Ουνάλ Ουστέλ
 • «Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» Ναζίμ Τσαβούσογλου
 • «Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» Ρεσμιγιέ Τζάναλταϊ Έρογλου
 • «Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου
 • «Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» Κοράλ Τσαγμάν
 • Ογουζχάν Χασιπόγλου, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»
 • Βεντάτ Γιορουτζού, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»
 • Τουλέν Σανέρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»
 • Χασάν Σουνγκούρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Το ΑΚΕΛ , σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού καταδεικνύουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του επιδίδονται σε ενέργειες που περισσότερο είναι επικοινωνιακές κινήσεις με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, παρά πρωτοβουλίες που μπορούν να αναχαιτίσουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας. Σημειώνουμε ότι ακόμα και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ υποστήριξε σήμερα ότι η αφαίρεση διαβατηρίων από τον ηγέτη και στελέχη του ψευδοκράτους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σε σχέση με την κατάθεση 5ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, είναι αναμφίβολα σημαντικό να εξαντλούμε κάθε ρεαλιστική δυνατότητα που μας παρέχεται προκειμένου να επιφέρουμε πολιτικό και νομικό κόστος στην Τουρκία. Δεδομένου ότι έχουν ήδη προηγηθεί άλλες τέσσερις προσφυγές της Δημοκρατίας ενάντια στην Τουρκία, αναμένουμε να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομικό υπόβαθρο της νέας αυτής διακρατικής προσφυγής και ποιο κόστος αναμένεται ότι θα επιφέρει στην κατοχική δύναμη για τις νέες παράνομες ενέργειες της. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να καλλιεργούνται οι όποιες ψευδαισθήσεις ότι  τα νομικά μέσα από μόνα τους μπορούν να μας απαλλάξουν από την κατοχή.

Είναι η ώρα που όλοι -και πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης- πρέπει να αναλογιστούν πού οδηγούνται τα πράγματα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβή, παλινωδίες και επικοινωνιακή πολιτική. Ο μόνος δρόμος για να αναχαιτίσουμε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και τη διχοτόμηση είναι η λύση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Εδώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες -πειστικές και αποφασιστικές- με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Αυτό ακριβώς στοχεύει η πρόταση που κατέθεσε εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο για το πώς να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το επόμενο διάστημα”.

Αντίθετα , η ΕΔΕΚ επικρότησε την απόφαση. “Ως ΕΔΕΚ εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε ανάκληση και μη ανανέωση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία κατέχουν μέλη του ψευδοκράτους και με τις πράξεις και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία , την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το συγκεκριμένο μέτρο που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση υπενθυμίζουμε πως ζητούσαμε να εφαρμοστεί από το 2017.
Επισημαίνουμε την ίδια ώρα πώς επιβάλλεται να ληφθούν και άλλα μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν πολιτικό και οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς, το οποίο συνεχίζει τις προκλήσεις με τον εποικισμό της Αμμοχώστου και την προώθηση λύσης δύο κρατών στο νησί”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ

Share this post