Τα φορολογικά του Τραμπ και οι εκλογές στις ΗΠΑ

Τα φορολογικά του Τραμπ και οι εκλογές στις ΗΠΑ

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις  προεδρικές εκλογές , στις 3 Νοεμβρίου , στις ΗΠΑ μπαίνει στην τελική φάση με τα debate Τραμπ- Μπάιντεν,  οι αποκαλύψεις της εφημερίδας New York Times για  τα φορολογικά στοιχεία του Αμερικανού προέδρου  έχουν δημιουργήσει πολύ βαρύ κλίμα σε βάρος του. Τα ευρήματα είναι εξοργιστικά: ο Τραμπ, ένας από τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς στη λίστα Forbes, πλήρωσε φόρο 750 δολάρια για δύο χρονιές, το 2016 και το 2017. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του δεν πάνε τόσο καλά όσο ο ίδιος διατείνεται, έχει υπέρογκα δάνεια και η κόμμωσή του κόστισε 70.000 δολάρια. Το ερώτημα είναι κατά πόσον όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στην ετυμηγορία του εκλογικού σώματος ή όχι.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα επηρεάσουν τους φανατικούς οπαδούς του, αφού θα ενισχύσουν την εικόνα του πονηρού φοροφυγά. Ο Τραμπ όμως καλείται, για να επανεκλεγεί, να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο σε μια πιο μετριοπαθή δεξαμενή ψηφοφόρων και εκεί ίσως τα βρει σκούρα.

Γιατί μετά την αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας, τη ρητορική περί νόμου και τάξης, που δεν φαίνεται να του αποκόμισε ιδιαίτερα –δημοσκοπικά τουλάχιστον– κέρδη, την ανάδειξη μιας υπερσυντηρητικής διαδόχου της εμβληματικής δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η απώλεια οιασδήποτε αξιοπιστίας ως επιτυχημένου επιχειρηματία ενδέχεται να είναι το τελειωτικό χτύπημα στην εκστρατεία του. «Πλήρωσα εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αλλά είχα δικαίωμα, όπως και κάθε άλλος, σε φοροαπαλλαγές», εξήγησε χθες στο Twitter, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δάνειά του. Εις το εξής, όμως, ύστερα από κάθε άρνησή του να δεσμευθεί πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του στις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι λογικό να πλανάται η υποψία ότι τα κίνητρά του είναι ακόμη πιο ιδιοτελή.

Η έρευνα βασίστηκε στις εταιρικές και προσωπικές φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, από τις ημέρες του ως κτηματομεσίτη επενδυτή στη Νέα Υόρκη μέχρι και τον πρώτο του χρόνο στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τη χρονιά, που εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ, πλήρωσε μόνο  750 δολάρια (!) σε ομοσπονδιακούς φόρους , ενώ κλείνοντας τον πρώτο χρόνο του ως ένοικος του Λευκού Οίκου, πλήρωσε άλλα 750 δολάρια. Ο σημερινός πρόεδρος δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος για δέκα από τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς δήλωσε μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι κέρδη.
Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του, καλείται μέσα στο 2021 να αποπληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, για τα οποία έχει εγγυηθεί προσωπικά. Πάνω από τον πρόεδρο επικρέμαται επίσης δικαστική διαμάχη με την υπηρεσία φορολογίας εισοδήματος IRS, η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα αιτήματος του Τραμπ για επιστροφή φόρου αξίας 72,9 εκατ. δολαρίων. Ενδεχόμενη ήττα του στη δικαστική αυτή διένεξη θα μπορούσε να του κοστίσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Οι φορολογικές δηλώσεις, τις οποίες ο Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει μυστικές, διηγούνται εντελώς διαφορετική ιστορία από αυτή που ο πρόεδρος προωθεί στο αμερικανικό κοινό. Η εικόνα που αναδύεται από τη μελέτη των δηλώσεων του Τραμπ είναι αυτή ενός επιχειρηματία με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος καταγράφει συστηματικά μεγάλες ζημίες. Οι απώλειες αυτές, όμως, επιτρέπουν στον Τραμπ να φοροδιαφεύγει. Τα σοβαρά δανειακά προβλήματα του Τραμπ δείχνουν επίσης ότι ο πρόεδρος εξαρτάται από την κερδοφορία επιχειρήσεών του οι οποίες τον οδηγούν σε σύγκρουση συμφερόντων με τον θώκο ή ακόμη και τη χώρα του.

Οι φορολογικές δηλώσεις Τραμπ είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων και πολυσυζητημένων εγγράφων στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία και των δεκαετιών που απασχόλησε την επικαιρότητα, δημοσιογράφοι, εισαγγελείς, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και συνωμοσιολόγοι προσπάθησαν –με περιορισμένη επιτυχία– να λύσουν τους γρίφους των οικονομικών του Τραμπ. Τα στοιχεία, από τη φύση τους και μόνο, αναμένεται να αφήσουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Περιλαμβάνουν πληροφορίες τις οποίες ο Τραμπ έχει κοινοποιήσει στην υπηρεσία εισοδήματος και δείχνουν ότι ο πρόεδρος είναι ιδιοκτήτης κεφαλαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν αποκαλύπτουν την πραγματική του περιουσία, ούτε και περιέχουν αποκαλύψεις για νέες σχέσεις του με τη Ρωσία.

Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ διέψευσε νομικός εκπρόσωπος του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος έχει καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς και άλλους φόρους. Τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας αποδεικνύουν, όμως, τον εύθραυστο χαρακτήρα, αλλά και τη δεινότητα της αυτοκρατορίας Τραμπ στη φοροαποφυγή. Επιχειρήσεις του Τραμπ έχουν δηλώσει ως λειτουργικά έξοδα –και έχουν ζητήσει απαλλαγή από την εφορία– για κάθε είδους προσωπική υπηρεσία, από αμοιβές ποινικολόγων μέχρι τη χρήση έπαυλης ως οικογενειακού θερέτρου.

Εντέλει, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι ικανότερος να υποδύεται τον μεγιστάνα, όπως στον «Αρχάριο», παρά να είναι ένας. Η σταδιοδρομία του στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι ριάλιτι του απέφερε 427,4 εκατ. δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων επένδυσε και έχασε κυρίως σε ζημιογόνα γήπεδα γκολφ. Η μεγαλομανία του αυτή είχε εκδηλωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι σπατάλες του οδήγησαν στην κατάρρευση των επιχειρήσεών του, τις οποίες είχε χρηματοδοτήσει με την κληρονομιά του πατέρα του.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πρόεδρος βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, παρά τους κομπασμούς του για την κερδοφορία των ξενοδοχείων και των κλαμπ που δημιούργησε. Οι περισσότερες από τις σημαντικές επιχειρήσεις του Τραμπ, από τα γήπεδα γκολφ μέχρι και το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, αγαπημένο στέκι των συντηρητικών κύκλων της πρωτεύουσας, καταγράφουν απώλειες εκατομμυρίων, ακόμη και δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι απολαβές του Τραμπ από την εκπομπή «Ο Αρχάριος» στερεύουν, ενώ ο πρόεδρος έχει ρευστοποιήσει πριν από χρόνια τον επενδυτικό του φάκελο.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε δάνεια θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, η επίμονη άρνηση του Τραμπ να αποποιηθεί τον έλεγχο των ιδιοκτησιών του ενόσω είναι πρόεδρος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για σύγκρουση συμφερόντων και διαφθορά. Τα ξενοδοχεία του έχουν γίνει παζάρια για την απευθείας συλλογή κεφαλαίων από λομπίστες, ξένους αξιωματούχους και όσους αναζητούν πρόσβαση στον πρόεδρο.

Στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, πραγματικό κύμα νέων μελών το 2015 επέτρεψε στον Τραμπ να εισπράξει επιπλέον 5 εκατ. δολάρια από το ξενοδοχείο. Το 2017, η Ευαγγελική Οργάνωση Μπίλι Γκρέιαμ πλήρωσε σχεδόν 400.000 δολάρια για εκδήλωση στο ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Στο εξωτερικό, τα ξενοδοχεία του απέφεραν 73 εκατ. δολάρια τα πρώτα δύο χρόνια του στην προεδρία. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών αυτών αφορούν τα γήπεδα γκολφ σε Σκωτία και Ιρλανδία, αυταρχικά καθεστώτα πλήρωσαν αδρά για να αποκτήσουν ξενοδοχείο Τραμπ, όπως οι Φιλιππίνες με 3 εκατ. δολάρια, η Ινδία με 2,3 εκατ. δολάρια και η Τουρκία έναντι 1 εκατ. δολαρίων.

Οι οικονομικές απώλειες του Τραμπ δεν τον εμποδίζουν να απολαμβάνει πολυτελή βίο, δαπανώντας 70.000 δολάρια για έξοδα κομμωτή για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Η Ιβάνκα Τραμπ, ενώ εργάζεται ως σύμβουλος του προέδρου στον Λευκό Οίκο, εμφανίζεται στις δηλώσεις προς την εφορία να έχει αμειφθεί επιπλέον για «συμβουλευτικές υπηρεσίες», με το έξοδο να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση του προέδρου, ο οποίος με τη σειρά του ζητεί φοροαπαλλαγή για τη δαπάνη αυτή.

ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών

Share this post