Τα χρήματα των Τούρκων ζητά ο Ερντογάν

Τα χρήματα των Τούρκων ζητά ο Ερντογάν

Στην Τουρκία την ερχόμενη βδομάδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να καταθέσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες για να στηρίξουν την τουρκική οικονομία. 

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τους συμπολίτες μου να καταθέσουν στις τράπεζες τα συναλλάγματα και τον χρυσό που διαθέτουν τα οποία είναι εθνική μας περιουσία. Έτσι θα τα εντάξουν στην οικονομία. Αυτή η έκκλησή μου ενοχλεί κάποιους”, είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας “Καθημερινή” Αθηνών από την Κωνσταντινούπολη.

Όμως εγώ ζητώ να εντάξουν την περιουσία τους στην οικονομία και τους δείχνω το δρόμο να κερδίσουν oι ίδιοι και η χώρα, στη βάση του win-win» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά και στις προειδοποιήσεις της Ε.Ε για κυρώσεις και δήλωσε πως η Άγκυρα δεν δίνει καμία σημασία σε αυτές τις απειλές.

«Προσπαθούν να μας επιβάλουν κριτήρια τα οποία δεν τα εφαρμόζουν στις χώρες τους. Στόχος τους δεν είναι να κάνουν τη χώρα μας πιο σύγχρονη ούτε να την οδηγήσουν σε ευημερία. Ξέρουμε πως στοχεύουν να χάσουμε χρόνο και ενέργεια. Δεν θα αποδεχθούμε αυτή τη διπρόσωπη στάση στα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, στον ενεργειακό τομέα, από την οικολογία στα ανθρώπινα δικαιώματα, από το εμπόριο μέχρι και τις πολιτικές ελευθερίες» δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία «από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο μέχρι και το Καραμπάχ, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και το Αιγαίο όλους τους αγώνες τους οδήγησε σε επιτυχία με αυτή τη λογική».

Στην Τουρκία θα μεταβούν την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι των δύο προέδρων , το οποίο είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στους τρεις ηγέτες που έλαβε χώρα πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανακοίνωσε επισήμως  ο εκπρόσωπος του προέδρου Μισέλ.

 

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τεθεί η Άγκυρα υπό επιτήρηση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, καθώς οι «27» εξέφρασαν εμπράκτως τις διαφωνίες τους αναφορικά με την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αποσύρει την χώρα του από την διεθνή σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών.

Share this post