Τα 12 σημεία της συμφωνίας Ισραήλ-Χεζμπολάχ για τον Λίβανο
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο μεταξύ Ισραήλ και Χαζμπολάχ περιλαμβάνει τα ακόλουθα 12 σημεία, σύμφωνα με Κανάλι 13 του Ισραήλ:
- Η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες στο λιβανέζικο έδαφος θα σταματήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.
- Το Ισραήλ δεν θα προβεί σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων στο Λίβανο, ούτε από ξηράς, ούτε από αέρος, ούτε από θαλάσσης.
- Ο Λίβανος και το Ισραήλ θα αναγνωρίσουν τη σημασία της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Οι υποχρεώσεις αυτές δεν θα υπονομεύσουν το καθήκον του Ισραήλ ή του Λιβάνου να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.
- Οι επίσημες δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου και η LAF (Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις) θα είναι οι μόνες ένοπλες οντότητες που θα έχουν την άδεια να φέρουν όπλα ή να αναπτύσσουν δυνάμεις στο νότιο Λίβανο.
- Όλες οι πωλήσεις, οι μεταφορές ή η παραγωγή όπλων ή συναφούς υλικού στο Λίβανο θα τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της κυβέρνησης του Λιβάνου.
- Όλες οι μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή όπλων ή συναφούς υλικού θα διαλυθούν (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Κανάλι 13 αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν αυτό αφορά μόνο τον νότιο Λίβανο ή ολόκληρο τον Λίβανο).
- Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συσταθεί μια αμοιβαία αποδεκτή από το Ισραήλ και το Λίβανο επιτροπή για να παρακολουθεί και να βοηθά στην εφαρμογή αυτών των υποχρεώσεων.
- Και οι δύο χώρες θα αναφέρουν κάθε δυνατή παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων στην επιτροπή και στην UNIFIL.
- Ο Λίβανος θα αναπτύξει τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας του και την LAF κατά μήκος όλων των συνόρων, των συνοριακών διαβάσεων και της γραμμής που θα ορίσει τον νότιο Λίβανο στο σχέδιο ανάπτυξης.
- Το Ισραήλ θα αποσύρει ταυτόχρονα σταδιακά τις δυνάμεις του νότια της Γαλάζιας Γραμμής σε διάστημα 60 ημερών.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την καθιέρωση αναγνωρισμένων διεθνών συνόρων.
Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έλαβε “τα απαραίτητα μέτρα” για να αναπτυχθεί εκ νέου στο νότιο τμήμα της χώρας. Παράλληλα ο λιβανέζικος στρατός ζήτησε από τους κατοίκους των μεθοριακών περιοχών να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους προτού αποσυρθούν από την περιοχή τα ισραηλινά στρατεύματα. “Μετά την έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας ο στρατός λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του στον νότιο” Λίβανο, επεσήμαναν οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους. “Η διοίκηση του στρατού ζητεί από τους πολίτες να περιμένουν προτού επιστρέψουν στα χωριά και τις πόλεις που βρίσκονται στο μέτωπο στο οποίο έχουν διεισδύσει οι δυνάμεις του ισραηλινού εχθρού αναμένοντας την αποχώρησή τους“, πρόσθετε η ανακοίνωση.
Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα είναι επίσης “έτοιμο” για μια εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. “Η ανακοίνωση της εκεχειρίας στον Λίβανο είναι μια νίκη και μια μεγάλη επιτυχία της αντίστασης“, δήλωσε στο AFP το στέλεχος αυτό του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. “Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων“, πρόσθεσε.
Το συριακό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διελεύσεις στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας αργά χθες βράδυ, μερικές ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά.
«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του λιβανικού εδάφους, στοχοποιώντας συνοριακές διελεύσεις (στη μεθόριο) της Συρίας και του Λιβάνου», σημείωσε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Η επίθεση σκότωσε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο στρατιώτες» —τα υπόλοιπα τέσσερα θύματα ήταν πολίτες— και «τραυμάτισε άλλους 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και εργαζόμενους της συριακής αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου», πρόσθεσε η Δαμασκός.
Η ιρανική διπλωματία εξήρε σήμερα τον «τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ στον Λίβανο, ώρες αφού τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, κίνημα που υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά η Τεχεράνη. Το Ιράν «χαιρετίζει την είδηση του τερματισμού της επίθεσης του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του Λιβάνου» και εκφράζει τη «σθεναρή υποστήριξή (του) στην κυβέρνηση, στο έθνος και στην αντίσταση του Λιβάνου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ.
Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τουλάχιστον 3.823 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο πόλεμος ανάγκασε άλλους περίπου 900.000 πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ. Στην ισραηλινή πλευρά έχασαν τη ζωή τους 82 στρατιωτικοί και 47 πολίτες στις επιθέσεις και τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολά, κατά τον επίσημο απολογισμό.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε πως «η απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να εγκρίνει την ανακωχή είναι σωστή και σημαντική, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι το κράτος του Ισραήλ θα υπερασπίζεται τους πολίτες του πάντα, παντού και παντοιοτρόπως». «Πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσουμε το ύψιστο ηθικό καθήκον μας να ξαναφέρουμε στα σπίτια τους τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Πρέπει να δράσουμε για το ζήτημα αυτό με τον πιο επείγοντα τρόπο», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί «θεμελιώδες» βήμα για να αποκατασταθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Ευχαριστώντας το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για τις προσπάθειές τους, ο κ. Μικάτι τόνισε πως η κυβέρνησή του ανέλαβε τη δέσμευση «να ενισχύσει την παρουσία του στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας», προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.
Η ελβετική διπλωματία «παροτρύνει όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία για να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλη την περιφέρεια», ανέφερε το ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως η «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας επείγουν επίσης».
«Είναι καλό πράγμα» το ότι κλείστηκε συμφωνία, ήταν η αντίδραση του ολλανδού πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ. «Είναι σημαντικό όλα τα μέρη να δεσμευτούν σε αυτήν τώρα ώστε η κατάσταση να μπορέσει να αποκλιμακωθεί και μπορέσουν οι πολίτες και στις δυο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια». «Είναι και παραμένει απελπιστικά απαραίτητη κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα επίσης, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων, καλύτερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και αποκλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια», συμπλήρωσε.
Η συμφωνία θα χρειαστεί «πολλή δουλειά» για να εξασφαλιστεί πως θα εφαρμοστεί πλήρως και θα έχει διάρκεια, τόνισε η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, σε ανακοίνωσή της με την οποία «καλωσόρισε» την εξέλιξη. «Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αφετηρία κρίσιμης διαδικασίας» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των αμάχων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής, πρόσθεσε η κυρία Χένις-Πλάσχερτ.
Η διπλωματία της Αιγύπτου χαιρέτισε με τη σειρά της τη συμφωνία, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη αποκλιμάκωση.
Πηγή: ertnews.gr/ ΦΩΤΟ: (AP Photo/Mohammed Zaatari)