Τ. Τζιωνής : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ εξαιρετικά παραμελημένη από το κράτος η Δ.Υ.

Τ. Τζιωνής : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ εξαιρετικά παραμελημένη από το κράτος η Δ.Υ.

Απαιτούνται στρατηγικός σχεδιασμός και πολιτική βούληση, επειγόντως

Ο διπλωμάτης Τάσος Τζιωνής υπηρέτησε για 36 χρόνια από διάφορες θέσεις εντός και εκτός Κύπρου. Αφυπηρέτησε, στις 31 Μαρτίου 2020, με το βαθμό του πρέσβη. Πριν από την αφυπηρέτηση του χρημάτισε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρέσβης Τζωνής υποστηρίζει απερίφραστα  ότι η Διπλωματική Υπηρεσία είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ εξαιρετικά  παραμελημένη από το κράτος. Ουδεμία    Κυβέρνηση και ουδεμία  Βουλή της Δημοκρατίας  ενέκυψε στο μέγα αυτό πρόβλημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την επιβίωση του Κυπριακού κράτους  και “την ομαλή συνέχιση του εθνικού και διεθνούς βίου του”.

Σύμφωνα με τον Τάσο Τζωνή:

*Είναι καιρός να σταματήσει το κράτος να εξαρτάται μόνο από την καλή προαίρεση των αξιωματούχων και λειτουργών που ασκούν τη διπλωματία∙  δεν αρκεί η καλή προαίρεση. 

*Το κράτος πρέπει να παράσχει το επί πλέον αναγκαίο προσωπικό, τα απαιτούμενα μέσα και τους απαραίτητους πόρους στην κυπριακή διπλωματία, ώστε να καταστεί  υλοποιήσιμη η θέση ότι, η λύση του εθνικού μας προβλήματος αλλά και η αποτελεσματική προαγωγή των άλλων εθνικών συμφερόντων της Κύπρου στη διεθνή σκηνή, μπορούν να επιτευχθούν με τη διπλωματία∙ και δεν εννοώ την διπλωματία που έχουμε, αλλά εκείνη στην οποία μπορεί και πρέπει να μεταξελιχθεί αυτή που έχουμε. 

*Διαβάστε αναλυτικά τις απόψεις του πρέσβη Τάσου Τζιωνή για την Διπλωματική Υπηρεσία της Κύπρου

Κυπριακή Διπλωματία by ARISTEIDIS VIKETOS

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post