Τὸ Εἰσοδικὸ τῆς Ἁγίας Σοφίας

Τὸ Εἰσοδικὸ τῆς Ἁγίας Σοφίας

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης , Δημήτρης Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος από  το 1993 έως το 2008 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γράφει  για το βιβλίο  του Χριστόφορου Δ. Σωφρονίου “Τό Εισοδικό της Αγίας Σοφίας” , στην Κωνστναντινούπολη. 

Για το βιβλίο, που  κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 2019 από τις εκδόσεις Δόμος, είχαμε κάνει παλαιότερα αναφορά , σημειώνοντας ότι πρόκειται για  ένα βιωματικό και ιστορικό οδοιπορικό στο θαυμαστό μνημείο , στα εσωτερικά και τα εξωτερικά σημαίνοντα και σημαινόμενα, στα φανερά και στα μυστικά της τέχνης  και της ομορφιάς του, που δυστυχώς από τον περασμένο Ιούλιο ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε και πάλι σε τέμενος.  

Ο συγγραφέας  Χριστόφορος Σωφρονίου γεννήθηκε στην Ίμβρο το 1954 όπου και μεγάλωσε. Το 1967 μετοίκησε στην Ελλάδα με όλη του την οικογένεια, όταν ο πατέρας του Δημήτριος –καθηγητής στο Γυμνάσιο της Ίμβρου– απελάθηκε από την Τουρκία. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα, λόγω διορισμού του πατέρα στη Μέση Εκπαίδευση, Μετά την περάτωση των γυμνασιακών σπουδών φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εξειδικεύτηκε στην καρδιολογία, στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

 

Το 2015, μετά πρόφρονα πρόκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προχειρίστηκε σε Άρχοντα Υπομνηματογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Με τη σύζυγό του Γιούλη Μασσαλή και τα τέσσερα παιδιά τους, διαμένει «άχρι καιρού» και εργάζεται ως καρδιολόγος στη Χαλκίδα, υπηρετεί δε ως ψάλτης στον ιερό ναό της «Μέσα» Παναγίτσας. Διατηρεί όμως την πατρογονική του εστία στην Ίμβρο και ζωηρό το «νόστιμον ήμαρ».

*Η βιβλιοπαρουσίαση του καθηγητή Δ. Τριανταφυλλόπουλου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό “ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ” των Αθηνών (Δεκέμβριος 2020). Τον ευχαριστούμε, που μας την έστειλε.

Το ψηφιδωτό της Παναγίας Πλατυτέρας στην Αγία Σοφία/ΦΩΤΟ : Ν. Μαγγίνας. ( Τώρα έχει καλυφθεί με κουρτίνες)

 

Το Εισοδικὸ της Αγίας Σοφίας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

Share this post