Συζήτηση στο Ε.Κ . για την κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία

Συζήτηση στο Ε.Κ . για την κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία

Ευρωβουλευτές της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ-Τουρκίας συζήτησαν (8.12.17) την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία.
Εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Χιλιάδες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη ανεξάρτητων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αντιμετωπίζουν αυθαίρετη κράτηση και δικαστική και διοικητική παρενόχληση.
«Η αυξανόμενη τάση των παρενοχλήσεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών κορυφώθηκε με την πρόσφατη κράτηση του κ. Οσμάν Καβάλα, μια από τις πιο γνωστές και σεβαστές προσωπικότητες στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού της Τουρκίας (…) ενός γεφυροποιού, ένας ανθρώπου του διαλόγου και της συμφιλίωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Pier Antonio PANZERI.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν κι άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνες των Selçuk Kozağaçlı and Engin Gökoğlu, δύο δικηγόρων, που φυλακίστηκαν μαζί με άλλους 15 συναδέλφους τους από το Γραφείο Νομικής του Λαού. Ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή του για την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να παρατείνει την περίοδο προφυλάκισης του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Taner Kılıç, μαζί με αριθμό συνοδοιπόρων του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η θέση των εθνικών και τοπικών αιρετών εκπροσώπων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τούρκων δημοκρατών και ατόμων που επικρίνουν και διαθέτουν ελεύθερη σκέψη δεν είναι σίγουρα στη φυλακή, αλλά έξω από αυτή ώστε να χρησιμοποιούν τα ταλέντα και την ενέργειά τους για την προώθηση μιας δυναμικής κοινωνίας των πολιτών που είναι γνωστή για τη συμβολή της τις τελευταίες δεκαετίες στη δημιουργία μιας ανοιχτής και ευημερούσας Τουρκίας.
Ευρωβουλευτές κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις καθολικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ζήτησαν επίσης από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία να αναλάβει ηγετικό ρόλο μαζί με πρεσβείες των κρατών μελών στην Άγκυρα για να παρέχουν συντονισμένη στήριξη και, όπου είναι αναγκαίο, δημόσια στήριξη σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως με την παρακολούθηση και παρατήρηση δικαστικών διαδικασιών, κάνοντας επισκέψεις στις φυλακές και δηλώσεις προς τις τουρκικής αρχές σε όλα τα επίπεδα.
Και οι δύο εμπειρογνώμονες Pierini και Insel συμφώνησαν ότι «η στήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της κοινωνίας των πολιτών θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Ενώ η ένταξη είναι σε αδιέξοδο, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας ότι η ΕΕ βρίσκει τρόπους και μέσα για την παροχή στήριξης στον πληθυσμό που θεωρεί την ΕΕ ως σημείο αναφοράς, ανεξάρτητα από τη μορφή της πολιτικής σχέσης».
Επαναλαμβάνοντας την προθυμία της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία, στο πλαίσιο του ρόλου της ως βασικού εταίρου, για την αντιμετώπιση των περιφερειακών σοβαρών προκλήσεων, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Είναι πάντα καλύτερο να μιλάμε μεταξύ μας παρά ο ένας για τον άλλο». Και πρόσθεσε: «Μόνο ο ανοικτός και ειλικρινής πολιτικός διάλογος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσπιστίας και των στερεοτύπων. Ως εκ τούτου, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει συναντηθεί από την άνοιξη του 2015. Η Αντιπροσωπεία του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας είναι δεσμευμένη στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αναβίωση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στην Τουρκία».

http://www.europarl.europa.eu/committees/el/droi/home.html

 

Share this post