Συντονισμός Αθηνών-Λευκωσίας

Συντονισμός Αθηνών-Λευκωσίας

Απόλυτη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζήτησαν στη συνάντησή τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την ελληνική ηγεσία και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών ταυτίζονται και στα τρία ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, δηλαδή στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι απόψεις Αθήνας και Λευκωσίας συμπίπτουν με την πλειοψηφία των κρατών – μελών και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφορικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες, όπως είπε, παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και προέρχονται από μία χώρα που θεωρητικά είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εξέλιξη της συζήτησης αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, δέχθηκαν βαρύ πλήγμα λόγω του τουρισμού. Τόνισε την ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών και σημείωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν στο ακέραιο του ύψους της πρότασης της ευρωπαϊκής επιτροπής, το οποίο θα δοθεί κυρίως με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανεισμού και χωρίς πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις, αλλά με βάση το ισχύον πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρόκειται για στοίχημα της Ευρώπης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης ανάπτυξης» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε μια επισκόπηση των εξελίξεων υπό το πρίσμα της επιθετικής στάσης της Άγκυρας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ενεργειών. Τόνισε, παράλληλα, ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας παραβιάζει ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και απέναντι σε αυτές χρειάζεται μια κοινή και σύσσωμη αντιμετώπιση από την ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται και διακηρύσσουν ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου σημαίνει και δυναμικότερες αντιδράσεις και σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να καταρτίσει κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων απέναντι σε μια χώρα που δρα ως ταραχοποιός και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. «Ουδέποτε αρνηθήκαμε τον διάλογο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας αλλά χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και υποβόσκουσες απειλές», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στην θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και πολιτιστικό της φορτίο. Απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις». Τόνισε, επίσης ότι η απόφαση της Τουρκίας πληγώνει όλους τους Έλληνες Χριστιανούς αλλά και όλους τους πολίτες του κόσμου χαρακτηρίζοντας το παγκόσμιο και παναθρώπινο ζήτημα. Χαρακτήρισε οπισθοδρομική την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι κόβει δεσμούς από τον δυτικό κόσμο και τις δυτικές αξίες. Αναρωτήθηκε, επίσης, αν μετά από αυτή την προσβολή η Αγία Σοφία μπορεί να διατηρεί τα προνόμια της ΟΥΝΕΣΚΟ και αν ο οργανισμός θα συνεχίζει να δωρίζει την αίγλη του σε μία χώρα που υποτίθεται ότι φιλοξενεί ένα παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείο. «Μελετάμε την αντίδραση μας σε όλα τα επίπεδα. Το σύμβολο της θρησκευτικής ανεκτικότητας δεν θα μείνει αιχμάλωτο των πολιτικών κινήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και διευρυμένες συνομιλίες, παρουσία των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ / ΦΩΤΟ: ΓΤΠ

Share this post