Συντήρηση προτομής Κυριάκου Μάτση στην Θεσσαλονίκη από την κυπριακή κυβέρνηση.

Συντήρηση προτομής Κυριάκου Μάτση στην Θεσσαλονίκη από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η κυπριακή  κυβέρνηση  θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης της προτομής (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Δόξα Κωμοδρόμου) του ήρωα αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση, που βρίσκεται εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξε απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ήδη σε συνεργασία με την Πρυτανεία του ΑΠΘ άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της προτομής.

Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την προτομή του Κυριάκου Μάτση μνημείο – σύμβολο της Κύπρου και, αφού σημείωσε ότι ήταν ο μοναδικός πτυχιούχος ήρωας της ΕΟΚΑ υπογράμμισε: “Είμαστε σε έτος μνήμης και αγώνα και για τον λόγο αυτό δεν ξεχνούμε ούτε τις ρίζες μας, ούτε τα σύμβολα του αγώνα μας”.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του υπογράμμισε: “Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την παράνομη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου, 50 χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, 50 χρόνια κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ψηφισμάτων του ΟΗΕ”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και συνέχισε: “Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της, αφού η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στην πράξη, δια της επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, επιδιώκουν την εμπέδωση της διχοτόμησης και της διαίρεσης, τη νομιμοποίηση των επιπτώσεων, των συνεπειών της κατοχής”. 

Μέσα σε αυτό δυσχερές πλαίσιο, σημείωσε πως “είναι σημαντικό να μην χάσουμε την προσήλωση μας στον στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα πάντα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Τόνισε πως αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης του και ευχαρίστησε δημοσίως τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας: “Η συμβολή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού παραμένει αταλάντευτη και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πλήρη σύμπλευση και την ενεργή υποστήριξη των προσπαθειών μας προς επίτευξη των κοινών μας επιδιώξεων”. 

Δεξιά του προέδρου Χριστοδουλίδη ο κ. Γιώργος Κούβελας, συμφοιτητής του Κυρ. Μάτση

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κερδίσει πολλά έχοντας ως μέλος της μια επανενωμένη Κύπρο, ενώ με την ευκαιρία τον ρόλο της Μεγαλονήσου στην αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα παρατήρησε πως αποδεικνύεται ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να δίνει λύσεις σε μεγάλες περιφερειακές κρίσεις. 

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, τόνισε πως “Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν με συναντίληψη και ενιαία στρατηγική στις κοινές διεκδικήσεις, στις πολυμερείς συνεργασίες και στα διεθνή όργανα, με φρόνημα, ανυποχώρητοι απέναντι σε απειλές, αναθεωρητισμούς και κάθε μορφής ανιστόρητες και ανυπόστατες διεκδικήσεις”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρέσβης της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης. Παραβρέθηκαν ο Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, Γιάννης Παπαγεωργίου, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, εκπρόσωποι προξενικών αρχών, του  Στρατού και της Αστυνομίας και ο πρόξενος της Κύπρου Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Νίκος Ρούμπος)

 

 

Share this post