Συνομιλίες στην Μόσχα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνομιλίες στην Μόσχα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Περισσότεροi από 400 νεκρoί , εκ των οποίων 22 Αρμένιοι άμαχοι και 31 Αζέροι

Στη Μόσχα ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Σεργκέι Λαβρόφ, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων.

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να συνάψουν συμφωνία εκεχειρίας σήμερα το βράδυ ή αύριο, Σάββατο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έφθασαν στην Μόσχα με πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, συναντήσεις του Πούτιν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προς το παρόν δεν προγραμματίζονται.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε σήμερα τις πλευρές στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, να κηρύξουν “επειγόντως κατάπαυση του πυρός”.

Σε ανακοίνωση, η Μισέλ Μπατσελέτ θεωρεί “πολύ ανησυχητικό που διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες ότι κατοικημένες περιοχές φέρεται να έχουν στοχοποιηθεί και βομβαρδιστεί με βαρέα όπλα στην περιοχή της σύγκρουσης και στα περίχωρά της”. 

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται ξανά σε αυτήν την ορεινή περιοχή. 

Ο επίσημος απολογισμός αυξήθηκε σήμερα το πρωί σε περισσότερους από 400 νεκρούς, εκ των οποίων 22 Αρμένιοι άμαχοι και 31 Αζέροι. Ο απολογισμός αυτός είναι ωστόσο πολύ μερικός και μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, με κάθε στρατόπεδο να δηλώνει ότι έχει εξοντώσει χιλιάδες στρατιώτες του εχθρού και το Μπακού να μην ανακοινώνει τις στρατιωτικές του απώλειες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει λόγο για 53 άμαχους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, αλλά διευκρινίζει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία με ανεξάρτητο τρόπο.

“Υπενθυμίζω σε όλα τα κράτη, κυρίως σε αυτά που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων”, υπογράμμισε η Μπατσελέτ.

Κάλεσε επίσης τους εμπόλεμους να “σταματήσουν αμέσως” να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς, προτρέποντας την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ενταχθούν στα σχεδόν 100 κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς που απαγορεύει εντελώς τη χρήση τους.

Αυτά τα όπλα περιέχουν πολλές μίνι-βόμβες που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται στην πραγματικότητα σε νάρκες κατά προσωπικού που σκοτώνουν και πλήττουν κυρίως πολίτες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και μετά το τέλος τους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, προκαλώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς. Το μέτωπο της σύγκρουσης έχει παγώσει μετά μια εκεχειρία το 1994, παρά τις τακτικές συγκρούσεις. Οι εχθροπραξίες που ξανάρχισαν στις 27 Σεπτεμβρίου είναι η πιο σοβαρή κρίση από τότε.

Η Μπατσελέτ κάλεσε όλες τις πλευρές αυτής της σύγκρουσης να απόσχουν από τη χρήση μιας “ρητορικής μίσους”. “Αυτό που απαιτείται εκ μέρους όλων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ηγετών, είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση”.

 

 

Share this post