Συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορά τους με μεσολάβηση των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Tραμπ εκτιμάται ότι πιθανότατα θα επιδιώξει να παρουσιάσει τις συνομιλίες ως ένα περαιτέρω βήμα προς την επίτευξη ειρήνης και εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος συμφώνησαν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους, μετά από το αδιέξοδο πολλών χρόνων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τις διακοπές του Sukkot, στη Νακόρα, μια πόλη στον νότιο Λίβανο κοντά στο Ρος Χανίκρα, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL).
Θα παρευρεθεί ένας ανώτερος Αμερικανός εκπρόσωπος, πιθανότατα ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων David Schenker, μαζί με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
Ο Schenker, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, συνέβαλλε για να βρεθούν οι δύο χώρες στο τραπέζι, με τον Steinitz να εκπροσωπεί το Ισραήλ, καθώς η διαμάχη έχει τελειώσει σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο.
Από την πλευρά του Λιβάνου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri και αξιωματούχοι στο γραφείο του προέδρου Michel Aoun, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Ο Schenker παρουσίασε στον Steinitz και στον υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi του Ισραήλ μια συμφωνία για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών.
Αντί να μεσολαβήσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αρχικά ζήτησε ο Λίβανος, η τρέχουσα συμφωνία είναι να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ και επικουρικά να συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η διαμάχη μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, περιλαμβάνει 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το Ισραήλ συμφώνησε να χωρίσει την περιοχή 58% στον Λίβανο προς 42% στο Ισραήλ.
Ο Λίβανος θα ήθελε να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσει να ξεφύγει από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Η Hezbollah, η οποία καλύπτεται από την κυβέρνηση του Λιβάνου, εμπόδισε επανειλημμένα να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ισραήλ.
Η Ιερουσαλήμ αντιτάχθηκε επίσης στη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις.
Μετά την καταστροφική έκρηξη του Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό και την αυξανόμενη δημόσια κριτική για τον ρόλο της Hezbollah στο Λίβανο, η χώρα έδειξε μεγαλύτερη ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Tραμπ εκτιμάται ότι πιθανότατα θα επιδιώξει να παρουσιάσει τις συνομιλίες ως ένα περαιτέρω βήμα προς την επίτευξη ειρήνης και εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή.