Συνέβη και αυτό – Ενημέρωση α λα καρτ!

Συνέβη και αυτό – Ενημέρωση α λα καρτ!

Κωνσταντινούπολη, Συμεών Σολταρίδης*

Ο κ.Γιάννης Νικολάου, Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) στοχοποιώντας την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, αξιόλογη και συνετή δημοσιογράφο, εμμέσως πλην σαφώς, την καθιστά μέρος του Τουρκικού υβριδικού πολέμου και της στέλνει πανταχούσα σημειώνοντας με ποιον τρόπο να κάνει την δουλειά της, τι να στέλνει, να μην σχολιάζει, να μην αναλύει, πώς να τα παρουσιάζει, να μην υπερβαίνει τα 1-2 λεπτά στις ανταποκρίσεις της και να λέει μόνο τα λεγόμενα των Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και Τούρκου Υπ. Εξωτερικών.

Σημειώνει δε να μην αναφέρεται σε λεγόμενα άλλων όπως Τούρκων πολιτικών, στρατιωτικών, αναλυτών, δημοσιογράφων!!!

Θεωρεί ο κ. Νικολάου ότι «περιορίζοντας» με αυτό το σημείωμα που εξέδωσε το οποίο αμαυρώνει το δημοσιογραφικό υπούργημα, περιορίζει την ελεύθερη ενημέρωση, λογοκρίνει, θεωρεί ότι δημιουργεί «ανάχωμα στην διασπορά του υβριδικού πολέμου»! Με την ενέργεια του αυτή περιορίζει την ενημέρωση του Κυπριακού λαού να μαθαίνει από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει και τι λέγεται στην Τουρκία.

Φαίνεται ότι δεν έμαθε ακόμη ότι τις πραγματικότητες τις απαριθμούν κομματικά στελέχη, απόστρατοι και κυρίως αναλυτές και δημοσιογράφοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Εξάλλου αυτή η τακτική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ποτέ οι αλήθειες δεν λέγονται direct αλλά en direct!

Στο σημείωμα του καταλήγει ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ «εάν τυχόν εντοπιστεί κάτι εξαιρετικό που θεωρηθεί ότι πρέπει να μεταδοθεί από το ΡΙΚ, αλλά δεν εμπίπτει στα προαναφερθέντα κριτήρια πρέπει να ενημερώνεται ο Διευθυντής Ειδήσεων για να αποφασίσει σχετικώς».

Πολύ απλά ο κ. Νικολάου θέλει να πει ότι στην περίπτωση που ο Υπ. Άμυνας της Τουρκίας κινητοποιήσει τα αποβατικά του ή τα αεροπλάνα του για να το πει η δημοσιογράφος πρέπει να τον ρωτήσει αν μπορεί να το πει, να συσκεφθεί ο Διευθυντής με τους Συμβούλους του, να ενημερώσει τους προϊσταμένους και πολιτική ηγεσία και αφού περάσει μία ώρα και κηρυχθεί πόλεμος να της απαντήσει ότι «μπορεί να το ανακοινώσει»!

Να μου επιτραπεί να πω ότι μάλλον ο κ. Νικολάου ενημερώνεται για την Τουρκία από την Αγγλία, Γαλλία , Γερμανία ή Ρωσία και δεν θέλει να ενημερώνεται αντικειμενικά από την Τουρκία! Μάλλον αναζητά ενημέρωση υποκειμενική και όχι αντικειμενική που θα τον ικανοποιεί ακουστικά και όχι πολιτικά. Μετά από 40 χρόνια και πλέον που εργάστηκα στο γνωστικό αντικείμενο της Τουρκίας πρώτη φορά έμαθα ότι παρόμοια σημειώματα κυκλοφορούν υποβαθμίζοντας την αντικειμενική δημοσιογραφία και πληροφορούν με βάσει «τα θέλω» και όχι «την αλήθεια»!

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. 

Πηγή: enetpress.gr

Share this post