Συνελήφθη για βιασμούς ανηλίκων ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης

Συνελήφθη για βιασμούς ανηλίκων ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος τον χαρακτήρισε “επικίνδυνο άνθρωπο”. -Μέχρι πριν μερικές μέρες ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος

Συνελήφθη το απόγευμα , με ένταλμα του ανακριτή,  ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, Δημήτρης Λιγνάδης. Μετά τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε επιβεβαίωση των καταγγελιών των θυμάτων με εξέταση μαρτύρων και απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση.

Πριν από την σύλληψη  ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), προκειμένου να ενημερωθούν, όπως είπαν, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.   

Ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο δικηγόρος του ζήτησαν και συναντήθηκαν με αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης και στην συνέχεια αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι είναι στην διάθεση των αρχών, αν χρειαστεί. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, άφησε στους αστυνομικούς την κάρτα του και τα τηλέφωνά του για την περίπτωση που τον αναζητήσουν.

Αργότερα όμως μετέβη εκ νέου στην Ασφάλεια και συνελήφθη, καθώς είχε εκδοθεί το ένταλμα, μετά και την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτόδικων. Η ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, αφού συνέλεξε σειρά καταθέσεων από θύματα και ανθρώπους που είχαν γνώση για περιστατικά που σχετίζονται με τις καταγγελίες. Σε βάρος του σκηνοθέτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην 19η ανακρίτρια,  η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο κατηγορούμενος αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στη Δικαιοσύνη, ενώ έχει δικαίωμα να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Αμέσως μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 5 περιγραφές ατόμων που αναφέρονται σε περιστατικά βιασμού: Πλην των δύο μηνυτών και του 25χρονου που το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε στην Εισαγγελία, έχουν επίσης καταθέσει ακόμη ένα πρόσωπο που προκύπτει από την κατάθεση του Βασίλη Κ. αλλά και μία μάρτυρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκε μέχρι το 2017 στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη. Φέρεται δε να αναφέρθηκε στη δράση του σκηνοθέτη και στον τρόπο που προσέγγιζε ανήλικους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία προχώρησε ταχύτατα και μεθοδικά στην σύλληψη ,  λόγω των σοβαρότατων καταγγελιών κατά του Δημήτρη Λιγνάδη οι οποίες:

α) αποτυπώνονται με παράθεση στοιχείων στη μήνυση που κατέθεσε ο 25χρονος σήμερα άνδρας για αποπλάνηση και βιασμό του σε ηλικία 14 ετών, το 2010 και

β) περιγράφονται λεπτομερώς σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων, που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο μάλιστα ακόμη και για χορήγηση ναρκωτικών και αλκοόλ σε ανήλικους ώστε να κάμπτεται η αντίστασή τους και να μπορεί ανενόχλητα ο γνωστός ηθοποιός- σκηνοθέτης να τους κακοποιεί σεξουαλικά μέσα στο σπίτι του.

Το ποινικής και ηθικής απαξίας αδίκημα του βιασμού, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με τη μήνυση τελέστηκε το 2010, σε χρόνο δηλαδή που δεν έχει επέλθει παραγραφή και συνεπώς οι εισαγγελικές αρχές μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο δικηγόρος του Δ. Λιγνάδη,  κ. Γεωργουλέας ξεκαθάρισε ότι ο πελάτης του αρνείται όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τον «έντιμο και ειλικρινή»: «Στην παρούσα φάση, επειδή δεν έχω λάβει δικογραφία, δεν θέλω να κάνω τοποθέτηση. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Ο κ. Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής με οργανωμένη σκέψη, που έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεσή των αρχών» ανέφερε. Καταλήγοντας, είπε: «Ο πελάτης μου δεν θέλει να πει κάτι. Όλα αυτά, που ακούγονται, τα αρνείται. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και θα κρίνουν οι αρμόδιοι».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη,  έκανε λόγο για έναν “επικίνδυνο άνθρωπο”. Σε δήλωση της ανέφερε: «Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει, εάν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές, κι αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη, προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά». Επίσης ,  η κ. Μενδώνη  σημείωσε:  «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα» καθώς, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, “δεν το γνώριζα ούτε η ίδια ούτε στο υπουργείο, ούτε στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου . Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» πρόσθεσε.

Ο Δ. Λιγνάδης (δ) , δίπλα του η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και στο άκρο αριστερά 0 Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Η απάντηση του Δημήτρη Λιγνάδη, στο NEWS 24/7, μετά την τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ήταν η εξής: «Εξεπλάγην σήμερα με τη διατύπωση που έκανε η υπουργός για το άτομό μου. Είναι λίγο περίεργο που προδικάζεται ο χαρακτηρισμός για ένα άτομο με αυτό τον τρόπο, το αν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος ή όχι δεν μπορεί να το κρίνει κανείς μας, παρά μόνο τα αρμόδια θεσμικά όργανα και σίγουρα όχι κάποιο λαϊκό δικαστήριο». Ο Δ. Λιγνάδης απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού πως δεν είναι προσωπικός της φίλος.

Τις εξελίξεις σχολίασε αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά την ανταλλαγή πυρών, που έχει προηγηθεί με την αντιπολίτευση για την υπόθεση Λιγνάδη.

Κόντρα Μητσοτάκη -Τσίπρα

Η υπόθεση Λιγνάδη έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητα» αναφορικά με τα περί «συγκάλυψης» που καταλόγισε νωρίτερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι πραγματικά χυδαίο να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντας τους κομματικό χρώμα. Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης; Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που όχι μόνο την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επίσης, άλλο ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο κ.Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στις αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΝΔ και του γραφείου του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει στα ερωτήματα:

– Γιατί επί 20 μέρες σύσσωμη η κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά τις συγκλονιστικές καταγγελίες για βαρύτατα αδικήματα, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρκόπουλο να φτάνει να μιλά για προσπάθεια δημιουργίας θέματος «εκ του μη όντος»;

– Τι άλλαξε και από εκεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, έγινε μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα «επικίνδυνος άνθρωπος»;

– Σε ποιον αναφερόταν η κα Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως «ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε»; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;

– Από πότε έχουν ανατεθεί σε υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ανακριτικές αρμοδιότητες; Είναι στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης;

– Ποιος έδωσε εντολή στην κα Μενδώνη να ακυρώσει το δημόσιο διαγωνισμό για να ορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον κ. Λιγνάδη;

Ποιός είναι ο Δ. Λιγνάδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1964. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.).

Διετέλεσε Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Πάνθεον.  Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού.

Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 σκηνοθετεί, τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο.

Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του «Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος»,  βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

Γιος του κριτικού θεάτρου και συγγραφέα Τάσου Λιγνάδη, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε πολλάκις χαρακτηριστεί ως “γέννημα-θρέμμα θεατράνθρωπος”. Οι καταβολές του ήταν το θέατρο και η ζωή του κινείται επάνω και παράλληλα με το σανίδι. Η θέση του στο τιμόνι του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν προδιαγεγραμμένη όχι μόνο λόγω γνωριμιών αλλά και ικανοτήτων – έχει τις σπουδές, την εμπειρία αλλά και το ταλέντο. Οι παραστάσεις «Μαθήματα Πολέμου» που είχε ανεβάσει με τον αδερφό του, Γιάννη, από το 2018, βασισμένες στην Ιστορία του Θουκυδίδη, γνώρισαν αποθεωτική υποδοχή από τους Financial Times και κατά πολλούς κριτικούς ήταν έργα που θα έπρεπε να παρουσιάζονται/διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία. Το 2019 ο Οιδίποδας, που ερμήνευσε, ήταν κατά πολλούς η ερμηνεία της ζωής του και μια από τις καλύτερες αποδόσεις του τραγικού ήρωα στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν σκηνοθέτη με άποψη και “βλέμμα”, έναν χειμαρρώδη ηθοποιό, αλλά και έναν άνθρωπο των παθών.

 

 

 

 

 

Share this post