Συνελήφθη από την αστυνομία ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου

Συνελήφθη από την αστυνομία ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον βουλευτή  του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, αφού πριν μερικές μέρες του αφαίρεσαν την βουλευτική ιδιότητα. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσει το κόμμα. 

Την σύλληψη ανακοίνωσε Σαλίχ Γκεργκερλίογλου, γιός του βουλευτή . «Ήρθαν να συλλάβουν τον πατέρα μου» στο σπίτι του στην Άγκυρα, ανέφερε στο Twitter ο Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.  «Δεν τον άφησαν καν να φορέσει τα παπούτσια του πριν τον πάρουν», πρόσθεσε ο Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Η σύλληψη έγινε , αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δήλωσε  ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή του Γκεργκερλίογλου κατά της στέρησης της βουλευτικής του ιδιότητας.

Ο τελευταίος, γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέπεσε του αξιώματός του μετά την επικύρωση από τη δικαιοσύνη της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο 55χρονος Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να φύγει από το Κοινοβούλιο διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτιρίου.

Όμως συνελήφθη από την αστυνομία για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια. 

Το HDP, ο τρίτος μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, αποτελεί αντικείμενο μιας αδυσώπητης καταστολής από το 2016 με τη σύλληψη πολλών αιρετών και ηγετικών στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο χαρισματικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την απαγόρευση του HDP, κατηγορώντας το για στενές διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέβαλε την εξέταση αυτού του αιτήματος , κρίνοντας ότι το κατηγορητήριο είχε «διαδικαστικές παραλείψεις» και επέστρεψε τον φάκελο στον εισαγγελέα για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post