Συνεχείς επιθέσεις από την Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία

Συνεχείς επιθέσεις από την Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία

Ο ΥΠΑΜ  των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει μια “πραγματικά καλή ευκαιρία” να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών θέσεων στην ανατολική Ουκρανία και στέλνουν διαρκώς στρατεύματα αλλά οι δυνάμεις του Κιέβου κρατούν τις θέσεις τους, υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία υποστήριζε ότι οι δυνάμεις της διέρρηξαν δύο γραμμές άμυνας των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ. Η Μόσχα λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν λόγω των ρωσικών επιθέσεων στο Λουχάνσκ, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια περιοχή.

«Η επιχείρηση του εχθρού συνεχίζεται στα ανατολικά, με επιθέσεις όλο το 24ωρο. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Ναι, είναι δύσκολο για εμάς», παραδέχτηκε η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Όμως «οι μαχητές μας δεν επιτρέπουν στον εχθρό να πετύχει τους στόχους του και επιφέρουν πολύ σοβαρές απώλειες», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι είπε νωρίτερα ότι η Ρωσία στέλνει βαρύ οπλισμό και έχει κινητοποιήσει στρατιώτες αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν. «Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί (…) Οι επιθέσεις έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις κατά κύματα. Βλέπουμε ότι μεταφέρουν επιστρατευμένους (στο μέτωπο), βλέπουμε επίσης ότι μετακινούν (βαρύ) οπλισμό», πρόσθεσε.

Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι οι Ρώσοι έχουν βαριές απώλειες. Η Μαλιάρ είπε ότι ορισμένες μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ έχουν χάσει το 80% της δύναμής τους.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει μια “πραγματικά καλή ευκαιρία” να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

“Νομίζω πως θα έχουν μια πραγματικά καλή ευκαιρία να κάνουν μια αρκετά σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και να πάρουν την πρωτοβουλία. Και να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία για να πάνε μπροστά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης πως για κάθε σύστημα που θα παράσχει το ΝΑΤΟ, θα εκπαιδεύει στρατιώτες στο σύστημα αυτό. “Είμαστε εστιασμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε τη δυνατότητα και όχι μόνο την πλατφόρμα”, είπε.

Ο Λόιντ Όστιν είπε ακόμη πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν και άλλα αντικείμενα στον αμερικανικό εναέριο χώρο τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την κατάρριψη τεσσάρων αντικειμένων που πετούσαν σε μεγάλο ύψος τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

“Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε επιπρόσθετα αντικείμενα που να έχει αναφερθεί ότι επιχειρούν (στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ) τις τελευταίες 48 ώρες”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Ο Όστιν πρόσθεσε πως ο στρατός θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ανακτήσει συντρίμμια των καταρριφθέντων αντικειμένων, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

-φωτο αρχείου-

Share this post